GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

RETRO GSP: 25 de ani de când ne-a părăsit „Lunganul”. A fost campion mondial și european, dar avem palmares egal cu el

Helmut Schon (primul din dreapta) +24   FOTO
Helmut Schon (primul din dreapta)

Articol de GSP - Publicat marti, 23 februarie 2021 09:34 / Actualizat marti, 23 februarie 2021 09:57

Germania a avut mereu o școală de antrenori formidabilă. Oricine are habar cât de cât de fotbal a auzit de Sepp Herberger, de Udo Lattek, de Otto Rehhagel, de Franz Beckenbauer, de Jupp Heynckes ori de Ottmar Hitzfeld. Ca să nu mai vorbim despre exemplele recente, Joachim Löw sau Jürgen Klopp.

Totuși, cel mai titrat tehnician neamț este un nume mai puțin cunoscut, Helmut Schön. Notorietatea sa ceva mai scăzută are două pricini. În primul rând, pentru că aproape întreaga carieră a activat doar la națională, ceea ce înseamnă că apărea mai rar în atenția presei. În al doilea rând, întrucât n-a ținut niciodată să iasă el în evidență, lăsându-i pe elevii săi să ia prim-planul.

În cei 14 ani în care a fost "principalul" reprezentativei Republicii Federale Germane (1964-1978), Schön a obținut niște performanțe absolut fantastice:
- la turneul final al Mondialului din 1966, a jucat finala cu Anglia; a pierdut, 2-4 după prelungiri, dar eșecul a venit în urma celui mai mare scandal din fotbal de până atunci, celebrul "gol-fantomă" al lui Hurst;
- la turneul final al Mondialului din 1970, a ocupat locul 3; în semifinale, a cedat în fața Italiei, 3-4 după prelungiri, după ceea ce ziarele vremii au numit "Meciul secolului";
- la turneul final al Europeanului din 1972, a a devenit campioană continentală, 3-0 în finală cu URSS;
- la turneul final al Mondialului din 1974, a cucerit trofeul suprem, 2-1 în finală cu Olanda;
- la turneul final al Europeanului din 1976, a disputat finala, 2-2/3-5 după penalty-uri în fața Cehoslovaciei.

Helmut Schön a performat la toate competiţiile la care a participat

Practic, cu excepția Euro 1968, RFG-ul lui Schön a performat la toate competițiile majore la care a participat. După CM '78, în care a pățit "rușinea" de a nu se califica în semifinale, cel poreclit "Lunganul" (avea 1,90 metri) s-a retras de la cârma "panzerelor".

Chiar dacă era în vârstă de numai 63 de ani, iar pe adresa lui veneau o mulțime de oferte, Helmut n-a mai antrenat niciodată. A stat departe de reflectoarele studiourilor tv, un interviu cu el era o adevărată lovitură de presă!, preferând să trăiască liniștit alături de soția sa.

+20 FOTO

În ultimii ani de viață, a suferit de Alzheimer. Exact boala care i-a întunecat sfârșitul și bunului său prieten Bob Paisley. Cumva simbolic, cei doi uriași ai antrenoratului s-au prăpădit la câteva zile unul după celălalt. Legenda lui Liverpool pe 14 februarie, "Lunganul" 9 zile mai târziu.

Avem palmares egal

Deși a condus cea mai talentată și mai valoroasă națională a RFG-ului din istorie, Schön nu s-a prea descurcat când a dat ochii cu România. Cum în perioada '64-'78 sorții nu ne-au aruncat în aceeași grupă preliminară, doar în amicale s-au putut întâlni cele două reprezentative. Iar în cele trei meciuri de pregătire disputate, rezultatele au fost neașteptat de bune pentru noi: un succes, un egal și un eșec. Unica înfrângere a venit în 1966, la debutul lui Dobrin printre "tricolori". În afara lui Gicu, Ilie Oană a folosit atunci și alți jucători tineri și fără experiență internațională, precum petroliștii Mihai Ionescu, Mihai Mocanu (aflat tot la debut) și Alexandru Badea.
RFG - România 1-0 (gol Seeler 72')1 iunie 1966, "Sud-West" (Ludwigshafen)
România - RFG 1-0 (Gergely 80')22 noiembrie 1967, "23 August" (București)
RFG - România 1-1 (Overath 33' / Neagu 19')8 aprilie 1970, "Neckarstadion" (Stuttgart)

CV Helmut Schön

- s-a născut pe 15 septembrie 1915
- a jucat, ca atacant, la: Dresdner SC, SG Dresden-Friedrichstadt, St. Pauli, Hertha BSC
- meciuri/goluri la națională: 16/17
- a antrenat: Saarland (1952-1956), Saarbrücken (1953-1954), RFG (1956-1964, secund al lui Herberger), RFG (1964-1978)
- a murit pe 23 februarie 1996

25de partide are Schön ca selecționer la turneele finale ale Campionatelor Mondiale, record încă neegalat

87de victorii, 31 de remize și 21 de înfrângeri este palmaresul lui Schön ca selecționer al RFG-ului

Pentru noi toți, Schön a fost ca un tată. Dincolo de competențele formidabile de antrenor, calitatea sa umană te impresiona cel mai mult
Franz Beckenbauer

Helmut a fost un om extraordinar. Vedea doar ce e bun și frumos în ceilalți. N-a existat și nu se va mai naște unul ca el
Berti Vogts

Ceea ce l-a făcut remarcabil pe Schön a fost capacitatea sa de a conduce o echipă cu individualități excepționale, dând șansa, în același timp, fiecărui jucător să-și exprime personalitatea
Berti Vogts

CITEŞTE ŞI ALTE ARTICOLE DIN CATEGORIA RETRO GSP:

RETRO GSP. Un sfert de veac de la cea mai șocantă accidentare a unui fotbalist

82 de ani de la dispariția misterioasă a lui „Mozart”. Geniul care i s-a împotrivit lui Hitler și care a fost găsit apoi mort în propria casă

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
316588556035187
Dan Serbanescu  •  23 Februarie 2021, 10:35

Bată -vă să vă bată , semăna cu băs , mă speriarăți !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează