FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U19

Pe urmele „Cangurilor” » România U19 debutează azi la Euro U19: cum arată lotul și grupa de foc + miza uriașă a turneului

Dănuleasă e născut la Constanța și unul dintre produsele sută la sută ale Academiei Hagi. Foto: FRF
Dănuleasă e născut la Constanța și unul dintre produsele sută la sută ale Academiei Hagi. Foto: FRF

Articol de - Publicat sambata, 18 iunie 2022 10:31 / Actualizat sambata, 18 iunie 2022 10:41

Cine sunt jucătorii României U19 care debutează azi contra Italiei la primul turneu final continental, din 19 ediții!, la care ne-am calificat pe teren, cel din Slovacia. Ei pot ajunge și la primul CM U20 după 4 decenii.

  • Italia - România se joacă azi, de la ora 21:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TVR 1 și FRF TV

E sigur: dacă ieșim din grupa de foc a Europeanului U19, mergem la Campionatul Mondial U20. Unde n-am mai fost de peste patru decenii! Primele 5 din cele 8 combatante vor obține biletele pentru turneul de la anul, care va avea loc în Indonezia. În 1981, generația „Cangurilor” a luat bronzul în Australia. A fost unica noastră participare.

Grupa nu e ușoară. Jucăm, pe rând, cu Italia (azi, ora 21:00, Dunajska Streda), cu Franța (marți, 21:00) și gazda Slovacia (vineri, ora 18:30). Dacă terminăm pe trei, încă un meci de baraj pentru CM contra locului 3 din cealaltă grupă (Anglia, Israel, Serbia, Austria).

E și prima oară când mergem la Euro U19 după calificări pe teren. În 2011, am organizat noi turneul și am terminat pe ultimul loc. În rest, din 2002 încoace (turneul nu s-a ținut doi ani din timpul pandemiei, în rest se joacă an de an) am ratat mereu calificarea.

Pe urmele „Cangurilor” » România U19 debutează azi la Euro U19: cum arată lotul și grupa de foc + miza uriașă a turneului
În 1981, "Cangurul" Gabor a fost declarat cel mai bun fotbalist al turneului din Australia. Cu o ediție înainte, „Balon de Aur” fusese desemnat Maradona

Cine suntem noi?

  • PORTARI: Robert Popa (FCU Craiova), Alexandru Borbei (Lecce/Italia), Denis Lungu-Bocean (Kuchl/Austria/rezervă)

Cu 44 de meciuri la FCU, dintre care ultimele 25 în prima ligă, Popa a fost căpitan în turul de elită și va fi prima opțiune. N-a fost pe teren la 0-3 cu Islanda, când eram deja calificați.

FUNDAȘI: Alexandru Pantea (Hermannstadt), Sergiu Pîrvulescu (Petrolul), Gabriel Dănuleasă, Dan Sîrbu (ambii Farul), Andrei Coubiș (Milan/Italia), Denis Radu (Poli Timișoara), Botond Gergely (Csikszereda)

Pîrvulescu, format de Kids Tâmpa, a fost titular la promovarea Petrolului ca fundaș dreapta. E de așteptat ca înaltul Andrei Coubiș de la Milan să joace stoper, deși o poate face și în flancul drept, iar colegul din centrul apărării să fie Dănuleasă (Farul). Pe stânga, titular e Pantea, omologul lui Pîrvulescu: a jucat la cealaltă promovată direct din "B", Hermannstadt. Și tot împrumutat, el de la FCSB, pentru care debutase deja în Liga 1.

  • MIJLOCAȘI: Nicolas Popescu, Ștefan Bodișteanu, Eduard Radaslavescu, Răzvan Tănasă, Enes Sali (toți Farul), Andrei Pandele (Metaloglobus), Rareș Ilie (Rapid), Doru Andrei (Poli Timișoara), Aurelian Ciuciulete (FCSB)

România joacă 4-2-3-1, iar cei doi închizători obișnuiți sunt Pandele, împrumutat în ultimul sezon de FCSB la Metaloglobus, și Nicolas Popescu. În fața lor vor juca, din al doilea meci, Ilie, Rădăslăvescu și Sali, oamenii lui Hagi. În primul meci, cu Rareș Ilie suspendat după cartonașul roșu din meciul cu Islanda, poate intra Bodișteanu, tot de la Farul.

ATACANȚI: Andreas Chirițoiu (Unirea Constanța), Luca Andronache (Farul)

Oamenii care ne-au adus, practic, calificarea, marcând cele două goluri contra Croației. E de așteptat să existe o rotație între cei doi.

ANTRENOR: Adrian Văsâi (57 ani)

Crescut la Sportul Studențesc, jucător cu aproape 300 de meciuri la Inter Sibiu, e singurul care a calificat România la Euro de juniori de la fondarea formatului U17/U19. La U17 ne-a calificat în 2011, la U19 - în acest an. 

Drumul României până la Euro

  • Calificări: 1-0 cu Letonia, 5-0 cu San Marino, 1-4 cu Turcia
  • Tur de elită: 5-1 cu Georgia, 2-1 cu Croația, 0-3 cu Islanda
    S-au calificat la cartonașe galbene

Ultima echipă calificată la acest Euro a fost Serbia. Ea a câștigat o grupă dificilă la turul de elită, contra Olandei, Norvegiei și Ucrainei. La finalul grupei, atât Serbia, cât și Ucraina au avut fix 7 puncte și același golaveraj (învingând cu 3-2 și 2-1 favoritele grupei și remizând, 1-1, în meciul direct), așa că departajarea s-a făcut la ultimul criteriu, cel fair-play. Ucrainenii au avut -13p disciplinare din 13 cartonașe galbene, sârbii doar -10p. Și s-au calificat!

4 stadioanevor găzdui meciurile de la Euro U19: City Arena din Trnava, MOL Arena din Dunajska Streda, SNP din Banska Bistrica și orășenescul din Ziar nad Hodom. Play-off-ul pentru Mondial se joacă pe un al 5-lea, la Senec, noi evoluăm pe primele două

Starurile de la Euro U19

  • ITALIA. Fabio Miretti (18 ani) - cu 6 meciuri în ultimul sezon de Serie A, „decarul” Italiei îl idolatrizează pe Pavel Nedved și speră să ajungă la nivelul lui Kevin De Bruyne.
  • FRANȚA. Souleymane Isaak Toure (19) - fundașul central de 2,04 m - da, nu e o greșeală - și de la 18 ani e deja pe lista bogaților de la City și Newcastle. Acum joacă la Le Havre.
  • ANGLIA. Carney Chukwuemeka (18) - titular în mai multe meciuri la Aston Villa în ultimul sezon, 13 prezențe în Premier League, capriciosul mijlocaș țintește plecarea la o echipă de Top 4 din Albion.

Programul Euro 2022

  • Slovacia – Franţa (sâmbătă, 18 iunie, ora 18.30, la TVR 2)
  • Italia – România (sâmbătă, 18 iunie, ora 21.00, la TVR 1)
  • Slovacia – Italia (marţi, 21 iunie, ora 18.30, la TVR 2)
  • România – Franţa (marţi, 21 iunie, ora 21.00, la TVR 1)
  • Franţa – Italia (vineri, 24 iunie, ora 18.30, la TVR 2)
  • Slovacia – România (vineri, 24 iunie, ora 18.30, la TVR 1)
  • Semifinala 1 (marţi, 28 iunie, ora 18.00, la TVR 2)
  • Semifinala 2 (marţi, 28 iunie, ora 21.00, la TVR 2)
  • Finala (vineri, 1 iulie, ora 21.00, la TVR 1)

Daniel Niculae despre Rareș Ilie: „Va ajunge la naționala mare!”

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Analiza catastrofei » Concluziile dureroase trase de GSP după 6 meciuri cu Iordănescu pe bancă: apărarea e franjuri, atacul e inexistent
ROMÂNIA
Analiza catastrofei » Concluziile dureroase trase de GSP după 6 meciuri cu Iordănescu pe bancă: apărarea e franjuri, atacul e inexistent
Mircea Sandu, scos din sărite de Edi Iordănescu: „A dat o declarație revoltătoare! De ce ai venit aici?”
Liga Națiunilor
Mircea Sandu, scos din sărite de Edi Iordănescu: „A dat o declarație revoltătoare! De ce ai venit aici?”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
Mondo
Mondo  •  18 Iunie 2022, 19:58

Ce cauta Nicolas Popescu la nationla U19? Asta nu are 90 de minute adunate in Liga 1 ori Liga2. Nu sint suporterul FRF, dar cel putin cu astia nu s-au incurcat cu clanul Becali si nu si-au fortat rudele la nationala. Cu Gica Popescu probabil ca o sa aduca si pe matusa la nationala. Sint toti minjiti. Popescu a tot aparut pe la emisiuni in ultimul timp, ar trebuii sa ne descrie cariera lui N. Popescu care il califica sa fie la nationala U19.

cirus11
cirus11  •  18 Iunie 2022, 13:53
Postat de red.1 pe 18 Iunie 2022, 12:03

Pacat ca nu s-a mediatizat mai mult. Avem echipa nationala calificata la un turneu final si la noi se vorbeste numai de marea nationala a lui Iordanescu, care dupa parerea mea e un mare fasss. Succes tricolorilor!

Sunt turnee de copii?? Cui ii pasa pana la urma?? S-a vazut foarte clar ca la noi problema este la maturizare, la trecerea la echipe profesioniste... Pot sa si castige turneul, nu o sa insemne nimic.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  18 Iunie 2022, 13:18

...mai bine crestem caractere ...o sa ma uit la meci dar n am nicio speranta ca or sa devina fotbalisti de baza pentru nationala mare ...trebuie sa vrei sa castigi tot ...sa dai totul pentru Romania ...nu sa te multumesti cu putin ...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close