GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  JO DE IARNĂ

INVESTIGAȚIE GSP Cine conduce controvesata FR Schi » Șeful lua bani publici, de la cluburi afiliate, printr-o firmă de catering

Puiu Gaspar
Puiu Gaspar

Articol de , - Publicat joi, 20 ianuarie 2022 09:00 / Actualizat joi, 20 ianuarie 2022 14:56

Puiu Gaspar, secretar general al FR Schi și cel care conduce de facto Federația, a fost acționar (30%) al firmei Migar Tour din martie 2019 până în februarie 2021, timp în care aceasta a primit 65 încredințări directe, fără licitație, pe bani publici, din partea unor cluburi sportive din Râșnov, afiliate FR Schi. Mai mult, înainte să intre în firmă, compania s-a ocupat de catering și pentru Federație, arată un document semnat chiar de Gaspar.

Cea mai bună schioare a României nu e pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing: „Sunt tristă și dezamăgită de tot sistemul din România”
schi alpin
Cea mai bună schioare a României nu e pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing: „Sunt tristă și dezamăgită de tot sistemul din România”

Federația Română de Schi se află, de câteva zile, în mijlocul unor controverse după ce Ania Caill, cea mai bună schioare din România conform clasamentelor FIS, nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Competiția supremă a sporturilor de iarnă începe pe 4 februarie. În locul Aniei va merge în China Maria Constantin, clasată net inferior în ierarhiile mondiale.

FR Schi e condusă, de mai bine de un deceniu, de Puiu Gaspar, secretarul general al Federației. Președintele federației, Dan Mihoc, 77 ani, e o prezență discretă, iar lumea schiului îl vede - și numește - pe Gaspar drept realul conducător al federației.

Gaspar este cel care a reclamat, la comisia de disciplină a Federației, ieșirile în presă ale schioarei Ania Caill și ale antrenorului ei, Ioan Valeriu Achiriloaie. 

Ajuns în federație la începutul anilor ‘90, Gaspar a fost întâi secretar. Apoi, de la mijlocul anilor 2000, secretar general. „A dezvoltat o relație apropiată cu multă lume din lumea schiului. O lume mică, în care oricine știe pe oricine. Mai ales secretarul general”, povestesc sursele GSP.ro din federație.

Cum a intrat Gaspar în firma de catering

Dezvoltarea trambulinelor de sărituri de la Râșnov, unde primar era Adrian Veștea, unul dintre apropiații lui Puiu Gaspar, a dus la un boom de contracte pe bani publici. 

Pe partea de catering, una dintre cele mai prezente firme era Migar Tour din Predeal. Așa s-a ajuns ca, de exemplu, în 2018-2019, înaintea Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile de pe trambulinele din Valea Cărbunării, Federația de Schi să încheie contractul pentru „servicii de cazare și masă” cu mai multe firme.

Cine conduce controvesata FR Schi » Șeful lua bani publici, de la cluburi afiliate, printr-o firmă de catering
Contractul prin care Federația, prin Gaspar, atribuie servicii de catering, masă și răcoritoare firmei din Predeal în care secretarul general urma să intre ca acționar în câteva luni

Câștigătoare pentru serviciile masă și catering a fost Migar Tour, cu sumele de 100 de lei / persoană (masă), 17 lei / persoană (catering) și 10 lei / persoană (răcoritoare sportivi).

Migar Tour o avea în acționariat, până pe 21 martie 2019, la două luni după competiția din 23-29 ianuarie 2019, doar pe Mihaela Vasile din Predeal.

Apoi, din prima lună de primăvară a lui 2019, în firmă mai intră o persoană. Chiar cea care semnase atribuirea de mai devreme. Puiu Gaspar. Secretarul general FR Schi.

Acesta avea să dețină, între martie 2019 și februarie 2021, 30% din acțiuni.

Cine conduce controvesata FR Schi » Șeful lua bani publici, de la cluburi afiliate, printr-o firmă de catering
Extras din Monitorul Oficial: apariția în firmă a secretarului general Gaspar (stânga, 2019) și momentul în care iese din companie (dreapta, 2021)

65 de cumpărări de 90.000 lei

În aceeași perioadă, compania apare în dreptul a 65 de cumpărări directe în SEAP, majoritatea cu două cluburi: Cetate Olimpia Râșnov și Dinamo Râșnov. Ultimul e un club sportiv școlar cu secție de schi, afiliat Federației Române de Schi Biatlon, iar primul e un club cu 13 secții, printre care și biatlon, și sărituri cu schiurile.

Iată-le, în amănunt:

  • 44 de cumpărări în 2019 (după intrarea sa în firmă), în valoare de 35.695 lei, cu cluburile Olimpic Cetate Râșnov (37 bucăți) și Dinamo Râșnov (7 bucăți)
  • 20 de cumpărări în 2020 în valoare de 52.047 lei, cu cluburile Olimpic Cetate Râșnov (13 bucăți) și Dinamo Râșnov (7 bucăți)
  • O cumpărare în 2021, în valoare de 3.142 lei cu Olimpic Cetate Râșnov
Cine conduce controvesata FR Schi » Șeful lua bani publici, de la cluburi afiliate, printr-o firmă de catering
O parte din contractele firmei în care Gaspar era acționar cu cluburile râșnovene, afiliate FR Schi

Totalul achizițiilor e de 90.000 lei, aproximativ 18.000 euro. Atenție, e vorba doar despre achizițiile care apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. De exemplu, contractul susnumit - cu FR Schi - NU apare în sistemul electronic de achiziții publice.

Toate achizițiile de mai sus apar în SEAP, în care sunt adunate contractele pe bani publici ale autorităților române și entităților care gestionează bani publici.

Cele selectate sunt doar între martie 2019 - 1 februarie 2021, perioada petrecută de Gaspar în acționariatul firmei.

GSP.ro nu a reușit să obțină până în acest moment un punct de vedere de la Paul Gaspar.

Citește mai multe știri de actualitate:

Blat cu scandal-monstru într-un derby Steaua - Dinamo, dezvăluit la GSP LIVE: „Am vorbit între noi, jucătorii, să facem egal, dar noi am încălcat înțelegerea” + dilema lui Ioan Chirilă

Novak Djokovic, la prima apariție publică după ce a fost expulzat din Australia » Unde a fost prezent sârbul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
doublem
doublem  •  21 Ianuarie 2022, 11:21
Postat de radumatei pe 20 Ianuarie 2022, 16:11

De ce e Federația de schi controversată? Pentru că nu trimite la JO o sportivă abonată la ultimul loc? Ania Caill și-a expus argumentele, Federația a răspuns, părerile pot fi împărțite dar decizia Federației de a da credit unei junioare în condițiile în care cea mai titrată sportivă oricum e praf mi se pare justitificată. Iar legat de „dezvăluirile” astea cu sume devalizate și cu secretarul ăla general care e zugrăvit ca un fel de Al Capone: sper să aveți și alte chestii mai serioase de „dezvăluit”, că altfel tot scandalul ăsta pare umflat cu pompa.

Codașă da , dar în Cupa Mondială . Contează și împotriva cui concurezi . Rezultatele de top din competiții de buzunar vă fac mai mândri ?

sibelius
sibelius  •  20 Ianuarie 2022, 18:26
Postat de Neagu Mihai pe 20 Ianuarie 2022, 17:58

pai daca e Gaspar e etnic maghiar si e prieten cu ministrul sportului.El l-a numit ,el sa l dea afara.Sa ai o sportiva in primele 100 si sa trimiti una de pe locul 1700 e incredibil.Sa fie dat afara si sa i se faca un audit ,sigur a furat la greu.

Articolul are prea multe litere asa ca iti rezum: "Ajuns în federație la începutul anilor ‘90, Gaspar a fost întâi secretar. Apoi, de la mijlocul anilor 2000, secretar general." Mijlocul anilor 2000 nu inseamna anul 2500, nici 2020 de cand e actualul ministru. E limpede sau sunt tot prea multe litere?

112651963934596
Neagu Mihai  •  20 Ianuarie 2022, 17:58

pai daca e Gaspar e etnic maghiar si e prieten cu ministrul sportului.El l-a numit ,el sa l dea afara.Sa ai o sportiva in primele 100 si sa trimiti una de pe locul 1700 e incredibil.Sa fie dat afara si sa i se faca un audit ,sigur a furat la greu.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează