GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  GALA GSP 2021

VIDEO Ioan Igna și poveștile savuroase dintr-o carieră colosală. Ce s-a întâmplat înainte de Brazilia - Franța

Ioan Igna, la Brazilia - Franța // foto: Imago Images
Ioan Igna, la Brazilia - Franța // foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat marti, 28 decembrie 2021 22:20 / Actualizat miercuri, 29 decembrie 2021 09:13

Fostul mare arbitru Ioan Igna (81 de ani), care a primit trofeul de Legendă GSP în cadrul Galei din acest final de an, a povestit câteva întâmplări speciale din cariera sa. Unul dintre ele, petrecut înainte de duelul din sferturile Cupei Mondiale din 1986, dintre Brazilia și Franța.

În vara anului 1986, Ioan Igna a condus unul dintre cele mai importante meciuri ale Cupei Mondiale din Mexic, sfertul de finală dintre Franța și Brazilia, 4-3 la penalty, după 1-1 în timpul regulamentar. 

Întrebat despre greșelile de arbitraj din prezent comparativ cu ce se întâmpla în urmă cu câteva decenii, Igna a amintit de câteva meciuri de seamă pe care le-a condus. 

Poveștile savuroase ale fostului mare arbitru: „Publicul nu vine să-l vadă pe Igna”

„Greșeli au fost întotdeauna, dar din păcate se comentează... Eu tot le iau apărarea fotbaliștilor și cred că cunoașteți întâmplarea mea din Mexic înaintea meciului Franța - Brazilia. L-am întrebat pe domnul care se ocupa de statisticile ce jucători au câte un cartonaș. La Mondiale la două cartonașe ești suspendat câte o etapă. 

Atunci am fost chemat de domnii Thomas Wharton și Harry Cavan, pe care i-am văzut supărați. Și tonul cu care m-au întrebat că de ce m-a interesat ce jucători au avertisment... 

Atunci am zâmbit și le-am zis: «Păi, eu am fost fotbalist. Vreau ca fotbaliștii să joace etapa viitoare. Publicul nu vine să-l vadă pe Igna, vine să-l vadă pe Platini, Tigana sau pe Zico, socotit Pele Alb, sau pe Socrate. Ei nu vin pentru Igna». Au râs cei doi și s-a terminat această situație”, a povestit fostul arbitru pentru GSP.ro. 

„Apoi în finala Cupei UEFA (n.r. - 1987) nu am acordat niciun avertisment, chiar dacă puteam, dar am aplicat uniform. La fel și la semifinala RFG cu Olanda (n.r. - semifinala EURO 1988). Seara, înainte de meci, mă cheamă observatorul austriac și-mi spune «Ion, vorbește cu colegii ca să fie concentrați și să aveți grijă să nu greșiți pentru că asta e adevărata finala». 

Am răspuns că «În afară de controlul disciplinar, stați liniștiți: nu vom avea nicio problemă». Atunci am avut probleme la controlul disciplinar, dar chiar și așa am avut calificative foarte bune sau colaborare fără greșeală”, a mai spus Igna. 

Citește și: 

Peste Hațegan » Verdictul lui Ioan Igna: „El e cel mai talentat arbitru din Liga 1, la ora actuală!”

Ioan Igna, încântat de trofeul de Legendă GSP: „O surpriză mai plăcută înainte de Crăciun nici că puteam primi!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
cmurarita
cmurarita  •  29 Decembrie 2021, 11:46

In '88, finala a fost adevărata finală. URSS avea în componenta balon de aur, a bătut Italia in semifinale și chiar pe Olanda în grupă.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează