GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  GOLDEN FOOT

FOTO ”Rege” de legendă » Gică Hagi e primul român în hall of fame: ”Sper ca, peste cîțiva ani, un compatriot să-mi calce pe urme”

+6   FOTO
"Regele" semnează în lut

Articol de - Publicat marti, 22 septembrie 2015 00:00

Gică Hagi are, la 50 de ani, locul său pe Aleea Campionilor din Monte Carlo. După Maradona și Pele, Hagi a fost declarat legendă a fotbalului mondial. Și premiat aseară de Prințul Albert cu Golden Foot Award.

Ieri, fostul lider al Generației de Aur a avut o zi plină pe Riviera franceză. A vorbit într-o conferință alături de Dasaev, Passarella și Trezeguet, și-a lăsat amprentele picioarelor sale magice pe "Champions Promenade" și a fost vedetă la cocktailul de seară, unde a primit prețiosul trofeu de aur.

Pe 14 septembrie, cînd s-a dezvăluit că va intra în Hall of Fame-ul fotbalului, Gică Hagi era în al nouălea cer. "Mă simt împlinit. Sînt atît de bucuros, am o satisfacție atît de mare încît parcă nu-mi mai doresc nimic. Iată că, la 50 de ani, vine o imensă distincție", spunea el atunci în Gazetă.

O săptămînă mai tîrziu, căpitanul Generației de Aur, fost jucător la Real Madrid și Barcelona, dar și dublu cîștigător al Supercupei Europei, cu Steaua și Galatasaray, a aterizat la Monte Carlo, în imperiul prinților.

Pentru două zile de vis. Nu era singur. Avea alături alte vedete ale istoriei: argentinianul Passarella, campion mondial în 1978, francezul Trezeguet, locul 1 la CM după douăzeci de ani, și rusul Rinat Dasaev, uriaș portar al URSS-ului anilor '80.

"Sper ca un compatriot să-mi calce pe urme"

Duminică, a fost invitat pe stadionul Louis II. El dădea lovitura de start a meciului Monaco - Lorient (2-3), din Ligue 1. A primit tricoul monegascilor cu numărul 10 și cu numele său pe spate, a stat la centrul terenului pentru fotografii și a făcut un schimb de pase cu Dasaev și Trezeguet înaintea jocului.

Ieri, ziua a început devreme, la 10:30, cu o conferință de presă la hotelul Fairmont. Îmbrăcat într-un costum negru, cu cămașă albă, relaxat și zîmbitor, Gică s-a remarcat imediat.

"Am făcut multe pentru fotbal, Golden Foot e un motiv de orgoliu. Și sper ca, peste cîțiva ani, un compatriot să-mi calce pe urme"
Gică Hagi

Supercupa cu Steaua, cea mai frumoasă amintire

Un reporter de la MonteCarloNews l-a întrebat:

- Care este momentul cel mai important al carierei?
"Regele" n-a uitat prima sa mare performanță:
- Nu e ușor să alegi un singur episod dintr-o carieră de 18 ani. Dar în sufletul meu va rămîne acel gol reușit la 22 de ani care a însemnat cucerirea Supercupei Europei. Chiar aici, în Monaco.

Se întîmpla pe 24 februarie 1987, Steaua - Dinamo Kiev 1-0, tot pe Louis II.

S-a îmbujorat cînd un jurnalist italian a dirijat discuția spre fiul său, Ianis, transferat deja la Fiorentina pentru 1 milion de euro, dar împrumutat în acest sezon la Viitorul.

"Ianis va fi mare în Italia. Are talent și atîtea calități pentru o carieră strălucitoare. Dacă va și munci, are drumul asigurat. Un plus pentru el: lovește mingea cu ambele picioare, eu aveam doar stîngul"
Gică Hagi

Apoi, a vorbit și de Tătărușanu, și de Chiricheș. Primul: "Un portar foarte bun, a progresat mult". Al doilea: "După Chivu, e cel mai bun fundaș pe care l-am avut în România în ultima vreme".

Întîi stîngul. Magicul stîng

La 16:30, Hagi era pe faleză, la un pas de frumoasa Mediterană, de un albastru intens. Apăruse și Samuel Eto'o, celebrul camerunez ex-Barca și Inter, acum la Antalyaspor, în Turcia. El e Golden Foot 2015.

"Regele" și-a lăsat amprentele picioarelor sale magice, care au uimit lumea întreagă la Mondialul american. Întîi stîngul de aur, apoi și dreptul. Le-a făcut cu ochiul fotografilor și a semnat cu un "creion" special în matrița de lut ce va fi transformată într-o plachetă de bronz. Tocmai intrase definitiv în legendă. Are un loc al său pe Aleea Campionilor din Monte Carlo. După Maradona și Pele, Gică Hagi!

Seara s-a încheiat la Grimaldi Forum. Unde însuși Albert II, Prinț de Monaco, a participat la Gala Golden Foot. El l-a premiat pe Hagi. Trofeul de aur pentru un fotbalist de aur. Cel mai mare fotbalist român.

Golden Foot, creat în 2003 de Prințul Albert

Ce este Golden Foot Award? O gală anuală, lansată de prințul monegasc Albert la Monte Carlo în 2003, în care se premiază în paralel cel mai bun jucător al anului (trebuie să aibă minimum 28 de ani; trofeul poate fi cîștigat o singură dată; în 2015 este Samuel Eto'o) și legende ale trecutului. Din 2009, în timpul galei se organizează și o licitație caritabilă, fondurile fiind donate unor asociații care luptă împotriva SIDA.

39este mărimea pe care Gică Hagi o poartă la picior; Diego Maradona are numărul 38

Legende Golden Foot

  • 2003:    Maradona, Eusebio, Fontaine
  • 2004:   Di Stefano, Zoff, Platini
  • 2005:    Gento, Rivellino, Șevcenko
  • 2006:    Kopa, Zico, Ronaldo
  • 2007:    G. Muller, Kempes, Stoicikov
  • 2008:    Suarez, Zidane, Belanov
  • 2009:    Rummenigge, Boniek, Blohin
  • 2010:    Beckenbauer, Antognoni, H. Sanchez
  • 2011:    Gullit, Figo, Madjer
  • 2012:    Pele, Matthaus, Baresi
  • 2013:   Ardiles, Papin, Valderrama
  • 2014:    Panenka, Pfaff, R. Milla

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
maryan_ro83
maryan_ro83  •  22 Septembrie 2015, 12:51

Un compatriot, dar in niciun caz IANIS.. Gica Hagi a fost imens, e normal sa isi promoveze copilul, dar prea il umfla. Jucatori ca Ianis sunt cu sutele in tara..

cneius
cneius  •  22 Septembrie 2015, 12:28

FELICITARI !!! Si acum imi aduc aminte golul marcat, pe contraatac Argentinei, cu piciorul DREPT. Eram convins ca nu va nimeri poarta, nefiind piciorul lui "bun", dar a facut-o !!!

liberal
liberal  •  22 Septembrie 2015, 12:11
Postat de kilimanjaro pe 22 Septembrie 2015, 09:51

Imparatul mustelor e in fotbalul mondial exact cea fost si ceauseasca in stiinta. ”diplome” si ”onoruri” pe banda rulanta cumparate dinainte. E greu de inteles cum un jucator mediu poate avea loc langa marile stele ale fotbalului mondial. Dar oricum, toate aceste ”realizari„ nu pacalesc pe nimeni. Daca ar merita o statuie ar trebui sa-i fie decernata pentru cel mai mare blatist si pacalici al fotbalului romanesc din toate timpurile.

Ba , mergi la un medic , mergi la un preot de descant , trebuie sa faci ceva , pentru ca daca o tii in ritmul asta mata si tat-tu vor trebui sa se sinucida.De rusine ca te-au facut !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close