FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

INTERVIU EXCLUSIV Lupescu despre alegerile FRF, "cum m-a ocolit Burleanu la tragerea la sorți” + o amintire răvășitoare: "Dădea cu ciocănelul în picior, cred că aș fi urlat de durere"

Lupescu a jucat la Hunedoara în echipa Generației de Aur contra
Lupescu a jucat la Hunedoara în echipa Generației de Aur contra "bătrânilor" Corvinului la comemorarea lui Klein, decedat în urmă cu 25 de ani FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat marti, 06 februarie 2018 11:17

Director tehnic la UEFA, Ionuț Lupescu, 49 ani, păstrează suspansul în privința unei eventuale candidaturi la șefia FRF, dar lasă o poartă deschisă spre intrarea în cursa pentru detronarea lui Burleanu la alegerile din 18 aprilie. 

- Ionuț, ai venit special din Qatar pentru a participa la comemorarea lui Klein, la 25 de ani de la decesul lui. Ați fost colegi la Dinamo și la națională, ați jucat în aceeași perioadă în Germania. Ce amintiri te leagă de Mișa?
- Lucruri frumoase! Am prins împreună o perioadă bună la Dinamo, chiar dacă el a venit mai târziu, abia în '89. Ne-am reîntâlnit apoi în Germania. Locuiam cam la 60-70 kilometri depărtare, eu la Leverkusen, el la Uerdingen. Ne vizitam deseori, petreceam mult timp împreună și cu familiile. Când i s-a născut fata, Dominique, era extrem de fericit. O diviniza! Din păcate, n-a apucat s-o vadă crescând. I-am spus și fiicei lui să fie mândră de el, fiindcă Mișa a fost un om corect, tenace, ambițios și sufletist. Când îl vedeai cum se antrenează și joacă lângă tine, nu puteai să fii pasiv.

- Rememorăm un episod punctual cu Klein?
- Avea glezna cât un pepene înaintea unui meci acasă cu Scoția, în '91. Dădea doctorul cu ciocănelul în piciorul lui de mă durea pe mine! Mișa nu scotea însă un sunet. Eu cred c-aș fi urlat! Emana rezistență și forță prin simpla lui prezență. Și să fi văzut ce meciuri ieșeau la Dinamo în acea vreme între tineri și bătrâni! Nu erau partide cu nimic mai prejos decât unele din campionat, cu adversari din partea a doua a clasamentului. Iar Klein era la fel de implicat și la aceste miuțe. Felul lui de-a fi ne-a întărit și pe noi, cei șase, șapte tineri, care creșteam în preajma lui.

- La ce proiecte lucrezi acum la UEFA?
- Am foarte multe deplasări. Turcia, Georgia, Germania, Anglia, Qatar. Lucrez în special pe proiecte cu licența PRO pentru antrenori, fotbalul de bază. Am fost și la un seminar cu Lucescu în Turcia. Vom relua rapoartele tehnice pe cupele europene, care reîncep în câteva zile. Suntem și într-un proces de brainstorming cu echipa mea pentru a regândi anumite strategii. Va fi în vară și Mondialul din Rusia, la care voi merge probabil ca observator tehnic, cum s-a întâmplat și în Brazilia, în 2014.

- Unde ți se pare că se află antrenorii români în plan european, scoțându-l din calcule pe Lucescu, o prezență constantă în fotbalul mare?
- Boloni și Rednic fac treabă bună în Belgia, chiar dacă nu e un campionat din top cinci. Răzvan Lucescu are și el rezultate excelente în Grecia, unde e lider cu PAOK. Sunt și cei câțiva tehnicieni din Golf, dar, din păcate, avem prea puține nume în Vest. Asta spune multe. Speram că va reuși să intre Contra în circuitul spaniol după ce a salvat pe Getafe de la retrogradare. Era o carte de vizită bună pentru a găsi o nouă oportunitate în LaLiga. A preferat însă să plece în China. I-am spus și lui: dacă aș fi fost în situația respectivă, nu părăseam Spania. Dar, până la urmă, fiecare își cunoaște cel mai bine interesul. Poate naționala va fi acum pentru el o treaptă de relansare spre Vest.

- Va fi însă o grupă dificilă în Liga Națiunilor, în special din cauza prezenței Serbiei!
- Nu e chiar așa! Serbia poate avea un Mondial lung și să continue apoi cu aceeași generație, dar asta va însemna probabil un plus de oboseală la ora meciurilor cu România. Sau e varianta unui turneu final slab și n-ar avea nicio problemă să abordeze Liga Națiunilor cu noi jucători, cu sete de performanță și meciuri internaționale. Ar fi mai greu pentru România în această situație. Mi se pare însă o grupă echilibrată, OK financiar pentru federație, fiindcă nu va trebui să cheltuie prea mult pe deplasări, și utilă pentru a pregăti preliminariile clasice.

- Ar fi fost totuși mai confortabil fără sârbi, nu crezi?
- În ziua de azi, mai sunt doar vreo trei țări cu care zici că vei câștiga 99 la sută. Gibraltar, San Marino, Liechtenstein. Mai departe, ai probleme. În Andorra nu mai ești așa sigur, nu mai zic în Feroe sau Islanda. Toți au evoluat, au investit în copii, juniori și antrenori. Noi însă cam batem pasul pe loc!

- Erai în federație la acel rușinos 0-5 cu Serbia, în 2009. O înfrângere cu multe mistere. Evoluțiile slabe ale lui Mutu și Marica, evadarea lui Mutu la Novi Sad, suspiciunile unor tensiuni cu Răzvan Lucescu. Care e cea mai mare dilemă pentru tine?
- Nici eu n-am deslușit anumite lucruri și nici n-am mai încercat, pentru că am plecat din federație. Au fost însă multe chestiuni care n-au funcționat. Nu știu de niciun conflict al lui Răzvan cu jucătorii, dar evoluția câtorva dintre tricolori nu s-a ridicat la standardul lor obișnuit. Știu că nu e ușor să joci mereu la nivel maxim. Dar, de exemplu, Adi nu trebuia să plece după meci la Novi Sad. Sigur, era un episod separat, mă interesa mai mult prestația pe gazon, dar a lăsat de dorit acolo!

- Când anunți candidatura la FRF?
- (Râde) N-am luat nicio decizie încă. Și la evenimentul de la Hunedoara mă întrebau toți despre potențiala mea candidatură. Nu mi-a plăcut, fiindcă venisem să-l comemorăm pe Klein. Mă simt flatat însă că și votanții, și simplii suporteri mă îndeamnă să particip la alegerile federale. Înseamnă că lumea mă apreciază. Le-am promis tuturor că voi reflecta.

- Ai mai avea însă timp suficient pentru campanie dacă intri în cursă?
- Asta o să vedeți când anunț dacă voi candida sau nu!

- Mulți spun așa: "Ce motive are Lupescu să lase confortul de la UEFA pentru a veni în cloaca din România?". Stă în picioare acest argument?
- Iar mă iei prin învăluire! Am considerat că nu e bine să mă mai întorc de unde am plecat. Ăsta ar fi primul răspuns! Deocamdată, îmi face plăcere ce lucrez la UEFA, în special pe dezvoltare și educație, doi piloni importanți din fotbal, care, din păcate, lipsesc fotbalului românesc.

- Reformulez: recent, nașa ta, Simona Marinescu, povestea că erați împreună la New York, iar Ferguson îți recomanda un restaurant pe telefon și v-a și trimis un șofer să vă ducă la destinație. Și concluziona: "M-aș mira ca Ionuț să candideze la FRF".
- Episodul e real. Dar mie nu mi-e frică de muncă. Faptul că jumătate din viața mea am fost în străinătate și m-am bătut peste tot să demonstrez că sunt mai bun e și o chestie de curaj. Așa că, dacă m-aș întoarce acum și ar trebui s-o iau de la zero, n-ar fi o problemă. Important e să găsesc motivația. Aș putea s-o iau de la capăt. Fotbalul românesc are însă nevoie să fie ajutat din fiecare direcție, jucători, antrenori, conducători, arbitri, presă, politic. Dacă așteptăm să vină vreo salvare de la FIFA și UEFA, decalajul față de Vest va crește constant. Trebuie să ne ajutăm singuri înainte s-o facă alții!

- A existat un cadru la tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor în care părea că te-ai evitat cu Răzvan Burleanu. De ce?
- M-am văzut cu delegația FRF și cu o seară înainte la masă. Toți au venit să mă salute, mai puțin Burleanu. Nici n-am ținut cont însă de gest. Eu eram cu Lucescu, cu ceilalți prezenți la eveniment și aveam loc în altă parte.

- Vei sprijini un alt candidat dacă nu vei concura personal?
- Cum aș putea să fac asta? Nu am niciun vot, nu sunt membru afiliat. Mă amuză chestiile astea: "Îl sprijin pe X". OK, foarte frumos, dar e o chestie pur de apreciere personală. În fapt, cum să te ajute cineva dacă n-are drept de vot?

- Presupun că un cuvânt din partea lui Lupescu poate influența votanții.
- Nu cred. Votanții din Adunarea Generală știu foarte bine ce vor. Dacă vreun candidat vrea să-i convingă pe membrii afiliați, să meargă să-i întâlnească, să discute și să le câștige încrederea!

"FCSB va avea față de Lazio dezavantajul că va juca doar două partide oficiale înaintea turului. Nu sunt intrați în ritm. Asta a fost mereu problema între Est și Vest: pauzele competiționale lungi nu ne ajută pentru competițiile europene"

"Nu sunt împotriva stranierilor în fotbalul românesc, pentru că eu mi-am câștigat și-mi câștig în continuare pâinea peste hotare. Dar decât să aduci străini de valori îndoielnice, mai bine promovezi tineri români. Ai mai mult de câștigat!"Ionuț Lupescu

6 ani
a fost Ionuț Lupescu director general FRF, în perioada 2005-2011

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
158180581397392
Bala Nicolae  •  06 Februarie 2018, 18:22

IONUT in memoria lui Culai trebuie sa te implici aici. Ai obligaia morala sa DAI inapoi fotbalui ce va dat el.

polistul68
polistul68  •  06 Februarie 2018, 17:30
Postat de samertx pe 06 Februarie 2018, 13:15

Nea Costel, cină salută primul? Gazda, sau musafirul?

primul care trebuie sa intinda mana la salut e cel mai inaintat in varsta, sau cel mai "inalt" ca si rang....dar pt asta, cel mai tanar si "inferior" ca si rang, trebuie sa arate ca vrea sa fie salutat....deci tu, ca "inferior", te duci in fata "superiorului"....care daca vrea, iti intinde mana, sau poate nu vrea...sunt chestii elementare, de bun simt....oricum, Burleanu nu a participat la cina...asa ca, e clar ca nu a vrut sa se salute cu Lupescu.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  06 Februarie 2018, 14:11
Postat de samertx pe 06 Februarie 2018, 13:15

Nea Costel, cină salută primul? Gazda, sau musafirul?

Costel Tudor cand intra intr-o camera asteapta sa fie salutat de toti cei care sunt acolo. Vai de capul lui!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează