GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  SPECIAL

„Nimeni nu alege să fie dependent de jocuri de noroc” » Specialistă care îi sprijină pe dependenți: „Vin tot mai mulți adolescenți. Nu-și permit, dar tot continuă să joace”

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 30 octombrie 2023 09:07 / Actualizat luni, 30 octombrie 2023 09:56

Invitată la Radio România Cultural, psihologa și psihoterapeuta Raina Șaguna a spus că ”Nimeni nu alege să devină dependent” și a explicat mecanismul ”păcănelelor” și pariurilor

Ea a vorbit și despre responsabilitatea familiilor și despre cum un copil traumatizat prezintă o vulnerabilitate mai mare de a fi, mai târziu, dependent.

Oamenii afectați de comportamentul de joc de noroc excesiv trec prin următorul ciclu:

  1. Înainte de a juca, ei simt o tensiune puternică.
  2. În timp ce joacă, simt plăcere sau eliberare.
  3. După ce au jucat, simt regret, rușine sau vinovăție, adică o suferință emoțională.
  4. Trebuie să reînceapă jocul pentru a simți din nou plăcere și a reduce suferința.

Specialist care a coordonat grupuri de sprijin pentru oamenii dependenți de jocuri de noroc: „Toate jocurile de noroc dau dependență”

„Nimeni nu alege să fie dependent de jocuri de noroc” » Specialistă care îi sprijină pe dependenți: „Vin tot mai mulți adolescenți. Nu-și permit, dar tot continuă să joace”
Raina Șaguna (foto: Facebook)

Așa a explicat joi, 26 octombrie, psihologul Raina Șaguna mecanismul jocurilor de noroc. Șaguna a fost invitată la emisiunea realizată de jurnalista Corina Negrea la Radio România Cultural.

Raina Șaguna este psiholog și psihoterapeut cu expertiză în zona persoanelor dependente de jocuri de noroc.

"Toate jocurile de noroc dau dependență?", a întrebat ziarista. "Da, toate jocurile de noroc dau dependență. Pentru că, fie că vorbim de dependență de alcool, de bani, de jocuri de noroc, de muncă, mecanismul este același, doar obiectul e diferit. Se creează o relație toxică, nesănătoasă, între persoană și obiectul dependenței sale", a explicat Raina Șaguna.

Specialist care a coordonat grupuri de sprijin pentru oamenii dependenți de jocuri de noroc: „O nevoie continuă de emoții pozitive”

"La nivelul biochimiei creierului înțelegem dependența ca pe un dezechilibru al sistemului de recompense. La un moment dat, se eliberează o cantitate insuficientă de dopamină (n.r. "hormonul fericirii"). Acest dezechilibru presupune o nevoie continuă de emoții pozitive, care determină căutarea permanentă a surselor de plăcere".

Practic, pariind pe bani sau jucând la "păcănele", cel care o face fără să aibă un control încearcă să ajungă la ceva ce nici nu știe, ceva ce nu realizează rațional că ar căuta. 

"Comportamentul de joc excesiv răspunde nevoii de a regla dezechilibrul. Înseamnă un comportament care aduce ușurare emoțională și plăcere pe termen scurt, dar suferință pe termen lung", spune psihologa.

Efectul este acela că "deși persoana este conștientă de efectele negative asupra sau asupra celorlalți, este incapabilă să renunțe sau să controleze".

Și chiar și atunci când e foarte puțin probabil să câștige sau nu-și mai permite să piardă, continuă să joace.

- Raina Șaguna, psiholog și psihoterapeut

Responsabilitatea familiei: copiii supuși suferinței devin mai ușor dependenți, la maturitate

"Ce-ți spun ție cei mai mulți dintre cei pe care îi consiliezi: se duc să joace de curiozitate, de nevoie?", a întrebat Corina Negrea, realizatoarea emisiunii. "Nimeni nu alege să devină dependent. Dar nevoia de acceptare, de încredere, aceste nevoi le caută oamenii. Și, o vreme, prin jocuri chiar le găsesc", a răspuns specialista în dependențe.

Dependența debutează în adolescență, dar se instalează în timp apoi. Adicția e un refugiu, o încercare de a găsi o soluție, chiar nepotrivită, la o suferință emoțională deja existentă.

- Raina Șaguna, psiholog și psihoterapeut

Raina Șaguna a vorbit și despre responsabilitatea familiei. "Cu cât un copil este mai expus suferinței sau traumelor în familie, cu atât este mai mare riscul de dependență sau de probleme de sănătate mintală la vârstă adultă".

„Eu sunt puternic, joc și mă opresc”. Cât de adevărat e?

În emisiune s-a abordat și mitul că "Eu sunt puternic, joc și mă opresc. Știu să mă opresc când simt să devin dependent?". Este posibil?

"Consider că e o etapă de negare a realității, în cazul în care persoana se confruntă deja cu dificultăți financiare sau un grad de îndatorare foarte mare și continuă să joace", a răspuns Șaguna. 

Pentru că "persoana continuă să considere că nu are o problemă de control și că suferințele nu sunt foarte mari și pot fi rezolvate printr-un moment de câștig"

Întâlnesc fantezii în legătură cu posibilele câștiguri. Persoanele se gândesc doar la joc și sunt preocupate să găsească resurse financiare să-și continue jocul.

- Raina Șaguna, psiholog și psihoterapeut

O altă observație a fost că în sistemul de ajutor "vin tot mai mulți adolescenți". Într-un fel e pozitiv, pentru că "ajutorul contra dependenței trebuie început cât mai devreme".

Pe de altă parte, numărul indică o incidență tot mai mare la tineri. "Vin mulți adolescenți, cât și familii îngrijorate de jocuri de noroc sau jocuri video".

Specialista susține că depistarea dependenței se poate face repede și că o depistare din timp ajută la rezolvarea calificată a problemelor.

Dacă aveți probleme legate de jocurile de noroc sau alte posibile dependențe, puteți apela la unul din cele 95 de centre de dezintoxicare pentru jocuri de noroc din Europa.

Iată câteva exemple:

  • Doctor Vorobjev Clinic (Belgrad, Serbia) » telefon: 0038162256266
  • NEO Centrum (Praga, Cehia) » telefon: 00441842773584
  • Heritage Counseling Clinic (Lisabona, Portugalia) » telefon: 00351210145575
  • Ibiza Calm (Ibiza, Spania) » telefon: 0034971197010
  • Yes We Can Youth Clinics (Hilvarenbeek, Olanda) » telefon: 00310850201222

Sandro Tonali și-a asumat dependența

Sandro Tonali, 23 de ani, unul dintre jucătorii implicați în scandalul pariurilor ilegale din Italia, a recunoscut că este dependent de jocurile de noroc.

Jucătorul care a fost achiziționat de Newcastle pentru suma de 64 de milioane de euro a primit o suspendare de zece luni pentru că a pariat sume imense pe meciuri de fotbal pe platforme ilegale, inclusiv ale echipelor la care a evoluat în Italia, Brescia și AC Milan.

Pe deasupra, mijlocașul lui Newcastle trebuie să parcurgă un tratament pentru dependența de pariuri, întins pe durata a 8 luni, și să plătească o amendă de 20.000 de euro. În plus, Tonali va fi nevoit să participe la 16 întâlniri cu tineri din Italia, în care fotbalistul lui Newcastle să explice riscurile asociate pariurilor.

"Sandro se confruntă cu o problemă importantă legată de dependența de jocuri de noroc și va câștiga și de data aceasta. Este șocat, cutremurat și trist. Sper ca această experiență să-i salveze viața, dar și să-i ajute pe cei care cad în același viciu ca el" a declarat Giuseppe Riso, agentul italianului.

Citește și:

Un internațional italian a scăpat de acuzația că a pariat ilegal pe meciuri de fotbal » Poate juca mai departe și la echipa de club
ITALIA
Un internațional italian a scăpat de acuzația că a pariat ilegal pe meciuri de fotbal » Poate juca mai departe și la echipa de club
Caz uluitor la Botoșani: acuzat că a luat „galben” intenționat cu Sepsi! „Cineva a mers cu 10.000 de lei la casa de pariuri” » Conducerea clubului va sesiza Comisia de integritate a FRF
FC BOTOȘANI
Caz uluitor la Botoșani: acuzat că a luat „galben” intenționat cu Sepsi! „Cineva a mers cu 10.000 de lei la casa de pariuri” » Conducerea clubului va sesiza Comisia de integritate a FRF

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
22cea
22cea  •  30 Octombrie 2023, 16:44

Si doar o poza cu doamna ,unde e pictorialul ?

mr90
mr90  •  30 Octombrie 2023, 15:32

Am devenit o tara barbara, fara legi sau cu legi pe care nu le aplica nimeni.

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  30 Octombrie 2023, 15:31

Craitoiu:)))

Vezi toate comentariile (11)
Comentează