GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ISRAEL

Exclusiv Românul care a împărțit vestiarul cu Lior Asulin, fostul fotbalist ucis de teroriștii Hamas: „Nu pot să cred. Am fost apropiați”

Florin Achim a fost legitimat la FCSB, în 2022/2023
Florin Achim a fost legitimat la FCSB, în 2022/2023

Articol de - Publicat marti, 10 octombrie 2023 14:21 / Actualizat marti, 10 octombrie 2023 16:54

Tragediile din Israel sunt resimțite din plin și în România. Florin Achim (32 de ani), fundașul dreapta de la Concordia Chiajna, a fost coleg de echipă la Maccabi Petah Tikva, în sezonul 2015-2016, cu Lior Asulin, ucis de teroriștii Hamas, în dimineața zilei de 7 octombrie, la un festival de muzică din kibuțul Re'im, sudul Israelului. În masacru au fost împușcați peste 260 de persoane.

Vineri, 6 octombrie, Lior Asulin împlinise 43 de ani și a plecat seara să-și serbeze ziua de naștere.

Vedetele israelienilor: „Am trecut prin iad, avem voie să ne apărăm. Suntem în război cu o organizație teroristă teribilă”
RĂZBOI ÎN ISRAEL
Vedetele israelienilor: „Am trecut prin iad, avem voie să ne apărăm. Suntem în război cu o organizație teroristă teribilă”

Florin Achim: „Am fost foarte apropiat de Lior. M-a ajutat mult să mă adaptez în Israel”

Florin Achim este bulversat și trist de vestea că fostul atacant israelian a fost ucis.

„Am fost foarte apropiat de Lior. Chiar m-a ajutat mult să mă adaptez în Israel. Vorbea cu mine, mă întreba dacă am nevoie de ceva. Îmi explica de multe ori la antrenamente ce trebuie să fac pentru a prinde mai repede stilul lor de joc. Am ieșit de câteva ori cu el la masă. Vestea că a fost ucis mi-a dat-o un fost coleg din Israel. 

Nu-mi venea să cred. Nici nu vreau să mă gândesc ce sfârșit au avut oamenii ăia, care s-au dus la un festival de muzică pe un câmp și dintr-o dată apar teroriștii Hamas, pe motociclete, mașini și împușcă oameni".

Fotbalistul român a continuat: „Lior a fost un băiat extraordinar, foarte comunicativ. Era un fotbalist important în Israel, jucase la Beitar Ierusalim, Hapoel Tel Aviv, Hapoel Be'er Sheva. 

Când am ajuns la Maccabi Petah Tikva toată lumea mi-a povestit lucruri frumoase despre el. Era pe final de carieră, jucase la un nivel foarte înalt în Israel. Era iubit de toată lumea. Am mai ținut legătura cu el, îmi scria de ziua mea", a povestit Florin Achim, pentru Gazeta Sporturilor.

"Am fost invitat de multe ori de colegi să iau masa cu familiile lor în Shabbat, la sfârșitul săptămânii. Îmi povesteau că e greu să se întâmple ceva pentru e multă securitate. Chiar simțeam că nu se poate întâmpla nimic rău"
- Florin Achim, fotbalist Concordia Chiajna

Florin Achim: „O mașină a explodat la două străzi de mine”

Achim, care a avut și o trecere meteorică pe la FCSB, a jucat la două echipe din Israel, Maccabi Petah Tikva (2015-2016) și Hapoel Ramat haSharon (2017). Fotbalistul român își amintește cu plăcere de acea perioadă, chiar dacă a trăit și două momente care l-au speriat.

„Eu am prins o perioadă liniștită în Israel. Cred că am auzit o singură dată alarmă de sirene. Camera buncăr din apartament o foloseam pentru că era foarte răcoroasă. Mai dormeam acolo la pârnz. 

Am prins un incident când eram la Petah Tikva. La două străzi de mine a explodat o bombă sub o mașină, într-o parcare la o bancă. 

M-am dus speriat la antrenament. Când le-am povestit, colegii israelieni mi-au spus «Stai liniștit, nu s-a întâmplat mare lucru». Ceva de genul, «Doar din atât te sperii?» Ei sunt obișnuiți cu atentatele, nu fac o dramă din asta".

Florin Achim: „Aveam colegi de echipă care veneau la antrenamente în uniformă militară”

Florin Achim își amintește că avea în echipă colegi care veneau la antrenamente îmbrăcați în uniforme militare. 

„În Israel, toți jucătorii merg în armată. Unii nu se mai duceau acasă să se schimbe și veneau, de multe ori, la antrenamente direct de la unitate", spune fotbalistul român.

Îi spuneam unui prieten din Israel că se va termina totul în două-trei zile, dar el mi-a spus: «Florin, nu-i chiar așa ușor. Chiar nu-i de glumă. S-a întâmplat ceva. Stăm în case, nu ieșim. Teroriștii Hamas au ajuns până la Tel Aviv»
- Florin Achim, fotbalist Concordia Chiajna

Florin Achim: „La un antrenament, căpitanul de echipă fost vizat de un atentat cu bombă”

Fundașul Concordiei a povestit că al doilea incident care l-a speriat s-a petrecut când juca la Ramat haSharon, unde a fost coleg cu un al român, Andrei Lungu.

„Eram lângă Tel Aviv. În timpul unui antrenament au apărut niște polițiști, care au detonat o bombă pusă sub mașina căpitanului de echipă, Kobi Musa. Nu înțelegeam ce se petrece. 

S-a oprit antrenamentul, ne-a strâns pe toți într-un colț. Ne-au spus să nu ne mișcăm de acolo vreo 30 de minute. Ulterior am aflat că Musa era vizat de un atentat cu bombă".

Am vorbit cu mulți prieteni din Israel și nici ei nu-și explică cum s-a întâmplat un asemenea atac surprinzător. Nu înțeleg cum au pătruns atâția teroriști în Israel. Eu am fost la Bethlehem, în Palestina, sunt niște garduri înalte, cu granițe, cu poliție la fiecare metru. Era foarte bine păzită granița
- Florin Achim, fotbalist Concordia Chiajna

Florin Achim, impresionat de Israel: ”Chiar simți că ești în Țara Sfântă”

Florin Achim spune că s-a simțit în siguranță în Israel. Cât a jucat la Petah Tikva își petrecea timpul liber cu alți jucători români care activau în Țara Sfântă. 

„Mergeam la plajă, la Tel Aviv. Făceam 10 minute cu mașina. Mă întâlneam cu Bumba, Antal și Pintilii, care jucau la Hapoel Tel Aviv. Am vizitat tot Israelul. Nazaret, Marea Moartă, grădinile suspendate din Haifa, Ierusalim. Niște locuri superbe. 

N-am simțit niciun moment pericolul. Chiar simți că ești în Țara Sfântă, parcă stă timpul în loc. Simți o energie pozitivă".

Israelienilor nu le mai arde de fotbal, de calificarea la Euro 2024. Pentru ei toate au trecut pe plan secund. Cred că noi o se ne calificăm. Nu-i mai interesează decât să aibă din nou liniște, să fie pace. Sper să se încheie cât mai repede războiul, iar viața să revină la normal. Am rămas cu mulți prieteni în Israel. M-am simțit foarte bine acolo, oricând m-aș întoarce
- Florin Achim, fotbalist Concordia Chiajna

Citește și alte articole:

E aproape sigur! Decizia UEFA pentru Israel - România, din 18 noiembrie

În afară de incertitudinea meciului Israel - România, cum ar putea fi afectată lumea sportului de un conflict prelungit?

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close