GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJ

EXCLUSIV 1.800 de stadioane. 47 de ani de pelerinaj! Reporterii GSP l-au luat la „ia-mă, nene!” pe cel mai cunoscut autostopist din istoria fotbalului: neamțul Stephan Schlei

Schlei într-o deplasare în Italia
Schlei într-o deplasare în Italia

Articol de , - Publicat duminica, 06 octombrie 2019 09:00

Reporterii GSP l-au luat la „ia-mă, nene!” pe cel mai cunoscut autostopist din istoria fotbalului: neamțul Stephan Schlei, 63 ani, om de Cartea Recordurilor, care a bifat stadionul cu numărul 1.800 în țara noastră.

Pe câmpurile Ilfovului cu atât de mult fotbal în ultimii ani, un bărbos simpatic aproape că ne sare-n față când vede mașină cu numere de Cluj. Ne roagă să dăm jos geamul. Vorbește engleză.

- Mergeți la Cluj?
- No, Bucharest.

Are o grimasă, dar se reorientează repede, „măcar până la ultima benzinărie înainte de autostrada spre Pitești”.

Omul e străin, asta e clar, dar ce caută un străin pe ulițele Ilfovului, chiar dacă pare autostopist, ascuns între drumurile principale care ajung la București? Rătăcit? Știe de autostrada spre Pitești, nu pare. Aventurier?

Se îndeasă cu ranița imensă, supraaglomerată, pe bancheta din spate, își trage sufletul și ne mulțumește printr-o scurtă prezentare: „Merg prin lume să văd meciuri. Mă cheamă Stephan Schlei. S-c-h-l-e-i. Și tocmai am văzut stadionul meu cu numărul 1.800!

EXCLUSIV 1.800 de stadioane. 47 de ani de pelerinaj! Reporterii GSP l-au luat la „ia-mă, nene!” pe cel mai cunoscut autostopist din istoria fotbalului: neamțul Stephan Schlei
Stephan, în mașină cu Răzvan și Raed

1,8 milioane de kilometri

Plouă, e și puțin aglomerat în zona centurii, așa că drumul se prelungește și avem timp suficient de povestit.

- Sunteți groundhopper? Mergeți din stadion în stadion?
- Nu îmi spune așa! E mai mult de atât. Eu sunt un pelerin. Am apărut în Cartea Recordurilor pentru cei mai mulți kilometri parcurși cu autostopul.

- Wow! Câți?
Aproape că nu îl vedem în oglinda retrovizoare. E acoperit de glugă, rucsac și barbă. Însă sexagenarul, a împlinit 63 de ani în decembrie, vorbește și răspunde rapid, schimbă temele ușor, e super-informat, pasionat și amuzant.
- Spre 1,8 milioane de kilometri.

Mașina iese din Ilfov. Neamțul continuă, kilometrajul merge.

Dinamo, apoi 15 echipe

A pierdut șirul vizitelor în România. „La Clinceni, am venit cu o mașină de la Călărași până la Ciulnița, apoi cu trenul. Am dormit în tren. De obicei dorm în gări, garaje, clădiri abandonate, sub scări, sub cerul liber. Fac totul pe low buget. Apoi am găsit o mașină să mă aducă până aici, cu o oră înainte de joc eram în tribună”, se amuză Schlei de ultima sa escapadă. Azi, în fotbalul lui Burleanu. Prima, în cel cu Florea „Bragadiru” de la Rocar.

Am ajuns la începutul anilor 2000, când am urmărit meciuri pe stadioanele Rapid, Steaua, mai aveați o echipă din București, Rocar. Turul mi-a luat două săptămâni. Doar la Dinamo nu m-am dus. Pe ei îi văzusem cu Hamburg în Cupa Campionilor în anii '80. Era Magath căpitan. Keegan plecase de câțiva ani”.

A revenit, periodic, pentru a vedea arene și echipe ratate atunci. ProSport a vorbit cu el în 2011, la Timișoara - Urziceni.
Omul e enciclopedie. Și fan Fortuna Dusseldorf. „Sunt din Ratingen, oraș lipit de Dusseldorf. Acolo stau în puținele zile în care nu sunt plecat”. 7 luni pe an, 3 săptămâni pe lună, e plecat.

Cifrele prin care a cucerit FIFA

La Dusseldorf a văzut primele meciuri. Apoi a venit prima plecare. În 1971, un Chelsea - Crystal Palace în Anglia. Își trage sufletul. „Practic, la 15 ani mi-am început pelerinajul”. De-atunci au urmat:

  • 47 de ani înțesați de meciuri;
  • 1.800 de stadioane;
  • 77 țări vizitate din toate confederațiile;
  • 4.000 de meciuri.

Are borne care-l amuză. „În Gibraltar am văzut toate echipele pe același stadion. Anul ăsta, de exemplu, din statele afiliate UEFA, mai am țările baltice și Ucraina, unde n-am văzut niciun meci. Mai am nevoie de ele pentru a completa toată UEFA”.

E timid când îl întrebăm de finanțări. „Nu dau mulți bani. Am studiat marketing și comunicare, dar nu profesez”. Nu insistăm.

Bagaj de 27 de kilograme

Are multe amintiri din România, de la plăcute la dureroase. „De exemplu, acum câțiva ani, am aflat că la Drobeta Turnu Severin se joacă ultimul meci al Craiovei înainte să se mute pe noua arenă. Așa că m-am grăbit și am prins jocul”, râde Schlei. În anii 2000, la Bacău, a fost mușcat și de un câine vagabond.

Asta pentru că, prin bagajul imens din spate, se mișcă foarte greu. „Are 27 de kilograme acum. Însă, când e foarte cald afară și îl umplu cu apă, depășește, uneori, 30. Nu plec niciodată la drum fără apă și profit de orice pauză lângă o sursă de apă potabilă pentru a reface stocul”, își descrie Schlei bagajul.

- Telefon aveți? Facebook?
- Nu m-ai nimerit la asta. Nu e tipul meu!, se amuză. Și coboară bagajul vizavi de ultima stație Petrom din cartierul Militari. „E punctul meu strategic, de aici sigur găsesc pe cineva către Pitești”.

2018e anul în care Schlei a completat toate echipele naționale care au jucat vreodată la un Campionat Mondial: ultima a fost Panama, un amical pierdut de centramericani în Danemarca, 0-1

Ungaria, Slovacia, acasă

Piteștiul e doar o stație. Intenționa să ajungă la MTK Budapesta, „și-au refăcut stadionul, dar i-au schimbat poziția, așa că trebuie neapărat să ajung la meciul de duminică, cu Honved. E și ultimul lor joc acasă, ar putea să retrogradeze, așa că nu știu când îi mai prind”.

Apoi, spre vest, către Slovacia. Și, în jur de marți, înapoi acasă, la Ratingen. Final de sezon pentru autostopistul german. Care, după câteva poze, zâmbește și își notează pe un minicarnețel numele publicației. „G S P”. „Gațeta” Sporturilor.

Ne face cu mâna și o ia la goană printre mașinile care intră în București, nu pe la trecerea de pietoni, ci liber, așa cum îi stă bine cuiva care a bătut un Glob întreb aproape jumătate de secol pentru un singur scop.
Meciuri de fotbal. 

„Am o regulă: vizitez un nou stadion doar dacă se ridică în alt loc față de cel dărâmat. Am văzut că s-a făcut unul nou la Târgu Jiu, dar pe același loc. Nu e pe listă”
Stephan Schlei, aventurier

„Îmi lipsesc doar două stadioane din întreg Marocul, prima și a doua ligă. La Turcia le-am bifat pe toate, la fel ca în țările micuțe, Andorra, San Marino, Feroe”
Stephan Schlei, aventurier

„La cele mai multe meciuri intru gratis, le spun organizatorilor povestea mea. S-a întâmplat să fiu lăsat și în unele țări în care am nevoie de viză”
Stephan Schlei, aventurier

„Îmi place să învăț cuvinte în țările pe care le vizitez foarte des. Deja știu «gara», «stație de autobuz», mă ajută să comunic cu oamenii care nu prea înțeleg limba engleză”
Stephan Schlei, aventurier

„Prima dată am mers cu autostopul la 16 ani, în 1972, până în Elveția”
Stephan Schlei, aventurier

„Cerșește la Roma”

Timotei Rad, cunoscut autostopist român, a povestit pe blogul personal o convorbire avută cu Schlei în 2016, când nu l-a găsit la locuința din Ratingen, însă l-a sunat. Neamțul i s-a destăinuit că, în fiecare lună ianuarie, merge în punctele strategice din Roma și cerșește. „Eu am cucerit cu adevărat Roma! Când am ajuns acolo, am luat la rând fiecare stradă și colț de stradă cu tabele și statistici de mărci câștigate/oră în fiecare loc, astfel am ajuns să știu unde să stau la cerșit”, i-a spus Schlei aventurierului pentru autostopmagellan.ro. 

În Cartea Recordurilor din 1993

Conform jurnalistului german Bernd Wechner, Schlei a ajuns pentru prima oară în Cartea Recordurilor în 1993, când a bifat 613.578 de kilometri parcurși cu autostopul. A fost depășit, în anul următor, de Bill Heid din Statele Unite. A revenit în 1995 și, la ultimele date înregistrate de Guinness World Records, în 1997, avea 776.000 km. Acum susține că a ajuns la 1,8 milioane de kilometri. Din informațiile Gazetei, Cartea Recordurilor a renunțat, de la o vreme, la această rubrică, iar Schlei a rămas printre ultimii din top.

65.000 de kilometria parcurs în 1993, an în care a ajuns în Cartea Recordurilor

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
1616362188580443
Dan Dumitrescu  •  06 Octombrie 2019, 17:41

Fenomenal! Ar trebui ca UEFA sa infiinteze o bursa din care sa-i finanteze viitoarele expeditii avand in vedere ca oriunde apare este un simbol a suporterului absolut, indragostit de fotbal si arenele sale.

1502525783399990
Cornel Solomon  •  06 Octombrie 2019, 17:08

Extraordinar articol. Mi-a plăcut foarte mult. ????

Vezi toate comentariile (2)
Comentează