FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII

Cine va fi decisiv în România - Macedonia de Nord? Analiza duelului vedetelor, Nicolae Stanciu vs. Goran Pandev

Nicolae Stanciu (stânga) și Goran Pandev // foto: Guliver/gettyimages
Nicolae Stanciu (stânga) și Goran Pandev // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 09:14 / Actualizat luni, 22 martie 2021 09:36

Jucător cu o experiență bogată și un traseu formidabil în Serie A, căpitanul Macedoniei de Nord, Goran Pandev, 37 de ani, e liderul indubitabil al Macedoniei de Nord. Cu un deceniu mai tânăr, Nicolae Stanciu compensează printr-o formă de moment excepțională și sete de performanță la lotul tricolor. 

  • Stanciu și Pandev sunt oamenii-cheie care ar putea hotărî soarta primei partide din campania pentru CM 2022, România - Macedonia de Nord, programată joi seara, pe Arena Națională.

„Tricolorii” debutează joi seara în campania pentru CM 2022 contra Macedoniei de Nord, iar înaintea șocului cu Germania, de duminică, trupa lui Rădoi va da peste o formație incomodă, calificată în premieră la un turneu final european și cu o vedetă de prim rang în vestiar: Goran Pandev. 

Godan Pandev, aproape de 100 de goluri în Serie A

Ajuns la aproape 38 de ani, pe care-i va împlini în iulie, atacantul veteran e omul care, prin golul decisiv din barajul cu Georgia, 1-0 în deplasare, i-a dus pe macedoneni la Euro. Asta după ce, în 2015, decisese să se retragă din națională, dezamăgit de lipsa performanțelor și a unei perspective optimiste.

Abia numit atunci în funcție, actualul selecționer, Igor Angelovski, l-a readus însă în circuit. „Am mers special la Genova să discut cu el. Era trist. «Ce sens are să mai continui, atâta vreme cât adunăm câte două-trei puncte în fiecare campanie?», mi-a spus. Am reușit însă să-l conving să se întoarcă”, povestea antrenorul Macedoniei într-un interviu recent din Gazzetta dello Sport.

Cu o experiență fabuloasă în campionatul italian (Inter, Napoli, Lazio, Genoa), din 2001!, un singur intermezzo ratat la Galatasaray (2014-2015), Pandev a colectat momente memorabile și o salbă de trofee, în frunte cu quinta formidabilă de la Inter 2010, alături de Chivu și sub bagheta lui Mourinho: scudetto, Cupa și Supercupa Italiei, Champions League și Mondialul cluburilor.

Sezonul trecut a contribuit la salvarea lui Genoa de la retrogradarea în Serie B, dar la ce nivel se mai află Pandev la ora disputei de la București?

  • a trecut printr-o accidentare chiar la începutul anului;
  • a prins în 2021 doar trei jocuri ca titular la Genoa, niciodată integralist, alte șase meciuri folosit în ultima jumătate de ceas;
  • a marcat 3 goluri (2 cu Napoli, 1 cu Udinese), ajungând la numai două lungimi de cota a 100 de reușite în Serie A, performanță izbutită de-a lungul vremii de numai 84 de jucători, între care și Mutu (103);
  • a fost rezervă neutilizată la ultima partidă înainte de a se prezenta la convocare, 2-1 cu Parma lui Man și Mihăilă, în deplasare.

Nicolae Stanciu, excelent la club, slab la „naţională”

În schimb, România îl propune pe Stanciu într-o formă de zile mari: a ajuns cu Slavia Praga în „sferturile” Europa League, unde va da piept cu Arsenal, a marcat două goluri minunate în „optimile” EL cu Rangers și e lider detașat în Cehia.

E însă schimbat frecvent în ultimele 15-20 de minute, indiferent de competiție, semn că statusul său fizic nu e punctul forte. Ori că finalul meciurilor îl prinde constant în scădere de turație și de consistență. 

În plus, spre deosebire de Pandev, care a avut un 2020 remarcabil la națională prin prisma faptului că a apărut la rampă exact în momentele cele mai fierbinți ale anului, barajele pentru Euro cu Kosovo și Georgia, Stanciu bate pasul pe loc de multă vreme în tricoul României. A capotat pe linie la partidele de anul trecut, inclusiv în groaznicul play-off pierdut cu Islanda, 1-2.

N-a mai marcat pentru reprezentativă din 17 noiembrie 2018, 3-0 cu Lituania în Liga Națiunilor! Iar ultimele assist-uri au fost tot în LN, cu Feroe (3-0, octombrie 2019) și cu Serbia (2-2, septembrie 2018)!

Cifrele de la club în actualul sezon

NumeEchipă Meciuri/minuteGoluri/assist
Goran PandevGenoa22/9644/2
Nicolae StanciuSlavia Praga32/232112/6

Cifrele de la națională 2020

NumeMeciuri/minuteGoluri/assist
Goran Pandev6/3932/1
Nicolae Stanciu5/3650/0

4,5 milioane de eurovalorează Stanciu, potrivit Transfermarkt.com. Pandev este cotat la 0,4 milioane

Pandev e cam ce a reprezentat Hagi pentru România. Chiar și la 37 de ani, e vital pentru naționala noastră. Înseamnă cam 70% din echipă! Nu doar pentru ceea ce face în teren, dar și pentru felul cum îi strânge pe ceilalți în jurul lui
- Stefan Așkovski, mijlocaș FC Botoșani

Stanciu ar trebui să devină un lider al naționalei, să se ridice mai mult. Pe lângă calitatea sportivă, e important să îi calibrezi și pe ceilalți. El o poate face
- Ioan Ovidiu Sabău

Mirel Rădoi conduce România de la distanță

Nicio schimbare în situația selecționerului României: reunirea oficială de ieri s-a produs în absența lui Rădoi, care a fost testat de două ori pozitiv săptămâna trecută. El a stabilit cu colaboratorii săi un scenariu pentru a dirija de la distanță pregătirile de la startul campaniei CM 2022, iar Dică și Constantinovici vor conduce direct antrenamentele, după schema convenită cu Mirel. 

De asemenea, antrenorul va avea conferințe video cu jucătorii, private sau cu întreg grupul. Trece prin alte testări, iar miercuri după-amiază se va ști cu certitudine dacă va sta sau nu pe bancă împotriva Macedoniei de Nord, dar șansele sunt minime.

Citește mai multe știri despre echipa națională:

S-a grăbit Rădoi când a renunţat la Ionuț Radu? 10 jucători de la Inter pleacă la naționalele lor!

„Tu nu mai calci la națională!” » Jucătorul INTERZIS de Rădoi și Dică

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (3)
875360749272795
Costi Corabu  •  22 Martie 2021, 12:33

Dintre sute de catarge care lasă malurile, cate oare le vor sparge? a ) vânturile b ) valurile

875360749272795
Costi Corabu  •  22 Martie 2021, 12:30

Vivi Răchită !

875360749272795
Costi Corabu  •  22 Martie 2021, 12:28

Vivi Răchită !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează