FOTBAL  »  NATIONALA  »  COMENTARIU

Ministerul Afacerilor Externe, răspuns surprinzător pentru GSP în cazul „Ungaria Mare”: „Nu avem niciun punct de vedere”

Articol de - Publicat miercuri, 22 martie 2023 16:46 / Actualizat miercuri, 22 martie 2023 18:07

Gazeta Sporturilor a contactat Ministerul Afacerilor Externe pentru un punct de vedere legat de controversa provocată marți seară, când Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că la meciurile Ungariei se poate arbora steagul Ungariei Mari.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

Ziarul a cerut marți seară un punct de vedere celor de la Ministerul Afacerilor Externe pe marginea controversei din țara vecină. Răspunsul a venit telefonic, astăzi, din partea unui reprezentant al MAE: „Am văzut solicitarea dumneavoastră, dar FRF s-a pronunțat pe marginea subiectului că UEFA nu a autorizat afișarea simbolurilor menționate. Așadar, nu avem niciun punct de vedere”.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive”

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a spus: „Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere”.

Iar Ionuț Stroe, purtătorul de cuvând al Partidului Național Liber, fostul ministru al sportului a scrie pe Facebook: „Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. 

Mă rezum să subliniez că un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos. Ar veni în contradicție cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiștilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi”

Într-o postare pe site-ul oficial, „Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată”.

Citește și:

Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”

Doctorul în sociologie Gelu Duminică, despre manifestările de tip revizionist cu steagul Ungariei Mari: „O jignire profundă!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
eunescu09
eunescu09  •  22 Martie 2023, 17:24

Cum sa aveți vreun punt de vedere? Așteptați pensia speciala.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează