FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FRANŢA, MARŢI, 21:30, TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

România s-a mai aflat într-o situaţie asemănătoare şi în preliminariile pentru CM 1994 şi s-a calificat! Repetăm figura?

Articol de - Publicat duminica, 04 septembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 04 septembrie 2011 16:00

Situaţia actuală în care se află Naţionala României, cu şanse minime de calificare, s-a mai întîlnit în urmă cu 18 ani, atunci cînd, în preliminariile CM 1994, Hagi & Co au reuşit imposibilul şi au dus echipa în America.

Înfrîngerea suferită la Košice, cu 5-2, în faţa Cehoslovaciei a produs un cutremur la nivelul reprezentativei, cutremur soldat cu îndepărtarea lui Cornel Dinu şi aducerea, pentru prima dată pe bancă, a lui Anghel Iordănescu. Deja, în momentul respectiv, 2 iunie 1993, distanţa dintre tricolori şi ocupanta locului întîi era de 5 puncte (se acordau 2 puncte la victorie). Astfel, şansele deveniseră infime, iar aducerea "Generalului" s-a făcut mai mult cu scopul de a pregăti campania Euro 1996.

Pînă la finalul preliminariilor Rămânia mai avea de disputat 3 jocuri, cele cu Insulele Feroe (deplasare), Belgia (acasă) şi Ţara Galilor (deplasare). Pentru a spera la calificare "tricolorii" erau nevoiţi să cîştige tot, iar belgienii să obţină maxim un punct din confruntările cu România şi Cehoslovacia. De asemenea, cu şanse reale de a ajunge la mondiale se aflau alte două echipe din grupă, Cehoslovacia şi Ţara Galilor.

Clasamentul înaintea meciului cu Insulele Feroe din 8 septembrie 1993: Belgia 14 puncte; România, Cehoslovacia, Ţara Galilor - 9 puncte;

Deplasarea din Feroe s-a dovedit a fi una fără probleme, Florin Răducioiu marcînd de 4 ori în poarta "pescarilor". În aceeaşi zi, românii au primit un prim ajutor din partea celorlalte două adversare ce se aflau în clasament la egalitate de puncte. Pe pămînt britanic, acestea au remizat 2-2, astfel, ne-am distanţat la un punct. A urmat duelul direct cu Belgia lui Scifo, confruntare decisivă, orice rezultat în afara victoriei scoţîndu-ne din "cărţile calificării". În schimb, un egal i-ar fi avantajat enorm pe elevii lui Paul Van Himst, punctul ducîndu-i practic în America. România a învins cu 2-1, goluri Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, fapt ce ne-a adus la doar un punct în spatele celor din Benelux.

Clasamentul înaintea meciurilor din 17 noiembrie, Belgia-Cehoslovacia, Ţara Galilor-România: 1.Belgia 14 puncte, 2.România 13 puncte, 3.Cehoslovacia 12 puncte, 4.Ţara Galilor - 12 puncte.

Şansă si încredere pînă la final!
În minutul 63 al partidei de la Cardif, la scorul de 1-1, gazdele au ratat un penalty, Bodin trimiţînd în bară transversală. Peste 20 de minute, Ilie Dumitrescu l-a găsit excelent pe Florin Răducioiu iar acesta l-a învins pe Neville Southall cu un şut printre picioare. După aproximativ 10 minute, elveţianul Kurt Röthlisberger a fluierat finalul, Ţara Galilor-România 1-2 (Dean Saunders '61/Gheorghe Hagi '33, Florin Răducioiu '83). Şansa ne-a surîs atunci, deoarece, în celălalt meci, nici una dintre protagoniste nu a marcat, astfel, România a izbutit să prindă primul loc.

Clasament final: România 15 puncte (golaveraj 29-12), Belgia 15 puncte (golaveraj 16-5), Cehoslovacia 13 puncte (golaveraj 21-9).

Pe 17 noiembrie, misiunea imposibilă a tricolorilor s-a dus la bun sfîrşit cu o calificare nesperată cu doar cîteva luni în urmă.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
forrestgump
forrestgump  •  07 Septembrie 2011, 00:05
Postat de red77 pe 04 Septembrie 2011, 16:19

da mah putem. cocis e ca hagi , marica precum raducioiu , goian peste popescu iar banel cat restul echipei de atunci la un loc. si uitam ce era mai important . pentru dodel nu am gasit nimic asemanator in acea generatie.

nu nu. Gogosarul ala cocalar de Tanase e ca Hagi.

dynamovist
dynamovist  •  05 Septembrie 2011, 02:43

saru'mana domnu' ziarist, puteti sa-mi spuneti si mie ce culori sunt pe steagul BENELUXULUI? si daca i-am batut cu 2-1, trebuia sa castiogam 6 puncte. de ce? pentru ca am batut BElgiaNEderlandsi LUXemburg in acelasi meci. deci...ne-au furat aia da la uiefa si fifa dan nou. inainte sa compui o asemenea opera , ia si tu o carte si fa neste cornete, bre. te pup, imparatul beneluxului

pol1iasi
pol1iasi  •  04 Septembrie 2011, 23:39
Postat de red77 pe 04 Septembrie 2011, 16:19

da mah putem. cocis e ca hagi , marica precum raducioiu , goian peste popescu iar banel cat restul echipei de atunci la un loc. si uitam ce era mai important . pentru dodel nu am gasit nimic asemanator in acea generatie.

I-am gasit eu amice...dodel e ca Munteanu pe vremurile lui bune ...:)

Vezi toate comentariile (19)
Comentează