FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA

Nicio minune în ultimii 50 de ani! Ce s-a întâmplat când România a stat la mâna altora în ultima etapă din preliminariile CM

FOTO: Alexandra Fechete
FOTO: Alexandra Fechete

Articol de - Publicat sambata, 13 noiembrie 2021 23:05 / Actualizat sambata, 13 noiembrie 2021 23:08

România nu mai este la mâna ei, după egalul dureros cu Islanda, 0-0, joi, 11 noiembrie, la București. Tricolorii mai pot prinde barajul pentru Cupa Mondială din 2022 doar dacă înving Liechtenstein, iar Macedonia de Nord face egal sau pierde acasă cu islandezii.

"Dacă Islanda a reușit să câștige un punct cu noi, chiar dacă știa înaintea meciului că nu mai are nicio șansă, o poate face și în Macedonia de Nord. Cu o minune la Skopje putem termina pe locul 2", trage nădejde Mirel Rădoi.

Liechtenstein - România 0-2 » Victorie amară la Vaduz. „Tricolorii” încheie campania de calificare pe locul 3 și ratează barajul
LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA
Liechtenstein - România 0-2 » Victorie amară la Vaduz. „Tricolorii” încheie campania de calificare pe locul 3 și ratează barajul

Gazeta Sporturilor a analizat preliminariile CM din ultimii 50 de ani în care naționala România a stat la mâna altora în speranța că ne vom califica direct sau la baraj. Concluzia: nicio minune! Doar o calificare la barajul pentru CM 2014 cu ajutorul Olandei, care a învins Turcia scontat, 2-0.

Radiouri şi stofă pentru albanezi

PRELIMINARIILE CM 1974 - Antrenor: Valentin Stănescu/Angelo Niculescu

În ultima etapă am stat la mâna Albaniei. Rezultatul: am ratat calificarea

Clasament:

1. RDG 10p 
2. România 9 
3. Finlanda 3 
4. Albania 2

România s-a luptat pentru calificarea la CM 1974 cu reprezentativa Germaniei de Est. În ultima etapă, tricolorii au învins Finlanda, cu 9-0 (cea mai mare victorie din istoria naționalei). Exact cu cât aveau nevoie pentru a mai spera într-o calificare miraculoasă, la golaveraj, în faţa "naţionalei" fostei RDG. Tricolorii erau lideri și sperau ca Albania, ultima din grupă, să-i încurce pe foștii est-germani. Nemţii ne-au spulberat iluziile, au învins Albania, la Tirana, cu 4-1, s-au dus la Mondiale, iar noi am rămas pe locul 2.

Fostul internațional Cornel Dinu a povestit pentru Libertatea, cum au încercat românii să-i aibă ca aliați pe albanezi în lupta cu RDG. "Înainte de meciul nostru de la Tirana, la banchet, le-am făcut cadou albanezilor, care erau amărâți, nişte radiouri portabile şi cîte trei metri de stofă. Erau foarte încântaţi. A doua zi au fost puşi să ni le dea înapoi, că i-am fi jignit. Noi am încercat să-i motivăm împotriva est-germanilor", a dezvăluit "Mister". Dinu și-a mai amintit că înaintea meciul cu RDG, naționala Albaniei a făcut un meci de pregătire în România.

În 1981 am ținut cu Ungaria

PRELIMINARIILE CM 1982 - Antrenor: Valentin Stănescu

În ultima etapă am stat la mâna Ungariei, care era deja calificată. Rezultatul: am ratat calificarea

Clasament: 

1. Ungaria 10p 
2. Anglia 9 
3. România 8 
4. Elveția 7 
5. Norvegia 6

România își terminase meciurile din grupă cu 0-0 în Elveția, era pe locul 2, cu 8 puncte, unul mai mult decât Anglia. Britanicii urmau să joace cu Ungaria, pe Wembley. Singurul rezultat care ne-ar fi ajutat era victoria maghiarilor, deoarece la egalitate tot Anglia se califica de pe locul 2, la golaveraj. Englezii s-au impus cu 1-0, prin golul lui Mariner (16).

Trei „tricolori” au acuzat probleme medicale înainte de meciul cu Liechtenstein: „Trebuie să calculăm riscurile, vor fi schimbări”
LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA
Trei „tricolori” au acuzat probleme medicale înainte de meciul cu Liechtenstein: „Trebuie să calculăm riscurile, vor fi schimbări”

Remiză de salon în Albion

PRELIMINARIILE CM 1986 - Antrenor: Mircea Lucescu

În ultima etapă am stat la mâna Angliei. Rezultatul: am ratat calificarea

Naționala lui Mircea Lucescu a pierdut meciul decisiv cu Irlanda de Nord, 0-1, acasă, iar pentru a mai spera la calificare trebuia ca în ultima etapă tricolorii să câștige în Turcia și Anglia să învingă Irlanda de Nord, la Londra. Noi am bătut la Izmir, 3-1, însă britanicii au făcut o remiză de salon, 0-0, și au mers braț la braț în Mexic.

Clasament: 

1. Anglia 12p
2. Irlanda de Nord 10 
3. România 9 
4. Finlanda 8 
5. Turcia 1

În 2005 am ținut pumnii Finlandei

PRELIMINARIILE CM 2006 - Antrenor: Anghel Iordănescu/Victor Pițurcă

În ultima etapă am stat la mâna Finlandei. Rezultatul: am ratat calificarea la baraj

Clasament: 

1. Olanda 32p 
2. Cehia 27 
3. România 25 
4. Finlanda 16 
5. Macedonia 9 
6. Armenia 7 
7. Andorra 5

România își încheiase meciurile din grupă și a stat la mâna Finlandei pentru a nu pierde locul de baraj în dauna Cehiei. Egalul din Armenia (1-1), după care a fost demis Anghel Iordănescu cântărea greu. În ultima rundă, tricolorii au sperat că nordicii îi pot învinge pe cehi la Helsinki, dar trupa lui Karel Bruckner s-a impus net, scor 3-0, și s-a calificat la Mondialul din Germania după ce a trecut în play-off de Norvegia.

Olanda ne-a ajutat în 2013

PRELIMINARIILE CM 2014 - Antrenor: Victor Pițurcă

În ultima etapă am depins de noi, dar și de Olanda. Rezultatul: am mers la baraj

Clasament: 

1. Olanda 28 
2. România 19 
3. Ungaria 17 
4. Turcia 16 
5. Estonia 7 
6. Andorra 0

Înaintea ultimei runde, România avea 16 puncte și era la egalitate de puncte cu Turcia, ocupanta locului 2, care avea însă golaveraj superior. Pentru a accesa barajul din toamna anului 2013, tricolorii pregătiți de Victor Pițurcă erau obligați să câștige cu Estonia, acasă, iar Olanda, care era o forță, deja calificată, trebuia să învingă Turcia, la Istanbul. Așa s-a și întâmplat: România - Estonia 2-0, Turcia - Olanda 0-2. Batavii au terminat neînvinși preliminariile, doar cu un egal surprinzător, 2-2, cu Estonia, la Tallinn.

România a jucat barajul cu Grecia, dar a ratat calificarea la Mondialul din Brazilia după 1-3 în deplasare și 1-1 acasă.

Rădoi a confruntat un oficial FRF: „Trebuie să înceteze!”
LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA
Rădoi a confruntat un oficial FRF: „Trebuie să înceteze!”
Adrian Rus, cu gândul la meciul contracandidatei: „Sper să ne ajute islandezii”
Liechtenstein - România
Adrian Rus, cu gândul la meciul contracandidatei: „Sper să ne ajute islandezii”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
dubluv
dubluv  •  14 Noiembrie 2021, 11:07
Postat de zorrozabal pe 14 Noiembrie 2021, 10:42

E absurd sa ne agatzam de un pai ca innecatul-pentru ca selectionata Islandei este fara 6 titulari,avand tineri de 18 si de 20 de ani!

Macedonia nu va castiga azi.

zorrozabal
zorrozabal  •  14 Noiembrie 2021, 10:42

E absurd sa ne agatzam de un pai ca innecatul-pentru ca selectionata Islandei este fara 6 titulari,avand tineri de 18 si de 20 de ani!

1115907728536992
Gheorghe Bica  •  14 Noiembrie 2021, 08:43

Sa stea la tv sa vada cum sta treaba cu sportul asta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează