GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

VIDEO Culisele fenomenului „Procesul Etapei” » Ioanițoaia: „Primul moment în care s-a vorbit pe față despre fotbal”

Ovidiu Ioanițoaia, în vestiarul cu povești al Gazetei Sporturilor
Ovidiu Ioanițoaia, în vestiarul cu povești al Gazetei Sporturilor

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 iulie 2022 07:47 / Actualizat vineri, 29 iulie 2022 17:23

Ovidiu Ioanițoaia, un veritabil reper în presa din România, a fost invitat în ediția a doua a podcastului „Profu' de Sport”, realizat de redactorul-șef GSP Cătălin Țepelin. Directorul Gazetei Sporturilor a vorbit și despre „Procesul Etapei” și „Recursul Etapei”, emisiunile de marcă moderate în anii '90 și 2000.

Culisele fenomenului „Procesul Etapei” » Ioanițoaia: „Primul moment în care s-a vorbit pe față despre fotbal”

- Apropo de brandurile de presă. Practic, dumneavoastră ați făcut o adevărată revoluție în anii '90, începând cu faptul că ați creat «Sportul Românesc» în 1992, apoi ați inventat «Procesul Etapei» în '95, la Canal 31, cu celebrele imagini când fumați în studio, după care a venit ProSport-ul. A fost o triplă istorică. 
- Am avut o emisiune «Procesul Etapei» cu 28 de invitați. Era ca la hochei. Se schimbau liniile. După vreo trei ore, plecau 10 invitați și veneau alți 10.

- Practic, nu exista absolut nicio concurență în momentul ăla. Era singura emisiune de genul acesta, o noutate absolută pentru România acelor ani să vadă la televizor faze analizate, cu stop cadru. Cât de mare era presiunea la «Procesul Etapei»? Cum reușeați să struniți atâția milionari, miliardari? Pentru că erau niște oameni cu bani foarte mulți, tot felul de dubioși... 
- Era un început de drum și toată lumea voia să vină. Astăzi, știi și tu bine, ca să chemi pe cineva, chiar și să-i dai un premiu, trebuie să te rogi, să găsești soluții, momentul potrivit. Atunci era descătușarea de după Revoluție și toată lumea voia să vină, toată lumea voia să fie văzută. Era o nouă lume. Nu că aveam probleme să-i aduc în emisiune, aveam probleme să-i opresc să vină în emisiune.

- Făceați, practic, o selecție. Din 80 de oameni care erau disponibli, alegeați doar 10. 
- Da, sigur. Văd că foarte mulți din generația tânără au reținut că am introdus bălăcăreala. Dar a fost primul moment în care s-a vorbit sincer și pe față despre ceea ce se întâmplă în fotbal. Spun despre mine: «Îi invita în emisiune pe Becali, pe Nețoiu, pe Gheorghe Ștefan, pe Pădureanu, pe Borcea».

Ulterior, unii dintre ei, foarte mulți, au făcut pușcărie pentru greșelile lor, e adevărat. Dar ei conduceau fotbalul în momentul ăla? Pe cine să inviți? Ca să nu mai vorbesc de faptul că «Pinalti», de pildă, era un tip care chiar atrăgea, făcea audiență.

- Ăsta e un reproș care continuă până în zilele noastre. Auzim: «Dom'le, de ce-l promovați atât de mult pe Gigi Becali, care este un personaj toxic?» Și atunci, întrebarea mea către public e: de unde știți că e un personaj toxic? Nu cumva tot din presă, adică nu cumva tot de la noi? Prin urmare, nu-l promovăm, doar îl expunem pentru că ăsta e personajul care conduce un club de fotbal, nu putem să decidem noi cine conduce sau nu conduce un club de fotbal. 
- Sigur, cum să nu?! Mai spun unii: «De ce-l invitai pe Pădureanu, care era patriarhul Cooperativei»? Îl invitam pentru că era un personaj important. Într-un anumit moment, fotbalul fără Pădureanu era de neconceput. Fără Ștefan, fără...

- Ca să nu mai spunem, totuși, că despre Cooperativă oamenii au aflat de unde? Din presă! Că doar n-au aflat în somn. 
- Din presă, sigur că da.

- Deci, spuneți că nu era complicat să-i țineți în frâu pe toți acești magnați ai vremurilor, pentru că abia așteptau să vină, se rugau de dumneavoastră... 
- Sigur. Pe urmă, pe parcurs, după 4, 5, 6 ani, a mai scăzut acest apetit. Eu am făcut 18 ani de televiziune. E adevărat, în alte condiții în ultima perioadă, stârnind mai puțin interes cu emisiunea. Dar au fost 18 ani.

- 18 ani cumulat. Adică «Procesul Etapei» plus «Recursul Etapei». În momentul în care drepturile s-au mutat de la la Pro TV la Antena, «Procesul» a rămas un brand al PRO-ului și atunci... 
- Iarăși am fost un fraier, pentru că, în loc să depun eu marca «Procesul Etapei» la OSIM, fiindcă a fost ideea mea, n-a fost ideea televiziunii, am lăsat și a depus PRO TV-ul. Apoi, Antena a depus și ea «Recursul Etapei» la OSIM.

- Practic, ați creat două brand-uri care nu vă aparțin. Le-ați creat, le-ați făcut celebre ... 
- N-aș mai avea ce face cu ele azi.

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”:

De ce nu își mai vorbesc Ovidiu Ioanițoaia și Andrei Vochin: „Oricine face asta e un trădător”

Care a fost formația favorită a lui Ovidiu Ioanițoaia: „Am iubit foarte tare acea echipă” + Ce l-a bulversat în ultimii ani: „Inițial, a fost un șoc și pentru mine!”

Dezvăluire colosală la Profu' de sport » Cum a aflat Ioanițoaia că s-a îmbogățit cu 1 milion de dolari: „Parcă mi-a dat cu ceva în cap. N-am dormit trei nopți”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
costeltudor
costeltudor  •  30 Iulie 2022, 13:22

Dlor. GSp- isti , reprezentați o publicație exclusiv numai despre SPORT , puteți sa explicați ce cauta zilnic in paginile acestei publicații , fotografii și articole ale unor *** renumite ( pistol , cruduta , prodanca , bianca , etc.) ??? Ce legături au aceste NULITATI cu sportul ? Dlor. ziaristi , in luna mai a.c. , o sportiva ( popicareasa ) a cluburi Rapid a devenit CAMPIOANA MONDIALA !!! NU ați scris un cuvânt despre aceasta performanța și probabil mai sunt multe asemenea performante ale sportivilor romani care NU au loc in publicația dvs. de aceste *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Svidur
Svidur  •  29 Iulie 2022, 21:14

Au disparut Jean Padureanu, Turcu, Borcea si Copos. Cand vechile relicve mafiote Dragomir Si Sandu, plus corifeul lor Ovidiu Ioanitoaia vor pleca, sportul in general va rasufla hai liberare!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează