FOTBAL  »  NATIONALA  »  GSP LIVE

VIDEO 3 cauze pentru eșecul românilor în străinătate. Psihologul naționalei: „Fotbalistul român e crescut sub fusta mamei, iar tatăl îi spune antrenorului cum e mai bine să facă”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 16 septembrie 2020 13:04 / Actualizat miercuri, 16 septembrie 2020 23:20

Prezent în direct la GSP Live, Silviu Ioniță (44 de ani), psihologul folosit de Mirel Rădoi la naționala U-21 și la cea mare, a vorbit despre cele trei mari cauze care duc la eșecul tânărului fotbalist român atunci când se transferă în străinătate. 

Meciurile naționalei României cu Irlanda de Nord și Austria au schimbat percepția suporterilor români asupra jucătorilor convocați. După multă vreme, tricolorii au arătat din nou ca o echipă ca atitudine, iar schimbarea a fost pusă pe seama metodelor de pregătire ale lui Mirel Rădoi. Printre acestea, folosirea psihologului Silviu Ioniță. 

Prezent în studioul GSP Live, Ioniță a fost întrebat de ce nu reușește tânărul fotbalist român în străinătate. Psihologul lucrează cu FRF de 5 ani, timp în care spune că a explorat cauzele și a identificat trei mari probleme: 

Mi s-a pus în vedere încă de la începutul muncii mele la federație să explorez de ce fotbalistul român tânăr nu reușește în străinătate. Aveam fotbaliști care plecau ca staruri și apoi se pierdeau după nici o lună de zile, erau trași pe linia de rezervă și se întorceau în România distruși.
- Silviu Ioniță, psiholog echipa națională

 1. Adaptabilitatea

 “E vorba de adaptabilitatea la un nou sistem, un nou antrenor, un nou colectiv, o nouă limbă, mâncare, la aer și la o anumită mentalitate. Dacă jucătorul nu e obișnuit să se adapteze rapid, el consumă în acest proces de adaptabilitate energia psihică pe care ar trebui să consume în antrenamente și în meciuri. Exemplul cel mai bun e Gică Hagi din experiența cu Barcelona. A avut o problemă de adaptare. O să săpați mai mult și o să aflați despre ce e vorba . Dacă Hagi a întâmpinat probleme de genul ăsta, vă dați seama la alți fotbaliști… 

2. Pasiunea pentru sport 

“Pasiunea pentru sport este hrănită câteodată din relațiile personale. Jucătorii noștri sunt destul de cocoloșiți. Bărbați fiind, ei sunt crescuți într-un mediu balcanic, în care băieții se ascund după fustele mamelor. E o relație foarte profundă cu familia, iar câteodată apar imixtiuni inclusiv în partea sportivă. Iar aici aveți o grămadă de exemple în care părinți de jucători spun unde ar trebui să joace fiul lor, ce ar trebui să facă. Dau sfaturi antrenorilor.  

- Moderator: Vedeți că aici îl atingeți chiar pe Gică Hagi… 
- Psiholog: (Râde) Aici e un aspect mai…Acesta aspect al pasiunii se erodează. El e hrănit ca energie de către părinți, de prieteni, iar fotbaliștii români se duc afară și nu au experiența de a fi pe propriile picioare. Să se integreze într-un mediu diferit. Ei consumă energie, ajung să nu le mai placă să joace fotbal, apoi intră într-o depresie.  

3. Capacitatea de a fi antrenat

 “Jucătorul trebuie să se lase antrenat pentru a acumula informații. Nu doar de antrenorul principal, ci și de preparator fizic, de nutriționist, de mental coach. Ai noștri nu prea au această calitate. Sunt mai nărăvași. Asta vine din educația părinților și în special din cea a antrenorilor care nu vor să-și certe talentele, valorile. Îi lasă ca pe niște cai nărăvași să facă ce vor ei pe teren sau, din contră, urlă la ei să dea randament. Afară, nu se prea întâmpla asta. Jucătorii trebuie să asculte ce li se spune și să facă. La noi, trebuie să-i convingi, să-i tragi, să-i duci cu zăhărelul”

Citește și alte știri despre națională:

VIDEO EXCLUSIV Psihologul din spatele lui Rădoi dezvăluie minusul mental al lui Ianis Hagi: “Îi spun câteodată că trebuie să aibă altă atitudine”

ISLANDA - ROMÂNIA. Rădoi îl „urechează” pe Camora: „Nu-mi plac aceste lucruri! Să fie serios”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
penultimul
penultimul  •  17 Septembrie 2020, 23:18

Intaii se ascund dupa fustele mamei in mediul balcanic si apoi nu asculta de nimeni , sunt naravasi , fac treaba daca ii duci cu zaharelul. Dupa cum vorbeste domnul acesta ai zice ce ghinion de asa elevi, cu asa psiholog. Nimic despre faptul ca la o virsta sub 20 de ani unii trebuie sa invete sa se comporte in mod profesionist. Nu toti trec prin scoala sau au servici . E foarte greu sa stabilesti un mijloc intre serioziatatea de a da totul la antrenamente si in joc si placerea de a juca pe care o vezi la pustimea care face poarta cu doua ghiozdane pe terenul de la scoala. Nimic despre faptul ca gestionarea unui salariu pe care putini il au in Romania ar fi o problema si pentru un adult de 30 de ani dar pentru niste tineri care, in majoritate, nu provin din familii unde au primit o educatie financiara. 30000 de euro intr-un an sunt multi bani. Pentru o viata - uitati-va la Iovan, la Duckhadam. Face vre-un club educatie financiara ?

pol1tehnicaiasi
pol1tehnicaiasi  •  17 Septembrie 2020, 07:51
Postat de nicolaedobrin pe 17 Septembrie 2020, 00:51

Aiurea. Ii zic eu care sunt cele trei cauze. 1) Promovarea non-valorii pe criterii de pile, nepotism si impresariat, 2) Atitudinea neprofesionista a jucatorilor care cred ca talentul e de ajuns (antrenamente insuficiente, pierdut nopti prin cluburi, mancare pana rup cantarul, bautura, tigari) si 3) Lipsa unor antrenori, staff si manageri profesionisti care sa formeze sa indrume si sa disciplineze jucatorul de la ABC-ul fotbalului si pana la nivelul Ligii 1.

corect

nicolaedobrin
nicolaedobrin  •  17 Septembrie 2020, 00:51

Aiurea. Ii zic eu care sunt cele trei cauze. 1) Promovarea non-valorii pe criterii de pile, nepotism si impresariat, 2) Atitudinea neprofesionista a jucatorilor care cred ca talentul e de ajuns (antrenamente insuficiente, pierdut nopti prin cluburi, mancare pana rup cantarul, bautura, tigari) si 3) Lipsa unor antrenori, staff si manageri profesionisti care sa formeze sa indrume si sa disciplineze jucatorul de la ABC-ul fotbalului si pana la nivelul Ligii 1.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează