FOTBAL  »  NATIONALA  »  PORTRET

Olteanul 100% ofensiv » Povestea lui Adrian Stoian, mijlocaşul de 22 de ani convocat în premieră la "naţională"

Adrian Stoian ar putea debuta la naţională în amicalul cu Australia de pe 6 februarie.
Adrian Stoian ar putea debuta la naţională în amicalul cu Australia de pe 6 februarie.

Articol de - Publicat joi, 24 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 23 ianuarie 2013 19:05

Produs de Şcoala Gică Popescu, Stoian are trei ani de experienţă în fotbalul italian, la Roma, Pescara şi Bari, îi idolatrizează pe Mutu şi Aquilani iar în vară a fost dorit de Ajax, Zenit şi Villareal. Craioveanul e fotbalist de ambele picioare şi pe orice post în atac!

În martie 2009, un român de 18 ani şi o lună debutează în Serie A pentru Roma, în faţa marelui Juventus: Adrian Stoian, olteanul aproape anonim descoperit de Şcoala de Fotbal Gică Popescu.

Traseul continuă cu două sezoane sub formă de împrumut, la Pescara şi Bari: la ultimul club joacă 31 de partide şi înscrie de 5 ori, impresionînd prin tehnică şi personalitate. Chievo îl cumpără definitiv vara trecută, pentru 500.000 de euro. Iar românul are în acest sezon 2 goluri în 10 partide de Serie A şi e anunţat de Piţurcă să se pregătească de "naţionala" mare!

Fanul lui Mutu, ţintă pentru Ajax
Admirator al "Briliantului" şi al mijlocaşului Aquilani, după cum mărturisea în 2010 la prezentarea oficială la Pescara, Stoian a reprezentat o revelaţie în Peninsulă şi confirmă în fiecare etapă.

În martie anul trecut, "Corriere dello Sport" îi consacra o pagină, considerîndu-l "un element de calitate şi de viitor, care surîde amplu şi care e cert surpriza sezonului: un star în devenire!". Aflat o vreme în coproprietate, Bari-AS Roma, Stoian a fost cumpărat definitiv de Chievo în 2012. Asta deşi în jurul destinaţiei sale s-au vehiculat Ajax, Zenit, Villareal sau Fiorentina!

"Lider fără tupeu aiurea, dribling inteligent!"
Paul Răducanu, primul antrenor al lui Stoian la Şcoala lui Gică Popescu îl descrie pe fotbalist drept un tip excepţional: "De la 8 ani îl ştiu, un copil înţelept cu spirit de echipă şi trăsături de lider fără a fi tupeist!". Principalele atuuri ale lui Stoian: "Tehnica în regim de viteză, dribling util, spre poartă, nu în lateral", punctează Răducanu.

Iar tehnicianul evocă şi un episod-emblemă din junioratul lui Stoian: "În 2007, în semifinala campionatului naţional de juniori, eram conduşi, 0-1 prin minutul 80. Adrian a venit la margine şi mi-a cerut să-i las libertate totală pe final, am acceptat. Stoian a egalat şi apoi a înscris golul victoriei! Avea doar 16 ani!"

Lucescu jr. l-a avut în vizor
Stoian se află pe lista celor 12 stranieri convocaţi în principiu pentru amicalul naţionalei cu Australia, care se va disputa pe 6 februarie la Malaga. Abia pe 1 februarie va afla dacă Piţurcă îl păstrează în lot. Interesant e că nu va fi, în orice caz, primul contact al lui Stoian cu "naţionala" mare: în mai 2011, Răzvan Lucescu l-a chemat de la lotul U21 pentru un antrenament cu "seniorii", în condiţiile în care Mutu urma să ajungă prea tîrziu în cantonament!

Bile negre: Cearta cu Belo, nervii şi ţigările
În noiembrie 2009, la un turneu de calificare al "naţionalei" U19, Stoian a avut un conflict cu Miodrag Belodedici, şef peste juniori la FRF. La pauza partidei cu Austria (4-0), "Belo" i-a cerut să nu mai fie individualist. Stoian a răbufnit: "Şi cînd joc bine mă certaţi?", părăsind vestiarul! La acelaşi turneu, Stoian a fost părtaş la episodul în care Alibec a aruncat un scaun pe geamul hotelului. "E şi fumător înrăit", l-au "pîrît" atunci oameni din staff-ul "tricolorilor" .

"Chiar săptămîna trecută vorbeam cu Gică Popescu şi-i spuneam că în maximum 5 ani Stoian va fi titular la naţională" (Paul Răducanu, primul antrenor al lui Stoian la Şcoala Gică Popescu)

"Convocarea lui Stoian e exemplul perfect al strategiei lui Piţurcă: fotbalist tînăr, Adrian se poate impune şi merită încredere" (Mircea Sandu, preşedinte FRF)

100.000 euro pe an cîştigă Stoian la Chievo, cel mai mic salariu din lot: românul are o cotă de piaţă de 1,5 milioane euro, potrivit transfermarkt.de

CV Adrian Marius Stoian
- n.11 februarie 1991
- mijlocaş ofensiv, joacă şi extremă sau în spatele vîrfului
- A jucat la: Şcoala de Fotbal Gică Popescu (2006-2008), AS Roma (2008-2012, împrumutat un sezon la Pescara şi unul la Bari), Chievo (din iulie 2012)
- 31 de meciuri şi 6 goluri pentru România U17, U19 şi U21

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
999158836773971
Emil Traian Frățilă  •  27 Septembrie 2015, 18:40
Postat de mr.d pe 24 Ianuarie 2013, 01:07

e pe departe cel mai bun jucator roman ofensiv care joaca in occident.

doi ani mai tarziu nimeni nu mai stie nimic de el ... pacat.

dinamo4eva
dinamo4eva  •  24 Ianuarie 2013, 10:21

au vazut multe meciuri ale lui Chievo , Stoian e foarte bun. Are tehnica si viteza exact cum spune fostul lui antrenor , dar ii lipseste inteligenta tactica si putin forta (dar care pot fi remediate ) baza o are .

red77
red77  •  24 Ianuarie 2013, 07:06
Postat de mr.d pe 24 Ianuarie 2013, 01:07

e pe departe cel mai bun jucator roman ofensiv care joaca in occident.

mai taie din ele !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează