FOTBAL  »  NATIONALA  »  LUXEMBURG

Cum a ajuns Luxemburg cu șanse reale de calificare la EURO 2024 » Proiectul dezvăluit după un egal cu România U17, în 2017

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 18:04 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 01:21

Luxemburg a produs una dintre marile surprize din preliminariile EURO 2024 și a învins Bosnia, 2-0, în deplasare.

Cândva una dintre echipele care nu obțineau puncte în preliminarii, Luxembrug s-a transformat, iar acum speră la o calificare la EURO 2024. E pe locul 2, cu 7 puncte în 4 etape, într-o grupă condusă de Portugalia (12) și Slovacia (7).

România U21 - Spania U21 0-3 » Mini tiki-taka și mini România » Spania, lecție de fotbal în Ghencea! Ne-am apărat tot meciul și am fost ridiculizați
România U21 - Spania U21 0-3
România U21 - Spania U21 0-3 » Mini tiki-taka și mini România » Spania, lecție de fotbal în Ghencea! Ne-am apărat tot meciul și am fost ridiculizați

Transformare spectaculoasă pentru Luxemburg

În urmă cu 19 ani, Luxemburg a schimbat strategia. Au stabilit o filosofie, au creat un plan bine pus la punct, iar rezultatele încep se vadă.

În octombrie 2017, după un egal între România U17 și Luxemburg U17, 0-0, în cadrul turneului de calificare la EURO 2018, Reinhold Breu, selecționerul Luxemburgului, explica într-un interviu pentru GSP ce strategie a pus la punct Federația.

- Cum s-a produs această schimbare?
- Totul a început în 2004, când la conducerea federaţiei a venit Paul Philipp, care este şi acum preşedinte. A fost un jucător foarte bun, a evoluat mult în Belgia, a fost şi antrenor naţional vreo 15 ani, ştie foarte mult fotbal. A început de atunci un program de reconstrucţie a fotbalului luxemburghez, împreună cu Rene Kremer, care este şeful Departamentului Juvenil din cadrul federaţiei. Iar din 2011, de când am venit şi eu, am trecut la alte schimbări.

- Adică? 
- Am avut o discuţie cu preşedintele. Mi-a spus: "Reinhold, gata! Nu mai vreau doar echipe care să se apere, să încerce să se blocheze, să nu ia multe goluri. Nu. Vreau să creştem jucători buni individual, de valoare, vreau să jucăm fotbal!". Şi aşa am început o nouă fază a acestul proiect, acum 6 ani. Aceşti băieţi pe care îi vedeţi la Bucureşti joacă de vreo 5 ani împreună, la Academia federaţiei.

- Cum a fost la început? 
- Greu, normal, dar am avut răbdare. Din această echipă, doar vreo 3 stau şi se antrenează la cluburi, în rest stau la Academie, se pregătesc, învaţă, se educă, fac totul împreună. Suntem o familie. Doar în week-end pleacă la echipele de club, să joace în campionat.

- Chiar a dat Bayern Munchen 1,5 milioane de euro pe Ryan Johansson?
 - Ryan este unul dintre cei mai buni jucători ai acestei generaţii. A crescut în şcolile noastre de fotbal. Apoi a fost un an la Metz, dar stătea mai mult la Academie să se antreneze, mergea acolo numai la jocuri. Metz e foarte aproape, la 45 de kilometri. Acum, de când s-a transferat la Bayern, stă la club. Dar nu e adevărat că s-a plătit atât pe el.

- Până la urmă, care e secretul luxemburghez? 
- Ziariştii mereu întreabă asta. Nu e niciun secret, doar că am muncit din greu, zi de zi. Ştiam foarte clar ce avem de făcut, aveam un program, o logică, o filosofie. Am luat cei mai buni jucători şi am început să-i pregătim, punând baza pe antrenamentul individual, pe dezvoltarea calităţilor tehnice. Şi acum avem o generaţie de excepţie, nu doar la această echipă, dar şi la celelalte. De exemplu, la U21 am învins Bulgaria în deplasare, am pierdut greu, pe final, în Franţa, după ce am condus cu 2-0! La echipa mare, am scos recent acel 0-0 cu Franţa. Cum spuneam, nu mai suntem cei pe care îi ştia lumea cu ani în urmă.

- Care este, până la urmă, scopul acestor programe? 
- Să creştem jucători de valoare care să formeze echipe naţionale puternice. Nu mă interesează, de exemplu, acest turneu de calificare. Dar vreau ca această generaţie să dea 3-4 jucători profesionişti şi aţi 4-5 pentru echipa naţională mare. Şi eu cred că va da.

Această generaţie din Luxemburg este una de excepţie. Nu e imposibil să vedeţi că va lupta pentru calificarea la un turneu final continental sau mondial. 

- Reinhold Breu

3 jucători care au înfruntat România sunt la naționala mare

Dintre jucătorii care jucau împotriva României U17, doi au fost pe teren în meciul cu Bosnia: Enes Mahmutovic (fundaș, ȚSKA Sofia), Mathias Olesen (mijlocaș, Koln). Iar Seid Korac (fundaș, Degerfors IF) a fost rezervă.

De partea cealaltă, niciunul dintre „tricolorii” convocați pentru acel meci de selecționerul Sorin Colceag nu a făcut pasul la echipa mare.

În lotul pentru acel turneu se aflau Louis Munteanu și Radu Drăgușin, aflați acum la naționala mare, dar niciunul nu a jucat în partida de U17.

Echipele din România U17 - Luxemburg U17, din 2017

România: 1.Șerban – 2. Georgescu, 3. Boloca, 16. Antonio Vlad, 5. Dumitrescu – 17. Mărginean, 8. Albu (cpt.) – 11. Al. Dumitru (Marrone 70′), 10. Mitrea (Steau 55′), 20. Matiș (June 45′) – 9. Toma 
Rezerve: 12. Ducan – 4. Niță, 6. Șteau, 7. June, 13. Pitu, 14. Negrean, 15. Chiorean, 18. Marrone, 19. Munteanu
Antrenor: Sorin Colceag

Luxemburg: 12. Noel – 3. Held, 15. Jonathans (Bella Abega 68′), 4. Korac, 2. Bernardy – 9. Camilo Almeida, 6. Semedo Monteiro, 13. Olesen (Hansen Magnus 75′), 10. Duarte – 18. Cervellera (Ferreira 45′), 20. Johansson
Rezerve: 1. Keup, 5. Osmanovic, 8. Mahmutovic, 11. Hansen Magnus, 14. Ferreira, 16. Vale Marques, 17. Bella Abega, 19. Schmit
 

Citește și: 

„Sunt curios, ce zice Gică acum despre Ianis Hagi?!”. O legendă iese la atac: „L-ați văzut pe Mbappe al nostru?”

Merită să rămână titular? Două nume de legendă dau verdictul în privința surprizei lui Iordănescu: „Pe timpul nostru, asta era aproape imposibil!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
EuSaFiuSanatos
EuSaFiuSanatos  •  22 Iunie 2023, 16:34

n-o sa se califice

Vezi toate comentariile (1)
Comentează