GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

Retro GSP Rodion Cămătaru #65 » Povestea neștiută a meciului pe care Cami l-a jucat pentru Benfica, în 1985, la un turneu la care a participat și Dinamo

Articol de , - Publicat joi, 22 iunie 2023 12:14 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 12:54

Născut pe 22 iunie 1958, Rodion Cămătaru, unul dintre cei mai buni atacanți români din istorie, împlinește astăzi 65 de ani. S-a remarcat în principal la U Craiova (1974-1986), însă a evoluat trei sezoane și la Dinamo ('86-'89), înainte să fie lăsat să plece în străinătate. Mai întâi în Belgia, la Charleroi ('89-'90), apoi în Olanda, la Heerenveen ('90-'93).

Vârf extrem de puternic și de combativ, cum erau puțini pe continent în anii '80, Cami a fost dorit de multe cluburi de "afară". Străinii erau impresionați de parcursul excelent al Științei din stagiunea '82-'83 a Cupei UEFA, dar și de prestațiile olteanului în tricoul naționalei, cu care s-a calificat și a participat la Euro '84.

Rodion Cămătaru și Sorin Cârțu, dezvăluiri incredibile despre meciul generației Craiova Maxima: „Dacă aș avea puteri supranaturale, aș rejuca acel meci”
U CRAIOVA
Rodion Cămătaru și Sorin Cârțu, dezvăluiri incredibile despre meciul generației Craiova Maxima: „Dacă aș avea puteri supranaturale, aș rejuca acel meci”

Cum ar fi fost să fie coleg cu Antognoni?

Prima mare echipă care a vrut să-l transfere a fost Fiorentina, după ce fost eliminată de Craiova în toamna lui 1982. Italienii s-au lovit de refuzul brutal al autorităților comuniste și n-au mai insistat.

Apoi, în primăvara lui '83, a venit rândul celor de la Benfica să cunoască "stânca" din ofensiva Universității. Portughezii s-au calificat în finala Cupei UEFA fără să câștige vreo manșă, 0-0 la Lisabona și 1-1 în Bănie, însă Cămătaru avea să le intre definitiv pe lista de posibile achiziții.

N-au izbutit atunci să-i înduplece pe români, au mai încercat și după turneul final al Europeanului din Franța, unde Rodion a fost titular în toate cele trei partide din grupă: 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG, 0-1 cu Portugalia. Tot zadarnic!

Interesul Benficăi pentru Cami avea să rămână viu și în 1985, chiar dacă antrenorul care-l plăcea atât de mult, Sven-Göran Eriksson, plecase deja în Serie A, la AS Roma. Iar în toamna acelui an s-a petrecut un fapt ce le-a dat speranțe lusitanilor că afacerea se va perfecta, deși la București paranoia ceaușistă devenea tot mai insuportabilă.

Toți ochii pe Cami și pe Madjer

+30 FOTO

În weekendul 21-22 septembrie, clubul din Lisabona își reinaugura stadionul Da Luz. Construită în anii '50, monumentalei arene i s-a mărit în '85 capacitatea la 120.000 de locuri, devenind astfel cea mai mare din Europa. Pentru a marca acest eveniment, șefii Benficăi au organizat un miniturneu, la care au invitat marea rivală FC Porto, dar și pe Dinamo București!

Fotbaliștii lui Dinamo n-au fost singurii români care au sosit atunci în capitala Portugaliei, printre oaspeții de seamă s-a numărat și Cămătăru! Exact omul pe care Benfica încerca să pună mâna de aproape trei ani.

În prima partidă, sâmbătă, gazdele i-au învins pe dinamoviști cu 2-1. A doua zi era programat marele derby Benfica - Porto. S-a terminat 0-0, însă meciul propriu-zis n-a interesat pe nimeni. Toată lumea avea alte două subiecte de discuție: Rodion Cămătaru și Rabah Madjer.

Cami a evoluat pentru "vulturi" în repriza a doua și s-a mișcat foarte bine, în vreme ce algerianul a debutat și el în tricoul "dragonilor" și a lăsat o excelentă impresie.

Ce a urmat în cazul lui Rodion probabil că știți. Ce a urmat pentru Rabah? Trei ani fabuloși la Porto, cu o Cupă a Campionilor câștigată în 1987, după o finală cu Bayern dramatică și un gol epic, cu călcâiul, marcat chiar de Madjer.

7 goluriare Cami în 47 de meciuri disputate în cupele europene: 6 pentru Știința, unul pentru Dinamo

Marele Rodion Cămătaru povestește cum își împarte timpul între afaceri, hobby-uri, fotbal și sport: „Mergeți la sală, ieșiți afară, faceți sport! Eu nu mai pot trăi fără asta”
INTERVIU
Marele Rodion Cămătaru povestește cum își împarte timpul între afaceri, hobby-uri, fotbal și sport: „Mergeți la sală, ieșiți afară, faceți sport! Eu nu mai pot trăi fără asta”

Fractură de tibie și peroneu!

Cămătaru s-a întors optimist la Craiova. N-a intrat deloc în restanța de la Buzău (0-1), dar a fost titular la Pitești, la 1-2 cu FC Argeș. A deschis scorul la capătul unei curse fantastice de 40 de metri, ca pe Wembley, apoi, prin minutul 80, s-a accidentat grav.

Veștile despre transferul în Portugalia se lăsau așteptate, cele de la medici, nu. Și din nefericire au fost groaznice: fractură de tibie și peroneu! Șase luni de pauză, a mai revenit pe gazon abia pe 22 martie '86, la un 1-1 cu Sportul în Regie.

Stagiunea '85-'86 s-a încheiat fără alte evenimente. Cum Maxima își trăia ultimele clipe de glorie, iar din Bănie șansele să plece în străinătate erau practic nule, în vara lui 1986 cedează insistențelor lui Mircea Lucescu și semnează cu Dinamo. Il Luce îi promisese că va interveni să fie lăsat peste hotare, lucru care s-a și întâmplat trei ani mai târziu.

6 trofeea câștigat Cămătaru, toate cu U Craiova: două titluri ('80, '81) și patru Cupe ale României ('77, '78, '81, '83)

CELE DOUĂ PARTIDE ALE TURNEULUI DE PE DA LUZ

Benfica - Dinamo 2-1 (2-1)

  • Au marcat: Veloso (11'), Nené (38') / I. Varga (12')

Benfica: Neno - Pietra (80' Vando), Bastos Lopes, Oliveira, Veloso - Diamantino, Samuel, Shéu (70' Rui Pedro), Simões (75' Rui Humberto) - Nene, Maniche. 
Antrenor: John Mortimore

Dinamo: Moraru - I. Varga, Al. Nicolae, Movilă, N. Stănescu (75' Topolinschi) - Rednic, Zare, Dragnea - Văidean, Augustin, Orac. 
Antrenor: Constantin Cernăianu

Benfica - FC Porto 0-0

Benfica: Delgado - José Carlos, Rui Humberto, Vítor Duarte, Gonçalves - Guedes, Nelo (62' Carlos Ribeiro), Rui Pedro, Vando (71 Paulo Guilherme) - Navalho (46' Cămătaru), José Fernandes. 
Antrenor: John Mortimore

FC Porto: Amaral (46' Matos) - Vitoriano, Eduardo Luís, Celso, Celestino (29' Paulo Ricardo) - Paquito, Laureta, Madjer, Vermelhinho - Juary (76' José Albano), Walsh. 
Antrenor: Artur Jorge

După ce m-au lăsat să particip și să joc pentru Benfica la acel turneu, eram convins că autoritățile de la București vor permite transferul. Nu știu ce s-a întâmplat ulterior, de ce s-a blocat totul. Vă dați seama că a fost o mare dezamăgire pentru mine
Rodion Cămătaru

198 de goluria înscris Cămătaru în 378 de partide în Divizia A, în tricoul Craiovei și al lui Dinamo

21 de goluria marcat Rodion în 73 de jocuri la prima reprezentativă

Citește și alte episoade Retro GSP: 

40 de ani de la ultimul meci din cariera lui Cornel Dinu. Mister visa să revoluționeze fotbalul: „Sper să inventez lucruri noi, poate chiar un alt sistem de joc. Am vorbit deja cu Ferguson
RETRO GSP
40 de ani de la ultimul meci din cariera lui Cornel Dinu. Mister visa să revoluționeze fotbalul: „Sper să inventez lucruri noi, poate chiar un alt sistem de joc. Am vorbit deja cu Ferguson"
Interviu tulburător cu cel mai iubit fotbalist din istoria Universității Cluj, care a pierdut lupta cu alcoolul la doar 43 de ani: „Da, mi-a plăcut să beau...”
retro gsp
Interviu tulburător cu cel mai iubit fotbalist din istoria Universității Cluj, care a pierdut lupta cu alcoolul la doar 43 de ani: „Da, mi-a plăcut să beau...”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
adrianflorea
adrianflorea  •  23 Iunie 2023, 12:53
Postat de observator_federal pe 23 Iunie 2023, 09:19

Plecarea lui Cami la Dinamo s-a realizat iegzact înaintea finalei Cupei României, pierdută (în luptă grea, cu eliminarea lui Ștefănescu - fapt rarissim!) de olteni în fața Stelei! Că așa era în comunism, echipele ministerelor își ofereau reciproc ajutor dacă în acest fel era posibil să o încurce pe Universitatea Craiova, pe atunci o echipă nu doar foarte puternică ci și extrem de iubită în intreaga țară.

Le încurcați puțin. Puțin mai mult. Finala Cupei despre care vorbiți n-a fost în 1986, când a plecat Cămătaru la Dinamo, ci în 1985. Și n-a fost eliminat Ștefănescu, ci colegul său din defensivă, Tilihoi, în ultimele secvențe de joc, după o brutalitate asupra lui Radu II. E adevărat, înainte primise cartonaș roșu și Irimescu, dar nici măcar el n-a avut nimic de obiectat, întrucât intrarea asupra lui Tudorel Stoica nu se putea pedepsi altfel. Cami n-a evoluat în acea finală, însă nu pentru că ar fi semnat cu Dinamo, ci din cauza unei accidentări de ultimă oră. El a mai stat un sezon în Bănie, abia din vara lui '86 vine în Ștefan cel Mare. Sănătate!

observator_federal
observator_federal  •  23 Iunie 2023, 09:19

Plecarea lui Cami la Dinamo s-a realizat iegzact înaintea finalei Cupei României, pierdută (în luptă grea, cu eliminarea lui Ștefănescu - fapt rarissim!) de olteni în fața Stelei! Că așa era în comunism, echipele ministerelor își ofereau reciproc ajutor dacă în acest fel era posibil să o încurce pe Universitatea Craiova, pe atunci o echipă nu doar foarte puternică ci și extrem de iubită în intreaga țară.

creeperno534
creeperno534  •  22 Iunie 2023, 22:42

Viata lunga si frumoasa!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează