FOTBAL  »  NATIONALA  »  MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN SKOPJE Ce o așteaptă pe România » Care sunt punctele forte și unde e vulnerabilă Macedonia de Nord

Articol de , - Publicat marti, 07 septembrie 2021 15:55 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 16:37

România joacă miercuri, de la 21:45, în direct pe ProTV și liveTEXT pe GSP.ro cu Macedonia de Nord. Trupa lui Milevski e periculoasă la faze fize, dar suferă în centrul defensivei.

  • Reporterii GSP Alexandru Barbu, Viorel Tudorache și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Macedonia de Nord și transmit cele mai importante informații.

La Skopje, suspinul jucătorilor lui Milesvki se simte și în drumurile suferinde care conduc către țara din inima Balcanilor. Asta după ce nord-macedonenii au fost egalați în ultimele 20 de minute ale partidei din Islanda, deși au controlat total cea mai mare parte din meci. Balcanicii aveau 2-0 și erau siguri de victorie până la gafa portarului Dimitrievski din minutul 78. 

Goalkeeper-ul de la Vallecano a respins fix la Bjarnason lovitura liberă executată de la distanță de Albert Gudmundsson. Au urmat multe bâlbe în defensiva oaspeților, culminate cu golul egalizator semnat de Andri Gudjohnsen, fiul fostului atacant de la Chelsea sau Barcelona fiind invitat să marcheze de larghețea lui Musliu.

Doar egal pentru Macedonia de Nord, care resimte acum o presiune în plus în demersul de a ajunge la primul Mondial din istorie. Duelul cu România a devenit decisiv pentru trupa lui Blagoja Milevski. 

„O victorie ne-ar readuce în lupta pentru locul doi, care duce la baraj”, se motivează macedonenii.

Mâine seară, Macedonia, la un punct în spatele României și la două lungimi în urma Armeniei, nu-și mai permite pași greșiți. În schimb, „tricolorii” ar rămâne în cărți și cu o remiză. În acest scenariu, duelul cu Armenia din octombrie ar putea avea conotație de finală pentru poziția secundă.

Macedonia de Nord, sperietoare sau accesibilă?

Folosind meciul cu Islanda ca reper de analiză în vederea duelului de pe „Toshe Proeski”, România și Macedonia au înregistrat cifre asemănătoare în deplasările de la Reykjavík.

După Euro 2020, Macedonia a schimbat selecționerul, pe Igor Angelovski, dar și o bună parte din garnitură. 5 schimbări au fost în primul „11” ales de noul selecționer Milevski față de partida cu România din luna martie a acestui an, când „tricolorii” se impuneau la limită, 3-2, iar naționala roș-galbenă se pregătea pentru primul European all-time.

În același interval, Rădoi a efectuat 7 înlocuiri în formula de start, dar a păstrat sistemul, spre deosebire de Milevski. Macedonia de Nord e asamblată acum într-o linie defensivă cu 4 fundași. Fostul selecționer utiliza un 3-4-1-2.

România cu Macedonia în martie (4-2-3-1): Fl. Niță - Ov. Popescu, Chiricheș, A. Burcă, Bancu - R. Marin, N. Stanciu - Man, Fl. Tănase, Fl. Coman - Keșeru

Macedonia cu România în martie (3-4-1-2): Dimitrievski - Bejtulai, Musliu, Ristevski - S. Ristovski, Nikolov, Bardi, Alioski - Elmas - Nestorovski, Pandev

România cu Islanda în septembrie (4-3-3): Fl. Niță - Rațiu, Chiricheș, Nedelcearu, Camora - N. Stanciu, Nedelcu, Cicâldău - Man, Alibec, Sorescu (7 schimbări în 6 luni)

Macedonia cu Islanda în septembrie (4-4-2): Dimitrievski - S. Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski - Ciurlinov, Spirovski, Kostadinov, Elmas - Bardhi, M. Ristovski (5 schimbări)

Parametrul Islanda

Cifrele relevă că România a invitat-o mai mult la joc pe Islanda, având o posesie de 44% și 445 de pase, în timp ce Macedonia a fost superioară la atacurile poziționale: 53% posesie, 575 de pase. Totuși, nordicii ne-au pus nouă mai multe probleme, Niță având de apărat 4 șuturi, Dimitrievski doar unul.

Macedonia*ParametruRomânia**
239Index InStat265
7Ocazii de gol9
15Faulturi comise9
18 (8)Șuturi (pe poartă)17 (5)
8Cornere2
575 (87%)Pase455 (84%)
47%Dueluri câștigate59%
53%Posesie44%
1Intervenții portar4

*la 2-2 cu Islanda
**la 2-0 cu Islanda

Am scăpat de Pandev, dar...

Goran Pandev, ajuns la 38 de ani, s-a retras din națională după Euro 2020. În absența acestuia, vedetele macedonenilor sunt acum mijlocașii Eljif Elmas (Napoli) și Enis Bardhi (Levante). Cota însumată de piață a celor doi: 32 de milioane de euro. Prin comparație, 34,8 milioane au valorat, conform transfermarkt, titularii României din Islanda. 

15.000.000 €e cota de piață a celui mai valoros „tricolor”, Răzvan Marin

Radiografia Macedoniei de Nord

La ce să fim atenți:

  • sunt periculoși la fazele fixe, principalul destinatar la cornere fiind fundașul central Visar Musliu. De altfel, Macedonia a deschis scorul după o lovitură de colț în Islanda, prin Velkovski;
  • atacă în permanență cu 6-7 jucători în jumătatea adversă, chiar dacă sunt în avantaj pe tabelă;
  • reacționează rapid după pierderea balonului;
  • fundașii laterali Stefan Ristovski și Alioski apar des în apropierea celuilalt careu pentru a livra centrări.

Ce putem specula:

  • stau cu apărarea sus, îi putem surprinde cu fotbaliștii noștri de viteză: Man, Sorescu, Cordea;
  • nu au „vârfuri” de mare valoare: Milan Ristovski ori Adis Jahovic pot fi marcați ușor de ai noștri;
  • lasă spații mari în axul central, în special între linia mijlocașilor și cea a fundașilor;
  • vin după o deplasare istovitoare la Reykjavík, în vreme ce România s-a „odihnit” pe Arena Națională cu Liechtenstein

Revine cu noi

Boban Nikolov revine în lotul Macedoniei pentru meciul cu România, după ce fostul mijlocaș de la Viitorul a ratat partidele cu Armenia (0-0) și cu Islanda (2-2), din motive medicale. 

Fotbalistul în vârstă de 27 de ani a fost depistat pozitiv la coronavirus înaintea reunirii, selecționerul Milevski l-a înlocuit, însă l-a rechemat după ce la retestare a ieșit negativ. Nikolov s-a transferat în această vară de la Lecce la Sheriff Tiraspol. 

N-am mai văzut niciodată naționala Macedoniei jucând cum a făcut-o timp de 70 de minute cu Islanda. Am pierdut două puncte pe greșeli personale. Meciul cu România va fi decisiv
Blagoja Milevski, selecționer Macedonia de Nord

Citește și: 

Cum ajunge România la baraj? 3 scenarii posibile înaintea duelului cu Macedonia de Nord

Bătăi de cap pentru staff-ul României! Ce arată datele InStat de la meciul cu amatorii din Liechtenstein

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează