FOTBAL  »  NATIONALA  »  EDITORIAL

Pe cine a ciuruit Burleanu?

Articol de - Publicat joi, 01 aprilie 2021 14:00 / Actualizat joi, 01 aprilie 2021 16:54

„Trebuie să recunosc că deși nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit!”. Vă aduceți aminte zâmbetul triumfal care a urmat rostirii acestei glume proaste? 

Răzvan Burleanu câștigase alegerile și reușise să îi și umilească pe Lupescu, Mircea Lucescu sau Chivu, iar trei sferturi dintre oamenii din sala de la Casa Fotbalului râdeau complice. Doamnelor și domnilor votanți, vă place cum arată fotbalul românesc la trei ani după acel moment și la șapte de domnie burlenească? Oare nu cumva a ciuruit chiar sportul pe care trebuia să îl protejeze?

Pițurcă, Iordănescu, Daum, Contra, Rădoi. Cam așa ar suna într-o înșiruire de selecționeri mandatul lui Răzvan Burleanu. Pe primii doi i-a moștenit de la Mircea Sandu și doar i-a mutat biroul lui Nea Puiu în timpul preliminariilor pentru Euro 2016, în timp ce pe ultimii trei i-a numit el. 

Pe cine a ciuruit Burleanu?

E vorba aia din popor că dacă vrei să faci să dispară o problemă, înființezi o comisie și cam asta s-a întâmplat când dibaciul șef FRF și-a dat seama că ar fi periculos să își asume numirile de antrenori ai naționalei mari. A făcut o Comisie Tehnică ultrastufoasă care să creeze niște criterii, care să ofere niște nume, care să genereze negocieri, care să producă un selecționer al cărui nume să ajungă pe masa Comitetului Executiv, care să îl voteze și astfel să trăim cu impresia că alesul este rodul strădaniei unor profesioniști total independenți de Răzvan Burleanu. 

În fapt, Mihai Stoichiță nu ia nicio decizie fără să aibă ok-ul șefului său iar oamenii din CEx nu reprezintă altceva decât pârghiile prin care tânărul președinte controlează tot în fotbalul românesc.

Și acum să venim la realitatea lui 2021. Burleanu a mizat din nou pe un cal greșit. Este al treilea consecutiv. Singurii selecționeri care au produs rezultate în cei șapte ani de domnie a sa sunt tocmai cei instalați la Casa Fotbalului de către Mircea Sandu, adică Pițurcă și Iordănescu. 

Au urmat Daum, un eșec aruncat în cârca lui Andrei Vochin, de parcă un consilier, și nu președintele ar instala antrenorul, Contra și acum Rădoi, numit în condițiile în care nici măcar nu s-au mai sinchisit să încerce la un Mircea Lucescu (liber la acea vreme), Dan Petrescu ori Gică Hagi. Ce supără în seria asta de alegeri greșite este tocmai faptul că ea vădește o necunoaștere crasă a fenomenului ale cărui destine sunt în mâinile tale. 

Și, presupunând că Răzvan Burleanu nu îl influențează pe Stoichiță, ceea ce nu este adevărat, tot ar fi vinovat pentru că l-a ales pe nea Mihai în fruntea unei comisii incapabile să genereze plusvaloarea în fruntea naționalei mari. În fapt, singurele reușite ale oamenilor ”pricepuți” la fotbal din FRF au fost ultimele trei alegeri de la U21: Isăilă, Rădoi și Mutu. Să nu uităm însă că și acolo s-au făcut de râs, bifând performanța ca până la Daniel Isăilă să schimbe trei selecționeri în doi ani (Moldovan, Teja, Dulca).

Dar avem marketing, sponsorship și imagine, iar regula U21 a fost fantastică, dovadă rezultatele de la tineret, ne vor spune mai marii FRF. Da, domnilor, dar conduceți FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE FOTBAL, nu pe cea de marketing ori de comunicare, iar naționala mică nu produce bani, ci doar ne păcălește că într-o zi am putea să însemnăm din nou ceva în lumea fotbalului. 

Însă incapacitatea voastră de a desemna un selecționer priceput, experimentat, care să fi avut după zece meciuri un sistem stabil de joc, ori măcar șapte-opt titulari bătuți în cuie, face ca în 2021 suporterii români să-și fi pierdut total încrederea și respectul nu doar în veteranii de la lot, ci și în tinerii ăia care produceau în vara lui 2019 o neverosimilă semifinală de European U21! Aveți pe conștiință, domnilor Burleanu și Stoichiță, această realitate tristă!

În septembrie 2015, Gazeta Sporturilor publica sub titlul „Serviciul Român de Federali” o investigație în care explica felul în care au ajuns să conducă trei federații importante Răzvan Burleanu, Alexandru Dedu și Alin Petrache. Șase ani mai târziu România lui Burleanu a ajuns să fie umilită de Armenia, România lui Dedu să piardă contra celor din Kosovo, iar România lui Petrache să fie exclusă de la Cupa Mondială din cauza că nimeni de la FRR nu știe să dea căutare pe Wikipedia după Sione Faka’osilea. 

Dacă îi întrebi de demisii pe cei trei domni, sunt gata să scoată ”armamentul” din dotare, să te ”ciuruiască” și apoi să râdă zgomotos!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
torque07
torque07  •  02 Aprilie 2021, 12:58

Interesant ca ne trezim doar cand cutitul ajunge la os. Spuneti-ne va rog domnule jurnalist. Banii din calificarile echipei nationale din anii 90 pana a venit Burleanu...unde s-au dus? In anii aia se construiau in occident bazele , scolile, infrastructura pt fotbalistii de astazi.DE ASTAZI. Sandel al nostru ce a facut in anii aia? Sunt curios. Pana acum, nu raspuns nimeni. Gazeta nu a facut nici " o investigație în care explica" unde s-au dus banii din calificari. Optimi mondial 1990, sferturi mondial 1994, optimi 1998, Grupe euro 96, optimi euro 2000.. Ca tot vorbiti de bani facuti de nationala mare. Nici nu e foarte greu de vazut cati bani am primit. ne puteti ajuta cu raspunsuri???? Sau continuam sa cerem demisia lui Radoi ca niste ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kyil
kyil  •  01 Aprilie 2021, 23:57

Asa este. Cand sunt numiti politice nu poate sa fie un rezultat bun.burlan e mai nociv decat nasu. Pentru ca nu stie fotbal. Nu aduce plus valoare si s a baricadat cu rebu.turi. 7 ani de umilinte ,dezamagiri,infrangeri istorice cu albania si armenia,cu norvegia la scor,cu islanda.... Cat noroc am avut la tragerea asta la sorti si degeaba. Trebuie ca acesta sa fie momentul 0. Sa i fortam sa si dea toti demisia. Nu e doar ra2 de vina. In primul rand e ranji.tul de stoichita,zici ca i iliescu la zambet. Hagi sau Dan. Atat. Nici Oli nu ar face mare branza,e tot din acelasi aluat cu ra2. Sau ***. Sa fie circ pana la capat.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

androv84
androv84  •  01 Aprilie 2021, 23:22

Pai si ce facem? Ňu iesim in strada? :)))

Vezi toate comentariile (15)
Comentează