FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ISLANDA

ROMÂNIA - ISLANDA // Cine e selecționerul capabil să oprească războiul de la națională? Interviu cu Dorinel Munteanu: „Avem o variantă bună, e liber și aduce liniștea!"

Articol de - Publicat sambata, 23 noiembrie 2019 09:55

Dorinel Munteanu (51 de ani), recordmanul de selecții de la națională, trage un semnal de alarmă: „Nordicii sunt greu de bătut la Reykjavik, dar dacă nu rezolvăm conflictele interne de la lot, nu avem nicio șansă!".

  • „Tricolorii” vor juca împotriva Islandei în deplasare, pe 26 martie 2020. Finala, programată pentru 31 martie 2020, s-ar juca împotriva câștigătoarei din cealaltă semifinală, Bulgaria - Ungaria, tot pe teren străin.

- Domnule Munteanu, ce ziceți de tragerea la sorți pentru play-offul Ligii Națiunilor, e Islanda de depășit?
- Eu zic că Islanda pare o echipă accesibilă teoretic, dacă stai să te gândești că puteam să dăm de Scoția și apoi, mai departe, de Norvegia sau Serbia. Dar să nu ne facem iluzii, ei au crescut foarte mult în ultimul timp, iar noi, din păcate, am tot coborât și continuăm să trăim din amintiri. Nici ei nu mai sunt echipa care făcea furori la Euro 2016. Au avut un recul și la Mondialul din 2018, dar ei au fost acolo, noi nu!

 „E un meci decisiv pentru fotbalul românesc"

- La sfârșitul anilor '90 i-am spulberat mereu, erați pe teren atunci.  
- Vezi? Amintiri. Au trecut de atunci 22-23 de ani, ei nu reprezentau niciun pericol. Acum situația e foarte mult schimbată, au trecut anii peste noi, dar uite unde am ajuns. Mai e ceva, jucăm la ei acasă, unde sunt extrem de puternici. Îmi amintesc că au pierdut foarte greu cu francezii la Reykjavik, cu 0-1. Dar au jucat bine, iar Franța e campioana mondială! Până la urmă însă, nu Islanda e marea noastră problemă.  

- Dar care?
- Noi suntem marea noastră problemă! Situația în care ne aflăm în acest moment! Cu conflictul ăsta de la echipa națională, între noua și vechea generație. Eu am spus că lucrurile nu sunt în regulă, încă de la episodul în care Săpunaru a fost îndepărtat de la echipa națională. Și acum, poate nu ne dăm seama, meciul ăsta cu Islanda este un meci decisiv pentru fotbalul românesc! Trebuie să ne trezim, să strângem rândurile, să nu mai arătăm ca în ultimele partide. E meciul care poate însemna renașterea echipei naționale!

- Nu erau aceleași probleme pe vremea dumneavoastră?  
- Eu am prins vreo două schimbări de generație, dar nu a existat așa ceva! Că aveam și noi afinități, că erau grupuri, da, dar nu se ajungea ca un jucător să se plângă de lipsa de respect a celor mai tineri. Cum să ne calificăm noi la Euro dacă la națională există astfel de conflicte? E inadmisibil, nu avem nicio șansă așa

„Aș merge pe mâna lui nea Mircea!"

- Ce ar fi de făcut?
- În primul rând, să vină un selecționer cu experiență, cu tact, care să impună respect, să știe să unească cele două generații. Mie mi-ar plăcea să readucă cei tineri fotbalul românesc unde a fost, dar cred că s-au convins acum că nu pot face asta singuri. E nevoie și de jucători cu experiență, dar, în primul rând, toți trebuie să înțeleagă că au același interes. Eu zic că Mircea Lucescu ar fi cea mai bună variantă în acest moment. E și liber și chiar îl văd capabil să readucă liniștea în vestiar.

- Favorit pare Mirel Rădoi. 
- E și el o variantă, îl recomandă rezultatele din ultimul timp. Și îi cunoaște foarte bine pe cei tineri, ceea ce ar fi un avantaj. Nu vreau să aprofundez prea mult, dar cei de la Federație trebuie să se gândească foarte bine. Repet, dacă nu ne rezolvăm noi problemele din interior, e foarte greu să ne gândim la calificare. Cum ar fi să organizăm turneul și noi să lipsim?!

- Deci nu prea vedeți că am avea șanse mari să trecem de Islanda. 
- Sunt român, am fost jucător al echipei naționale și orice ar fi, am să cred mereu că avem șanse. Eu zic că sunt 50-50, ca să fiu optimist, chiar dacă jucăm în deplasare. Dar ca să depășim Islanda, să ne calificăm, avem nevoie de 51 la sută. Mai sunt câteva luni, avem timp încă să mai reparăm lucrurile, chiar dacă nu mai avem jocuri. Trebuie purtate discuții cu jucătorii și, mai ales, ei trebuie să joace la echipele lor de club! Iar dacă nu, să înțeleagă că la națională nu pot să vină decât cei care pot ajuta cel mai mult echipa, nu doar niște nume.

VEZI ȘI:

Islanda - România // Prezentarea viitoarei adversare a „tricolorilor”: echipă-tip, cine e liderul echipei + ce s-a schimbat față de EURO 2016

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
kamouniyak
kamouniyak  •  23 Noiembrie 2019, 17:49
Postat de depeche pe 23 Noiembrie 2019, 14:08

Mie unul Mircea Lucescu mi se pare un antrenor depasit de fotbalul modern. Nu cred ca ar aduce ceva bun la nationala. Ne trebuie un antrenor cu viziune moderna a jocului.

Ti se pare tie depasit pentru ca esti fan al unei echipe rivale probabil si niciodata nu l-ai apreciat. Recunoaste. Cum sa fie depasit cand a facut treaba foarte buna la nationala Turciei?? O dati de gard toti ca l-au criticat "jurnalistii" de acolo dar daca va intreb exact ce a facut acolo nu stiti sa ziceti. Cand promovezi 9 jucatori care inainte nu erau la nationala....pai asta se numeste o adevarata revolutie!! Daca ar prelua Romania si ar aduce 9 jucatori noi cum a facut la turci, chiar daca nu ne-am califica in urmatorii 2 ani, dar dupa aceea daca am avea o nationala care sa bata Franta si sa mearga la EURO cu jucatorii aia 9 promovati de el, mie cu sigutanta mi-ar conveni. Lucescu stie sa creasca generatii. Petrescu si Sumudica nu fac asta. Ei scot doar rezultate de moment. Dupa ce au plecat ei, au intrat in insolventa si Urziceni si Targu Mures si Astra.

adytza74
adytza74  •  23 Noiembrie 2019, 15:24

Sumudica sau Petrescu. Știu să scoată totul din jucători la nevoie.

mioriticul
mioriticul  •  23 Noiembrie 2019, 14:09
Postat de cneius pe 23 Noiembrie 2019, 13:56

Toata lumea se pare ca uita ca nu trebuie sa batem acolo ! E de ajuns un egal si apoi calificare la 11 m !

He he. Nu demult șeful ISIS a fost prins de americani și condamnat la moarte. Totuși americanii au fost de acord sa-i împlinească o ultima dorința. El a ales sa tragă Stanciu, Pușkaș și Coman.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează