FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Colapsul din fotbal ar veni de la juniori: „Sunt numai antrenori fără nume și cultură fotbalistică! Sandu și Dragomir erau buni!”

Liță Dumitru deplânge nivelul scăzut din fotbalul românesc / Sursă foto: Alexandra Fechete
Liță Dumitru deplânge nivelul scăzut din fotbalul românesc / Sursă foto: Alexandra Fechete

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 martie 2022 21:26 / Actualizat duminica, 27 martie 2022 21:52

Liță Dumitru (72 de ani), fostul mare jucător al Stelei și al Rapidului, stabilit în Statele Unite, deplânge nivelul scăzut din fotbalul românesc și spune la ce concluzii a ajuns după șase luni petrecute în România.

Liță Dumitru, un nume cu greutate din istoria fotbalului de la noi, spune că a ramas surprins în mod neplăcut de lucrurile pe care le-a văzut în sectorul juvenil și constată plin de amărăciune: „Așa cum erau ei, Sandu și Dragomir erau buni”.

„A plecat Mircea Sandu, a plecat și Mitică Dragomir...Așa cum erau ei, erau buni. Se ocupau de fotbal. 

Mă uit la toate meciurile din primele două ligi, văd meciuri extrem de slabe. Văd lovituri libere executate mult peste poartă și comentatori entuziasmându-se... Am fost în țară șase luni, am fost să văd și meciurile de la copii și juniori. Văd doar antrenori fără nume și fără cultură fotbalistică. (...) N-o să facem nimic!”, a declarat Liță Dumitru, în cadrul emisiunii Digi Sport Special”.

Colapsul din fotbal ar veni de la juniori: „Sunt numai antrenori fără nume și cultură fotbalistică! Sandu și Dragomir erau buni!”
Liță Dumitru / Sursă foto: frf.ro
Liță Dumitru, uitat de toată lumea: „Confuzie! Nici Steaua nu m-a chemat la inaugurare. Am trecut cu soția pe lângă Giulești și mă gândeam ce șansă au unii”
INAUGURARE GIULEȘTI
Liță Dumitru, uitat de toată lumea: „Confuzie! Nici Steaua nu m-a chemat la inaugurare. Am trecut cu soția pe lângă Giulești și mă gândeam ce șansă au unii”

Liță Dumitru, CV de mare fotbalist

  • a debutat în Liga 1 la Rapid, pe 10 martie 1968, în meciul FC Argeş - Rapid 3-0
  • a jucat 6 ani pentru Rapid, după care s-a transferat la Steaua
  • a bifat nu mai puţin de 8 sezoane în tricoul trupei din Ghencea
  • a jucat în tricoul roş-albastru peste 250 de meciuri, dintre care 10 în cupele europene
  • a jucat nu mai puţin de 57 de meciuri în tricoul echipei naţionale
  • a fost căpitan al Stelei, succedându-i lui Iordănescu în această postură
  • are 442 de meciuri în prima ligă, fiind pe locul 9 în topul all-time
  • şi-a încheiat cariera de fotbalist pe 19 iunie 1988, cînd era la Rapid, în meciul Steaua - Rapid 5-0

Edi Iordănescu, întrebat dacă se teme că nu va prinde startul preliminariilor EURO 2024

Selecționerul Edward Iordănescu, 43 de ani, a pierdut primul meci pe banca naționalei, amicalul cu Grecia, scor 0-1, și este deja sub presiune.

Numit pe 25 ianuarie, Iordănescu jr. a semnat un contract valabil până la finalul campaniei de calificare la EURO 2024, incluzând eventuale jocuri de play-off, cu prelungire automată în cazul calificării la turneul final.

Numai că, dacă nu apar rezultate, mandatul lui Edi riscă să se încheie înainte ca tricolorii să înceapă preliminariile EURO 2024, martie 2023. Potrivit FRF, selecționerul are un obiectiv principal, calificarea la EURO 2024, și un obiectiv intermediar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor.

La conferința de presă susținută după înfrângerea cu Grecia, Edi Iordănescu a fost întrebat de reporterul Gazetei Sporturilor dacă îi este teamă că nu va ajunge să conducă naționala în preliminariile EURO 2024.

Selecționerul a răspuns: „Nu-mi e teamă de meseria mea, nu-mi e teamă de rezultate. Nu-mi e teamă de obiective. Dacă-mi era teamă, nu mă mai aveai în față acum, aveai pe altcineva. Asta e realitatea și o confrunt. Eu nu văd așa lucrurile, nu avem trei deplasări.

VIDEO Dumitru Dragomir, după România - Grecia 0-1: „Am jucat ca niciodată, am pierdut ca întotdeauna”

Citește și alte știri de actualitate: 

Mircea Lucescu ia atitudine după eșecul României cu Grecia: „Nu e în regulă. Asta e marea problemă”

UPDATE Delegația României a aterizat în Israel! Ce au fost obligați să facă „tricolorii”, înaintea plecării spre hotel

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
doubleti
doubleti  •  28 Martie 2022, 13:05
Postat de observator_federal pe 28 Martie 2022, 11:56

GSP degeaba ați pus subtitlul "CV de mare fotbalist" dacă nu ați amintit în CV tocmai meciurile lui Liță Dumitru pentru Universitatea Craiova, inclusiv PRIMA SEMIFINALĂ DE CUPĂ EUROPEANĂ din fotbalul românesc!! (Cu Craiova Maxima a jucat 64 de minute la turul cu Kaiserslautern, 2-3, și 13 minute la Lisabona, 0-0 semifinala UEFA, cu Benfica.) Păi ce-ați făcut măi nene??

De ce te mira? Subliminal, baietii lucreaza non-stop. Daca privesti poza o sa vezi 3 jucatori ai Universitatii Craiova intr-un articol in care se blameaza fotbalul romanesc. Oare de ce n-au pus o poza cu sa zicem 4 fcsb-isti? Ca doar ei au fost scheletul Nationalei d efotbal in ultimii 20 de ani de necalificari? Aceste lucruri imi spun multe despre pregatirea si profesionalismul acestor jurnalisti. Din poza, un novice poate trage concluzia ca scufundarea fotbalului romanesc se datoareza strict UNIVERSITATII CRAIOVA. Dar ce te astepti de la niste ziaristi care s-au entuziasmat ca Oct. Popescu i-a dat-o grecului printre picioare, iar in rest a fost blana. A tinut foarte mult de minge, a pasat doar cand nu mai avea solutii si in special la colegul de echipa Fl. Tanase. Intamplator a ajuns si la Razvan Marin, dar in rest pasele lui au fost de 2 metri. Nu am vrut sa comentez nimic d emeciul cu Grecia, dar articolul asta m-a scos din sarite. La meciul cu Grecia, singurii care au reusite pase lungi si precise in prima repriza au fost Mitrita si Cicaldau (4 diagonale precise in total). Nicio remarca de la comentatori. In schimb Bordeianu a ratat toate diagonalele, a fost depasit in mod constant si a fost o piatra de moara in fata apararii. Toate analizele sunt partinitoare, nu vezi o analiza corecta a unui meci. Toti l-au pus la pamant pe Cicaldau (gSP chiar i-au dat nota 4) si el a avut al treilea Index InStat. Pai voi vreti sa evolueze fotbalul, dar voi d-lor ziaristi cand EVOLUATI

therealreddog33
therealreddog33  •  28 Martie 2022, 12:12
Postat de Daniel Yussuf Gibbins pe 27 Martie 2022, 22:57

La naţionala României U17, în cele şase campanii pentru Europene din intervalul 2009-2014, România s-a calificat o dată la un turneu final,de trei ori la turul de elită (echivalent cu a doua fază a calificărilor). Jucătorii din echipa României Under-17 au vârste între 15 și 17 ani.Astia ce sunt? Seniori, cadeti, copii? Nu sunt juniori? Echipa națională U19 a României s-a calificat la Campionatul European de fotbal Tricolorii din naționala România U 19 au avut drept rezultate: o participare la un turneu fina patru calificări la faza a doua a preliminariilor (Turul de Elită). Astia nu tot juniori sunt? Nationala de seniori nu s-a mai calificat de 24 de ani la mondiale si o singura data in ultimii 20 de ani le Euro. Concluziile le trageti singuri.

Hai sa nu ne ascundem după niște calificări la turneul de elita. Sunt bune, mai mult însă nu s-a întâmplat. De ce? Pentru ca Liță are dreptate: cultura fotbalistica (și nu numai) se formează la club, nu la națională (in 10 zile pe an nici nu ai avea cum). Iar la cluburi la nivel juvenil e prăpăd: nu tu investiții, infrastructura, echipament. Și mai ales antrenori calificați și academii cu internat, unde copiii pot merge și la școală. Singura excepție e Viitorul mult hulitului Hagi. De aia nu progresam - copiii nu înțeleg fotbalul și profesionalismul, joaca doar din talent. Talentul e maxim 15%, restul e munca, alimentație, tactica, dorința, mentalitate. Tot ce am enumerat eu se învață, nu se moștenește. Și este exact ce spune Liță...

observator_federal
observator_federal  •  28 Martie 2022, 11:56

GSP degeaba ați pus subtitlul "CV de mare fotbalist" dacă nu ați amintit în CV tocmai meciurile lui Liță Dumitru pentru Universitatea Craiova, inclusiv PRIMA SEMIFINALĂ DE CUPĂ EUROPEANĂ din fotbalul românesc!! (Cu Craiova Maxima a jucat 64 de minute la turul cu Kaiserslautern, 2-3, și 13 minute la Lisabona, 0-0 semifinala UEFA, cu Benfica.) Păi ce-ați făcut măi nene??

Vezi toate comentariile (7)
Comentează