FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINLANDA - ROMÂNIA, AZI, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Tradiţia ne recomandă » ”Tricolorii” au în faţă un adversar care nu ne-a învins niciodată: echipele probabile pentru meciul cu Finlanda

Finlanda a fost victima perfectă și pe vremea Generației de aur
Finlanda a fost victima perfectă și pe vremea Generației de aur

Articol de - Publicat marti, 14 octombrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 13 octombrie 2014 22:38

Opt partide s-au consumat între cele două formaţii: şase victorii ale României şi două rezultate de egalitate.

Finlanda rămîne în istoria primei reprezentative un punct de reper al performanţei: cea mai mare victorie din istoria României a fost înregistrată chiar în faţa adversarilor de astăzi, celebrul 9-0 de la Bucureşti, în preliminariile CM 1974.

Ultima confruntare directă dintre cele două selecţionate s-a consumat în toamna anului 2005, cînd România reuşea să se impună la Helsinki cu 1-0, pe banca "naţionalei" aflîndu-se tot Victor Piţurcă. Adi Mutu înscria atunci singurul gol pentru "tricolori", din penalty, dar echipa rata calificarea la Mondialul din Germania.

Gîndire contra sclipire
Dacă trupa gazdă e recunoscută în ultimele campanii pentru jocul tacticizat pe care îl afişează, România se remarcă prin sclipiri de moment. Arma principală a Finlandei o reprezintă mijlocaşul lui ŢSKA Moscova, Roman Eremenko, care a bifat unul dintre cele patru goluri înscrise de gazde în grupă.

Doar trei goluri
Formaţiile ocupă a doua şi a treia poziţie, ambele cu 4 puncte, însă tradiţia neagă acest aparent echilibru. Finlanda nu a reuşit să se impună niciodată împotriva reprezentativei României, bifînd doar trei goluri în opt întîlniri directe!

Raţ la cota 100
Răzvan Raţ va juca în această seară meciul cu numărul 100 pentru prima reprezentativă. Fundaşul lui PAOK va intra astfel în top 5 cei mai selecţionaţi jucători, clasament în care se mai numără Dorinel Munteanu (134 de selecţii), Hagi (124), Gică Popescu (116) şi Boloni (102).

Mai echilibrat nu se poate
Casele de pariuri prefaţează o dispută strînsă între România şi Finlanda. Cotele celor două formaţii sînt rar întîlnite în oferte. Şansa unei victorii a "tricolorilor" e aceeaşi cu un succes al gazdelor: 2,75 Astfel, cota unei remize scade considerabil şi devine cel mai probabil rezultat: 2,90!

2 victorii a înregistrat Piţurcă pe Olympic din Helsinki, una din postura de jucător, în care a şi marcat, Kuusysi Lahti - Steaua 0-1, şi una ca antrenor, cu acelaşi scor, în 2005

23 de goluri a marcat România în poarta adversarilor de astăzi

470 de săptămîni au trecut de la ultimul meci cu Finlanda

6 grade Celsius va fi temperatura la Helsinki la ora meciului

2 egaluri au înregistrat "tricolorii" cu Finlanda, ambele la Helsinki, ambele 1-1

637534-finlanda-romania-caseta.jpg

637535-clasament-grupa-f.jpg

ALTE ŞTIRI DESPRE NAŢIONALĂ:

"Sînt periculoşi pe benzi"
Alexandru Maxim şi Alexandru Chipciu sînt văzuţi de către finlandezi drept cei mai periculoşi jucători ai României. "Trebuie să avem grijă cu românii. Au jucători de mare viteză, ca Maxim sau Chipciu, la care trebuie să fim atenţi. Sînt un adevărat pericol pe benzi", a declarat marcatorul din meciul cu Grecia, fundaşul Jarkko Hurme.

"E mai greu cu nordicii"
Fostul internaţional Miodrag Belodedici a prefaţat meciul cu Finlanda într-o conferinţă de presă. "Am văzut meciul lor cu Grecia. Finlanda e o echipă destul de bună. Nu le-a fost uşor grecilor. Cred că este mai greu să joci împotriva echipelor nordice pentru că au un joc colectiv mai bun decât noi. Sînt mai disciplinaţi, joacă şi mai simplu"

Ruptură!
Accidentat în minutul 3 al partidei cu Ungaria, Dorin Goian a efectuat mai multe teste şi a primit confirmarea nefericită: medicii l-au diagnosticat cu ruptură a muşchiului peronian. Fundaşul lui Asteras Tripolis a părăsit cantonamentul "naţionalei" şi recuperarea poate dura cîteva săptămîni.

Capcane cu Latovlevici?
La antrenamentul oficial desfăşurat pe arena olimpică, Piţurcă a verificat în formula posibililor titulari două soluţii care par să nu se regăsească finalmente pe lista titularilor. Latovlevici a jucat fundaş stînga, iar Gardoş a evoluat lîngă Grigore ca stoper, încercări menite mai degrabă a-i încurca şi mai tare pe spionii finlandezi. Piţi ar intenţiona să înceapă cu Raţ ca apărător lateral şi Chiricheş în centrul defensivei.

Au auzit şi finlandezii de "Satana"!
La conferinţa de presă susţinută de Răzvan Raţ, unul dintre jurnaliştii finlandezi i-a adresat o întrebare inedită fundaşului român, luat şi el puţin prin surprindere de tema ridicată: "De ce antrenorului Piţurcă i se spune şi Satana?". După cîteva secunde de derută, mascate printr-un zîmbet, Raţ a explicat că "e vorba doar despre un mit. Lumea cunoaşte doar faţa publică de antrenor a lui Piţurcă. Pe noi ne interesează însă ce se întîmplă la echipa naţională, iar aici avem o relaţie mai presus decît cea de antrenor-jucător".

Gradene de lemn protejate de autorităţi
Arena olimpică din Helsinki nu are scaune de plastic, spectatorii stînd pe gradene de lemn! E o decizie a autorităţilor finlandeze de a conserva şi în acest fel istoria stadionului care a găzduit Olimpiada din 1952 şi două Mondiale de atletism, în 1983 şi 2005. De fiecare dată cînd s-a apelat la modernizări, constructorii au trebuit să găsească soluţii pentru păstrarea grilelor de lemn pe care stau spectatorii.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (47)
caminero
caminero  •  14 Octombrie 2014, 20:59
Postat de valah1986campionii.europei pe 14 Octombrie 2014, 11:43

Batem cu 2-0. Marcheaza Chipciu si Raul Rusescu sau Keseru. Multe mure lui Alpin si maroniului ungur Miriuta.

Stimate dobitoc, poți măcar un minut să te abții de la provocări? B-ă-g-a-m-i-a-ș p-u-l-a î-n m-ă-t-a d-e r-e-d-a-c-t-o-r j-e-g-o-s ș-i h-a-n-d-i-c-a-p-a-t!

ronaldo666
ronaldo666  •  14 Octombrie 2014, 16:09

care generatie de aur in 2005 ?

goghe
goghe  •  14 Octombrie 2014, 15:39

Nu joace traditia!!! Ne tot bazam pe traditie de vreo 15 ani si tot cadem! Conform traditiei Romania n-a pierdut niciodata nici cu Islanda, dar daca ne prind acum ne dau de la 5 in sus!!

Vezi toate comentariile (47)
Comentează