FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U21

VIDEO+FOTO România U21 - Olanda U21 1-1 » Avem speranțe! Debutăm cu un egal la Euro: clasamentul + cronica

România U21 - Olanda U21, grupele Euro U21, LIVE pe GSP.ro +12   FOTO
România U21 - Olanda U21, grupele Euro U21, LIVE pe GSP.ro

Articol de , - Publicat miercuri, 24 martie 2021 23:46 / Actualizat joi, 25 martie 2021 01:05

România U21 a debutat cu un egal la Campionatul European de tineret, 1-1 contra Olandei U21. „Tricolorii” mici au suferit în mare parte a partidei la capitolul posesie, în fața unei echipe net superioare valoric, însă au avut cele mai mari ocazii per total și au controlat ultimele 10 minute. 

România U21 - Olanda U21 1-1. Cronică din Ungaria: „Cutia cu surprize”

România U21 a schimbat mare parte din jucători față de 2019, dar n-a schimbat și obiceiurile. A făcut un meci bun la debutul cu Olanda, a terminat la egalitate, 1-1 și visează din nou la o fază superioară a competiției.

Culoare, suporteri pe străzi și în tribune, vuiet și emoții. Italia, iunie 2019. Un alt moment, o altă lume. 21 de luni mai târziu. Budapesta, martie 2021. O seară rece de primăvară, 5 grade, și aici mai săraci, față de cele 36 din San Marino, de la meciul cu Croația. Puțini oameni pe străzi, toți cu chipuri ascunse sub măști, mașini nu mai multe de 2-3 la câte un semafor. E lockdown în Ungaria. "Eram fericiți și nu știam". Chiar că!

Fără vedete, dar cu speranțe

Debutăm la Euro cu o națională ciuntită de golgererii Man și Mihăilă, fără eroul meciului cu Anglia, Florinel Coman, și chiar fără Hagi, transformat azi în Olimpiu Moruțan. Căci în jurul lui se învârte noua națională, în jurul talentului său și formei care-i sperie pe olandezi. Și au de ce! În 4 minute, în stilui-i deja caracteristic, preia scurt, șut la "scurt", aproape. Un prim semn, după un pressing sus, așa cum le-a cerut și Mutu. Tot el, apoi, după un slalom-semnătură, trage în blocaj.

Ei cu talia, noi cu tehnica

Urmașii lui Robben sau Sneijder țin de minge, exact de ce aveam noi nevoie și ce speram că putem face. Ajung aproape de poartă, dar știu că orice "fixă" e ruletă rusească pentru noi. Înlocuitorul lui Botman, stoperul-zid al batavilor, Schuurs, scapă de Ciobotariu, a cărui alegere a lăsat loc de întrebări, cap la colțul lung. Știam că-s înalți, știam că-s puternici. N-am putut face mai mult.

"Ciobi mic" și "Ciobi mare"

+8 FOTO

Rămânem sus, căutăm mingea, ne-o ascund olandezii. Știu că suntem scunzi, dar mai știu că dacă avem mingea, suntem tehnici și putem lovi oricând. Și tot de-o "fixă" am avut și noi nevoie. Minge la 20 de metri, cu toate eforturile olandezilor de a se lungi sub zid, pe lângă zid, în fața lui, "veteranul" Ciobanu a dat semnalul că am venit din nou cu planuri de surprize, ca-n Italia. N-a dat jos paianjenul, n-avea timp să se așeze, doar e un stadion nou.

Ne-am speriat degeaba?

Olandezii au presat, au jucat cât au putut, au încercat mingi lungi, "pâine de mâncat" pe lângă ezitantul "Ciobi", însă cumva, Mutu, acompaniat de Stoichiță din tribună, a reușit să așeze suficient de bine echipa, cât să nu mai tremurăm până în pauză. Ba chiar am mai umblat puțin la "cutia cu surprize", Ganea l-a surprins ieșit pe Scherpen, lob de la 40 de metri, peste, spre nemulțumirea lui Mățan, care țășnise pe un culoar. Pauză la Budapesta!

Telecomanda e tot la olandezi

Au trecut 55 de minute până când olandezii n-au mai lovit mingea cu capul, în careul nostru. Sigur, la duel a fost Pașcanu, nu Ciobotariu, complet depășit în prima parte. Asta au simțit și adversarii. "L-au sărit" pe stoperul din "Segunda", toate mingile pe duel cu fundașul lui CFR, "înghestuit" și "hărțuit" permanent. S-a jucat atât de tare încât elvețianul de la "centru" a fost nevoit să schimbe de două ori balonul, depresurizat și el, cam ca jocul Olandei după pauză. Cel puțin în primul sfert de oră.

"Sfertul" portarilor

Mai proaspeți, dar fără idei, olandezii au renunțat în a mai arunca mingi înalte spre careul nostru. Koopmeiners s-a săturat în a căuta spații, ceva ezitări în defensiva noastră, a trimis o bombă de la 30 de metri, Vlad însă e greu de învins cu așa ceva. Apoi a venit rândul nostru să fim periculoși. Nu prin Ganea, nici prin Mățan. Pașcanu, singur la prima bară, trimite cu capul, nici acum probabil că Scherpen nu știe cum a respins acea minge.

Visăm frumos! Din nou!

Cu Ciobanu "metronom" la mijloc, Olaru inepuizabil și Marin primul în orice duel, e clar că România nu va fi ușor de depășit. Cel puțin cât timp nu apar pași falși în spatele lor. Și să pleci cu 1-1 în primul meci, dispută din care toți te scoateu învins, îți dă speranțe de mai mult. Koopmeiners spunea bine, "trofeele și meciurile nu se câștigă pe hârtie", pentru că azi matematica fotbalului a fost din nou învinsă. 

Euro U21, clasamentul grupei A

România U21 - Olanda U21 1-1 » Avem speranțe! Debutăm cu un egal la Euro: clasamentul + cronica

Programul României la Campionatul European U21:

  • 27 martie 2021: Ungaria - ROMÂNIA (19:00)
  • 30 martie 2021: Germania - ROMÂNIA (19:00)

România U21 - Olanda U21 1-1

  • Au marcat: A. Ciobanu '20 / Schuurs '16

Live + Statistici

România U21 - Olanda U21 1-1: desfășurarea liveTEXT a meciului

Final: România U21 - Olanda U21 1-1.

min. 81: Ciobanu execută periculos încă o lovitură liberă de la distanță, din lateral stânga. De această dată, execuția nu are o forță deosebită, iar goalkeeper-ul Olandei reține fără mari emoții.
min. 66: Ocazie uriașă România! Ciobanu centrează în careu pentru Pașcanu, stoperul trimite în forță cu capul din apropiere, însă Scherpen răspunde cu un reflex incredibil!
min. 65: Contraatacul „tricolorilor” nu are finalitate. Centrarea lui Mățan pentru George Ganea este interceptată de același Koopmeiners.
min. 63: Koopmeiners își încearcă norocul de la 18 metri. Execuția, în forță, plasată, este respinsă în corner de A. Vlad.
⇒ Olanda are posesia. Elevii lui Mutu se mulțumesc să se apere, cu speranța unui contraatac.
min. 59: Centrarea lui Zeefuik este respinsă de Pașcanu.
⇒ Începem mai bine partea a doua. Acoperim zonele, iar batavii găsesc cu greu spații pentru a pasa.
min. 49: Ganea pierde duelul aerian în careul Olandei contra lui Schuurs.
min. 46: Start în actul secund.

PAUZĂ: România U21 - Olanda U21 1-1. N-am jucat grozav în primele 45 de minute, dar rezistăm pe tabelă.

min. 45+2: Vlad reține cu siguranță lovitura de cap trimisă de Wit.
Olanda domină partida, însă fără a-și crea mari oportunități de gol.

min. 20: GOOOOL ROMÂNIA, 1-1! Andrei Ciobanu marchează superb dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri.

min. 16: GOL OLANDA, 0-1! Schuurs marchează în urma unui corner, „cap” la lung, de lângă Ciobotariu.
min. 10: Ciobanu trage mult peste poartă de la distanță.
min. 8: La un corner al olandezilor, De Wit e scăpat din marcaj de Olaru. Totuși, mijlocașul batav nu cadrează lovitura de cap.
min. 4: Moruțan ratează prima ocazie a meciului. „Decarul” României șutează în forță de la marginea careului, puțin pe lângă.
min. 1: A început meciul.

România U21 - Olanda U21: echipele de start

ROMÂNIA U21: A. Vlad - Haruț, Ciobotariu, Pașcanu, Boboc - Olaru, M. Marin - A. Ciobanu, Moruțan, Mățan - G. Ganea
REZERVE: Aioani, Eșanu, Chindriș, Drăgușin, Vlădoiu, Opruț, Oaidă, Dulca, Itu, Cîmpanu, Oct. Popescu, Ad. Petre
SELECȚIONER: Adrian Mutu

OLANDA U21: Scherpen - Zeefuik, Schuurs, Teze, Bakker - Reis, De Wit, Koopmeiners - Lang, Boadu, P. Kluivert
REZERVE: Bijlow, Paes, Botman, Kadioglu, Doekhi, Gakpo, Malacia, Ekkelenkamp, Geertruida, Brobbey, Harrou, Dilrosun
SELECȚIONER: Erwin van de Looi

Stadion: Bozsik Arena (Budapesta, Ungaria)
Arbitru: Sandro Scharer

Euro U21, un turneu atipic

Campionatul European de tineret este organizat de două țări, Ungaria și Slovenia, și împărțit în două faze: grupele se joacă între 24 și 31 martie, iar fazele finale în 31 mai („sferturi”) și 3-6 iunie (semifinalele și finala). Este primul turneu final de Euro U21 cu 16 echipe.

Primele două echipe din cele 4 grupe se califică în sferturile de finală, care se joacă pe 31 mai la Budapesta, Szekesfehervar, Maribor și Ljubljana. Finala e pe 6 iunie. la Ljubljana

Lotul României U21 pentru Campionatul European:

  • PORTARI: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
  • FUNDAȘI: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
  • MIJLOCAȘI: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
  • ATACANȚI: George Ganea (FC Viitorul), Adrian Petre (UTA)

Citește mai multe știri despre România U21:

Răzvan Lucescu, surprins de alegerea lui Mutu: „Nu m-aș fi gândit la așa ceva”

Dezbaterea zilei, 23 martie » Merita Octavian Popescu să fie convocat pentru Euro U21?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (444)
adriann_
adriann_  •  25 Martie 2021, 09:48
Postat de bandoleros pe 25 Martie 2021, 01:21

Cu aceeași echipa cu o etapa înainte au câștigat cu 4-0. Tu îmi ceri sa fiu obiectiv iar tu în schimb ești cât se poate de subiectiv. Iar cum eu nu sunt randoom sa dau curs contrelor cu nonsens, pentru mine tema asta se încheie aici. Noapte bună!

Aha, deci un 4-0 cu Poli Iasi a devenit brusc un indicator relevant :))) Ai dreptate, discutia cu fecesebisti de orice fel chiar n-are sens.

bodystyle74
bodystyle74  •  25 Martie 2021, 08:34

Sanse la calificare avem doar daca batem ungaria. Daca facem egal din nou ,in ultimul meci cu germania trebuie sa atacam, si este mai greu.

cata23
cata23  •  25 Martie 2021, 07:35
Postat de capitalaardealului pe 25 Martie 2021, 00:39

te gandesti ca Itu este fundas care daca juca 85 de minute era altceva ..ce sa mai vorbim de varful Ganea

ITU ***. De ce sa joace prostule atatea minunate când la CFR îl schimba după câteva? *** Cfrista

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (444)
Comentează