FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

EXCLUSIV UEFA îi face face strategia lui Edi Iordănescu: „E aproape inuman!”

FOTO: FRF.ro
FOTO: FRF.ro

Articol de , - Publicat joi, 02 iunie 2022 13:02 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 13:25

Selecționerul Edward Iordănescu (43 de ani) plănuiește schimbări masive în Liga Națiunilor, de la un meci la celălalt, știind că jucătorii români au dificultăți să joace multe partide într-un interval atât de scurt de timp.

  • Partidele Bosnia - România (7 iunie) și România - Finlanda (11 iunie) vor fi transmise de Antena 1;
  • Ambele meciuri cu Muntenegru, 4 iunie în deplasare și 14 iunie acasă, vor vor televizate pe Prima TV.

Noul format al Ligii Națiunilor, comasat din cauza Campionatului Mondial din Qatar, dă dureri de cap tuturor selecționerilor. Ca și celelalte naționale, nici România nu a mai trecut prin acest gen de test, 4 meciuri oficiale în numai 11 zile. 

Florin Tănase s-a destăinuit Gazetei: „El e cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc!”
INTERVIU
Florin Tănase s-a destăinuit Gazetei: „El e cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc!”

În plus, jucătorii Români au avut mereu probleme să dispute meciuri din trei în trei zile. Ultima provocare de acest gen a fost în mandatul lui Mirel Rădoi, în ultimele preliminarii pentru Mondial, când, în septembrie 2021, am avut o serie de 3 meciuri în 7 zile. Am învins în Islanda și cu Liechtenstein, dar în partida din Macedonia de Nord echipa a fost stoarsă și abia a obținut, cu greu, o remiză albă.

Repede în zona de confort, mai greu cu repornirea

Edward Iordănescu a și recunoscut, la începutul acestei acțiuni, că „este o mare provocare pentru noi toți să pregătim aceste 4 jocuri în 11 zile. Toți cei 4 selecționeri din grupă trebuie să capaciteze jucătorii, care vin după sezoane lungi, uzați mental și fizic, cu gândul la vacanță. Iar noi, ca nație, intrăm mai repede în zona de confort și ne pornim mai greu".

A explicat apoi: „De aceea am gândit selecția și lotul ca să avem flexibilitate tactică, să putem schimba de la un joc la altul”.

Modelul de la CFR, cu două variante de echipă

Iordănescu a convocat un lot de 30 de jucători, tocmai fiindcă știe că are nevoie de prospețime la fiecare dintre jocuri. Și nu este exclus ca de la un meci la altul să folosească garnituri diferite, cu doar un mic nucleu comun. Are experiența de la CFR, unde o echipă juca în campionat și alta, mult schimbată, în cupele europene.

Un alt argument este că mulți dintre stranieri, care reprezintă 53% din lot (16 din 30), nu au jucat constant la echipele de club. Un element care, spun surse apropiate naționalei, a devoalat o lipsă de omogenitate la capitolul pregătire fizică.

Un dezavantaj pe care selecționerul va încerca să îl neutralizeze schimbând major garniturile de start în cele 4 meciuri care urmează. 

„Și trei meciuri sunt multe”

Un specialist în medicină sportivă a criticat decizia UEFA, ca acum, la final de sezon, naționalele să joace 4 meciuri în 11 zile: „Totul e pentru bani, dar pentru jucători va fi foarte greu, ba chiar inuman”.

„Să joci 4 meciuri în numai 11 zile, partide oficiale, este deja mult prea mult. Îi termină pe jucători!”, este părerea unui specialist în medicină sportivă, contactat de Gazeta Sporturilor. 

Acesta a continuat: „Este final de sezon, toți acuză oboseala și uzura, după diverse accidentări, mai mult sau mai puțin serioase, pe la echipele de club. Iar la națională e alt ritm, alte mize, nu mai funcționează de mult să mergi pe teren cu speranța că lasă, rezolvă colegul. Trebuie să alergi, să obții rezultate, apar contacte dure, lovituri, accidentări. 

Jucătorii au nevoie de o monitorizare foarte atentă, de programe individuale, ca să poată face față unui asemenea stres fizic și mental. Aici nu e deloc normal cum a procedat UEFA. Totul se face pentru bani, dar jucătorilor le va fi foarte greu, aproape inuman”.

„Recuperarea e mai importantă ca pregătirea”

Referindu-se la naționala României, același medic sportiv aprecia că „Edi Iordănescu a procedat foarte bine că a convocat un lot de 30 de jucători. Probabil că și ceilalți au procedat la fel. Pentru un asemenea maraton de 4 meciuri în numai 11 zile, inclusiv cu deplasări cu avioane, cu autocare, ai nevoie cam de două echipe, plus rezerve. 

Niciun jucător nu ar putea să evolueze în toate cele 4 partide. Și trei sunt deja prea multe. Așa că cel mai firesc este să schimbi formulele de la un joc la altul și, eventual, dacă ai nevoie, să mai folosești pe final un jucător-doi dintre cei care au jucat mai mult în partida precedentă".

Doctorul a mai precizat la final că „în această situație, esențială este e refacerea de după meci. E chiar mai importantă decât pregătirea, decât antrenamentele dintre jocuri. Și așa, ce să mai pregătești?, că nici nu prea ai timp. Și aceste ședințe de pe teren, de la sala de forță, trebuie foarte bine dozate, pentru că pot apărea suprasolicitări, accidentări. Sistemul muscular și cel cardiovascular sunt extrem de solicitate". 

26,1este media de vârstă a lotului de 30 de jucători convocați de Edi Iordănescu, cel mai vârstnic fiind Camora (35 ani) și cel mai tânăr Octavian Popescu (19 ani)

Citește și alte știri desre echipa națională: 

Atenție, Edi! Anghel Iordănescu vede mari probleme la națională: „Nu găsim nicio soluție!”

EXCLUSIV Edi Iordănescu și-a anunțat direct jucătorii: „Am reinstaurat dictatura! Cu libertatea nu a mers” » Reguli stricte în fortăreața de la Mogoșoaia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează