FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALBANIA - ROMÂNIA 1-1

Povestea unui suporter prezent lîngă "tricolori" la Tirana: "Perspectivele fotbalului românesc sînt sumbre"

Un suporter povesteşte aventura sa din Tirana alături de naţională +4   FOTO
Un suporter povesteşte aventura sa din Tirana alături de naţională

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 26 octombrie 2011 17:27

Un albaiulian, Sorin Buda a petrecut recent trei zile în Tirana, alături de echipa naţională a României, cu prilejul ultimului joc din preliminariile Euro 2012, graţie unei acţiuni organizate de Fan Club-ul "tricolorilor".

Mai reprezintă Albania reperul amărăştean la care se pot raporta românii în privinţa locurilor codaşe din Europa la capitolul nivelului de trai? "Categoric că albanezii sunt amârâţi şi mă refer la majoritatea populaţiei, cu toate că Jean Vlădoiu ne povestea că au evoluat mult faţă de acum 20 decenii. În capitala Tirana sunt numai două hoteluri de 4 stele. N-am avut ce vizita în cele trei zile", a explicat Sorin Buda, care crede că "Shqipëria" depăşeşte totuşi ţara noastră la câteva capitole. "Circulaţia este precum în junglă, mult peste ce se petrece în Bucureşti. Nu se respectă regulile în trafic, deşi în fiecare intersecţie stă câte un poliţist. Un român stabilit acolo ne spunea că bogaţii şi-au făcut averea din trafic de droguri, sub oblăduirea celor mai înalte cercuri politice", a mai adăugat albaiulianul în vârstă de 30 de ani.

"Lui Mutu nu-i ajunge nimeni la nas"
Deplasarea cu avionul Bucureşti - Tirana şi retur, antrenamentul oficial, jocul de pe "Qemal Stafa", orele petrecute în anturajul echipei reprezentative au însemnat tot atâtea ocazii pentru un suporter de rând de a identifica exact care este situaţia în sânul formaţiei tricolore. "De exemplu, pe aeroportul «Henry Coandă» Mutu s-a retras undeva şi a fumat împreună cu medicul Pompiliu Popescu. «Briliantului» nu-i ajungi la nas, n-a stat la o poză pentru suporteri, n-a dat un autograf. La decolare stewardesele ne atenţionau să ne legăm centurile şi el se plimba nestingherit pe culoarul avionului. Din păcate, cu toate aceste aere, nimeni nu-i reproşa nimic, deşi în aeronavă mai erau Piţurcă, Mircea Sandu, Giovanni Becali sau Mitică Dragomir", şi-a amintit Sorin Buda.

"Peştele de la cap se împute"
Spre deosebire de atitudinea superioară, arogantă a jucătorului considerat de unii drept "salvatorul" fotbalului românesc, Sorin Buda a remarcat că alţi coechiperi de-ai lui Mutu s-au comportat cu modestie şi chiar amiciţie: Nicoliţă, Torje, C. Lazăr, Luchin, Pantilimon sau Cociş. "Bănel venea mereu la cei 10-12 suporteri români şi ne întreba dacă totul este în regulă, iar după meci chiar a vrut să ne dea tricoul de joc", a explicat fanul român. După ce a ratat 5 din cele 6 campanii de calificare ale ultimului deceniu, formaţia reprezentativă are în faţă un viitor nesigur. "Sunt convins că în acest ritm nu vom ajunge nici în Brazilia la Mondialele din 2014.

Sincer, mi-a fost ruşine în tribune ca şi român când am văzut cât de prost am jucat la Tirana. E adevărat că aria de selecţie este redusă, dar spre deosebire de «Generaţia de Aur» nu este nici devotament pentru echipa naţională", a mai spus fanul din Cetatea Marii Uniri, susţinător înfocat al "câinilor roşii" la nivelul echipelor de club. Acesta afirmă că perspectiva fotbalistică a României nu se anunţă deloc roz dacă nu se modifică totul din temelii. "Nu se mai poate continua în asemenea hal. Trebuie luat totul de la zero, începând de sus şi continuând până la atenţia acordată copiilor şi juniorilor.

Peştele de la cap se împute şi logic că pentru a mai visa şi a mai avea speranţe de revigorare a echipei naţionale e nevoie de schimbarea şefilor federaţiei şi ai ligii. De prea multă vreme este acest recul evident şi nu se mai poate continua aşa, pentru că în curând o să ajungem şi mai jos", a încheiat Sorin Buda.

Playtech: ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează