FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ GSP

Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european

România va mai privi la televizor încă un Mondial, unde n-am mai fost din 1998.
România va mai privi la televizor încă un Mondial, unde n-am mai fost din 1998.

Articol de , , - Publicat luni, 22 noiembrie 2021 00:30 / Actualizat luni, 22 noiembrie 2021 00:38

ANALIZĂ GSP. România va mai privi la televizor încă un Mondial, unde n-am mai fost din 1998. Doar alte 7 naționale europene, cu prezență la o astfel de competiție, se mai află cel puțin în situația noastră, printre care și vecinele de la sud și vest, Bulgaria și Ungaria. În schimb, la ultimele 6 ediții, inclusiv cea de anul viitor, au bifat meciuri peste 43% din toate statele care formează astăzi Europa.

Qatar 2022 va fi încă un Mondial pe care o să-l vedem la televizor. Al 6-lea consecutiv, o contraperformanță cum n-a mai existat în istoria naționalei noastre.

Singurul lucru care ne poate crea un alibi e faptul că nu suntem chiar singuri în această situație umilitoare. Și anume, că n-am mai fost prezenți la un turneu mondial tocmai din 1998.

Ofertat să preia „naționala”, Hagi l-a refuzat pe Burleanu: „Nu pot să creez confuzie. Îmi văd de drumul meu la Farul”
SELECȚIONER
Ofertat să preia „naționala”, Hagi l-a refuzat pe Burleanu: „Nu pot să creez confuzie. Îmi văd de drumul meu la Farul”

România, de mână cu Bulgaria și Ungaria

Dintre toate țările care au măcar o prezență în palmares, la fel ca noi mai sunt alte 7 reprezentative, iar două dintre acestea sunt chiar vecine cu noi. State care au însemnat, la un moment dat, ceva de referință la astfel de turnee finale. E vorba despre Ungaria și Bulgaria.

Naționala de la Budapesta a fost una de top în anii '50 și '60, când a disputat o finală și alte două sferturi de finală la Mondiale, dar în cazul ei, pauza de la astfel de turnee finale e imensă: a fost prezentă ultima dată în 1986. 9 ediții la rând fără Ungaria la Mondiale.

Bulgaria e fix ca România. A făcut un turneu fabulos în 1994, când a disputat semifinală și a dat Balonul de Aur, pe Stoicikov, a fost și în 1998, după care... pauză!

În actuala campanie, cele 3 naționale mai au ceva în comun: au terminat sub niște echipe care nu spun mare lucru: România sub Macedonia, Ungaria sub Albania, iar Bulgaria sub Irlanda de Nord.

Naționale care au fost măcar o dată la Mondiale și care absentează de multă vreme

Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european

România nu e singura care a fost la Mondiale, dar care începe, practic, să uite ce înseamnă o astfel de competiție. Mai mult, la turneele din perioada 2002-2022, la care "tricolorii" au fost și vor fi doar spectatori, au fost calificate, cel puțin dată, nu mai puțin de 24 de naționale.

Adică peste 43% din tot ceea ce înseamnă astăzi Europa, în care sunt incluse chiar și state precum Gibraltar, Andorra, San Marino, Liechtenstein.

Aceste 24 de naționale se împart în 3 categorii: granzi, echipe foarte bune, dar și naționale mediocre. Care în ciuda acestui statut, unele dintre ele fiind și țări mici și extrem de mici ca populație, au reușit să-și pună în CV un Mondial.

Naționalele care au fost/vor fi la ultimele 6 Mondiale

Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european

Cum a arătat România la ultimul meci la un Mondial, 0-1 cu Croația, "optimi" în 1998: Stelea - D. Petrescu (75 L. Marinescu), L. Ciobotariu, G. Popescu, Filipescu, D. Munteanu - Hagi (56 Craioveanu), Gabi Popescu (60 Radu Niculescu), Gâlcă - V. Moldovan, Ad. Ilie
 Antrenor: Anghel Iordănescu
Rezerve neutilizate: Prunea, Dulca, Doboș, I. Dumitrescu, Lăcătuș, Selymes, Stângă

4 naționaleau bifat toate edițiile de Mondial, începând din 2002, inclusiv cel de anul viitor, e vorba despre Anglia, Franța, Germania și Spania. Portugalia va fi și ea în această categorie dacă va trece de baraj

8 selecționeriau fost implicați în meciurile din ultimele 6 campanii de CM compromise: Boloni, Hagi, Iordănescu, Pițurcă, Răzvan Lucescu, Daum, Contra și Rădoi

DOUĂ ARGUMENTE CĂ RĂDOI A FOST LAMENTABIL

1. Doar noi și Slovacia nu ne-am respectat statutul

În momentul tragerii la sorți pentru stabilirea grupelor preliminare pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din 2022, România s-a aflat în urna a doua! Dacă ar fi terminat pe poziția a doua, ar fi mers sigur la barajul din martie anul viitor. Dar a ratat acest obiectiv, iar dintre celelalte 9 naționale, doar încă una nu se va afla nici măcar în play-off. 

E vorba despre Slovacia, care însă a avut parte de o grupă infinit mai grea decât cea din care am făcut noi parte, a jucat, printre altele, cu Croația, Rusia și Slovenia. Mai există o națională care nu s-a clasat între primele două în preliminarii, Austria, însă ea va disputa barajul grație parcursului excelent din Liga Națiunilor, unde a câștigat o grupă din care a făcut parte și România.

Ce au făcut în preliminarii CM echipele din urna 2

Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european

2. O singură echipă din urna 4 merge la baraj: Macedonia de Nord

Dintre toate cele 10 grupe din preliminarii, una singură a conținut o surpriză de proporții. Și anume, ca la baraj să ajungă o țară care s-a aflat la tragerea la sorți abia în a 4-a urnă valorică. 

Numele acesteia: Macedonia de Nord! Ea a avut deasupra ei, în seria din care a făcut parte, în ordinea valorică: Germania, România și Islanda, dar a terminat pe locul secund și va disputa semifinalele play-off-ului, la final de martie 2022. Reprezentativa de la Skopje a participat și la Euro 2020, însă acolo a venit de pe traseul ultimei divizii din Liga Națiunilor, unde a câștigat grupa, după care le-a eliminat pe rând pe Kosovo, scor 2-1, și Georgia, scor 1-0. 

Europa e tot mai puțin la Mondiale

În decursul istoriei s-a tot schimbat numărul de echipe care au luat parte la un turneu mondial. Cu trecerea timpului, deși continentul european și-a lărgit considerabil numărul de state, a început să piardă din ponderea echipelor prezente la un Mondial. Dacă în Spania 1982, din cele 24 de naționale, nu mai puțin de 14 erau europene, deci peste jumătate, anul viitor, în Qatar, procentul acestora va fi de numai 40%. 

Iar în 2026, când competiția va avea nu mai puțin de 48 de state, deci un surplus de 50%, Europa va însemna doar o treime. Bătrânul Continent va primi în 2026 un surplus de numai 3 locuri, ceea ce înseamnă doar 23% peste ce are acum. În schimb, Africa și Asia vor fi marile beneficiare, care aproape că își vor dubla numărul de participante, de la 10 vor ajunge la 18. 

Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european

1e numărul țărilor din Europa care se află la baraj și care dacă vor obține biletele de Qatar vor bifa prima ediție de CM. Este vorba despre Macedonia de Nord

Pentru noi, 2022 înseamnă Liga Națiunilor

În lipsa calificării la Mondiale, pentru România, miza anului următor va fi dată exclusiv de Nations League. O competiție care se va disputa în prima jumătate a lunii iunie și la final de septembrie. "Tricolorii" vor evolua tot în Liga 3 și au fost repartizați în urna a 3-a valorică, alături de Israel, Serbia și Irlanda. 

În prima urnă vor fi Suedia, Ucraina, Bosnia și Islanda. În urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția și Rusia, iar în ultima: Slovenia, Muntenegru, Albania și Armenia. Tragerea la sorți va avea loc pe 16 decembrie, la Montreux. Liga Națiunilor va trimite nu mai puțin de 12 echipe în barajele pentru ultimele 3 locuri disponibile la Euro 2024. România a disputat și play-off-ul cu Islanda, pentru Euro 2020, tot datorită parcursului din Nations League, când a terminat pe locul 2 o grupă cu Serbia, Lituania și Macedonia. 

  • Varianta de grupă grea: Suedia, Rusia, România, Slovenia 
  • Varianta de grupă ușoară: Islanda, Finlanda, România, Armenia

VIDEO Gheorghe Hagi: „Unde am stat, am ieșit cel mai bun! Acela e un lider” + „România are nevoie de un proiect”

Citește și alte știri despre echipa națională a României:

Ruptură în Generația de Aur, după oferta FRF pentru Hagi! » Prunea a intrat în direct pentru a-i reproșa lui Ilie Dumitrescu: „Să-ți fie rușine pentru ce-ai făcut!”
CONFLICT
Ruptură în Generația de Aur, după oferta FRF pentru Hagi! » Prunea a intrat în direct pentru a-i reproșa lui Ilie Dumitrescu: „Să-ți fie rușine pentru ce-ai făcut!”
Mihai Stoica propune adoptarea modelului francez în fotbalul românesc: „Altfel o să plângem și campaniile viitoare”
PROIECT
Mihai Stoica propune adoptarea modelului francez în fotbalul românesc: „Altfel o să plângem și campaniile viitoare”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  22 Noiembrie 2021, 22:34

Tara Galilor si Irlanda de N au fost distruse in momentul in care s-a făcut piata economica comuna si a profitat doar Anglia de toți jucatorii. Si azi cri mai buni de acolo joaca in primele 4, ligi din Anglia in loc sa joace in Tara Galilor sau Irlanda. Tarile din Est (Polonia, Cehia, Romania, Bumgaria, Ungaria, chiar si Serbia) au fost distruse cand s-a facut piata unica europeana. Degeaba mai mișcă Croatia, poate si Cehia ceva. Nu nai suntem ce am fost SI E DE NECREZUT CA NIMENI NU VEDE CA ERA NAI BINE INAINTE DE 90 SI TOT II PREFERAM PE VESTICI!!!!

marius_r
marius_r  •  22 Noiembrie 2021, 16:33
Postat de right_wing_resistance_romania pe 22 Noiembrie 2021, 12:47

Stai ma! Hagi nu a fost votat de populatia Romaniei si sa aiba fonduri de la guvern pt a scoate jucatori de top. Hagi a venit cu bani de acasa si scoate ce poate. Nu este el de vina ca Florin Coman asculta manele, ca ciobanu nu a mai progresat de doi ani, ca Ciobanu nu da totul pe teren sau ca Razvan Marin nu s-a transformat in Pirlo. Treaba lui se termina cand acei jucatori ajung la prima echipa. De acolo tine de seriozitatea lor sa ajunga mari. Uita-te la Barcelona, la Ajax..si aia scot 2 jucatori pe sezon, insa De Ligt stagneaza, Dejon nu a ajuns super jucator, Fati nu exste nici 50% din Vinicius. Nu Hagi iti va aduce super jucatori in fotbal. Trebuie sa ai inca 10-20 de academii precum a lui Hagi pentru a scoate 2-3 jucatori de top in 10 ani. Dupa cum si inainte de 98, aveai 20-30 de centre de juniori puternice, iar din acestea a fost identificat un Hagi, un Lacatus, un Popescu, un Lupescu, un Raducioiu sau Dan Petrescu. La aia se refera Hagi cand vorbeste de proiect. Hagi ne arata calea inca din 98, de cand a avut celebra cearta cu jurnalistii. Au trecut 24 de ani si incat ne prefacem ca nu am inteles ce a vrut sa spuna.

Cred ca ar trebui sa incheiem ‘discutia’ aici. 1 la mana, te-am respectat, nu te-am luat cu ‘ma’ - tine de educatie. 2 la mana, daca Hagi e idolul tau, ia-i in continuare apararea. Hagi a venit cu o parte din bani de acasa, dar a si profitat de ‘sistem’ si relatii. Daca tu compari Viitorul cu Ajax sau Barcelona, cred ca te uiti la alt film. Compari jucatori de Champions League, care in Liga Mamaliga ar castiga etapa de etapa daca ar juca singuri cu gloabele romanesti. Iar daca parerea ta e ca Hagi termina treaba cand vinde un junior, gresesti! Un junior isi formeaza o parere despre ce va trebui sa faca in viata de fotbalist in juniorat, nu la fcsb sau la retrogradare in alte ligi. Aici Ajax da o clasa tuturor. Dar e prea mult de povestit

right_wing_resistance_romania
right_wing_resistance_romania  •  22 Noiembrie 2021, 12:53
Postat de prapadlafcsb pe 22 Noiembrie 2021, 11:25

Hagi nu scoate nimic... presa aservita ii scoate in fata ... din toate perlele lui nici măcar una nu poate fi de baza pentru o eventuala reclădire a naționalei

Cum nu scoate Hagi, nimic? Scoate-i pe Marin, Hagi, Cicaldau din echipa si vezi cu ce ramai in primul 11. Elimina jucatorii lui hagi de la u21, u20 si u19, si vei vedea ca nu mai ramane nimic. Nucleul de baza al nationalei, vine de la Hagi. In 2019, am dat de pamant cu Anglia si Croatia la u21 datorita jucatorilor crescuti de Hagi. Restul fotbalului romanesc a avut 6-7 jucatori in tot lotul de 23

Vezi toate comentariile (16)
Comentează