GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SUPERLATIVELE GSP

Arbitrii români de pe lista FIFA au fost cuceriţi de prestaţiile brazilianului de la Gloria » Pe mîna lui Moraes

Articol de - Publicat marti, 07 decembrie 2010 00:00

Atacantul Bistriţei apare în toate topurile celor 5 "centrali" internaţionali care au votat pentru Ancheta Gazetei. Chivu şi Mircea Lucescu sînt preferaţi la categoriile "jucător român" şi "antrenor".

Pentru prima dată în epoca modernă a Anchetei GSP, arbitrii români de pe lista FIFA au acceptat să-şi exprime opţiunile legate de favoriţii lor din fotbalul intern versiune 2010. "N-am vrea să se creadă că ţinem partea cuiva ori că ne place de un anumit jucător sau antrenor şi să apară apoi speculaţii la vreun meci" erau explicaţiile obişnuite ale rezervelor manifestate în anii trecuţi de "centralii" internaţionali. Acum însă au trecut şi peste această barieră.

Între Chivu şi Bogdan Stancu
Cel mai bine cotat "ecuson" din ţară, Cristi Balaj, a venit cu o propunere-surpriză la capitolul "cel mai bun jucător român": dinamovistul Andrei Cristea. Omul cu delegări în Champions League a explicat: "A avut evoluţii apreciate şi în prima parte a anului, dar şi în turul actualului campionat. Mi se pare un fotbalist care merită să fie trecut în vîrf în 2010".

Prin tripla cu Inter (Serie A, Cupa Italiei, Liga Campionilor), Chivu i-a sedus şi pe arbitri, care l-au ales în majoritate "the best". "Cu asemenea performanţe în spate, nu mai e nevoie de nici o explicaţie. Îl treci pe locul întîi şi mergi mai departe", spune Marius Avram. Printre preferaţi şi-a făcut loc şi perla Stelei, Bogdan Stancu, nominalizat de Istvan Kovacs: "A dat atîtea goluri în campionat şi în cupele europene încît e greu să fie bătut de altcineva din competiţia internă".

Dispută "carioca"
Vedeta în rîndul arbitrilor FIFA e însă, indubitabil, brazilianul Junior Moraes, care apare în toate topurile "cavalerilor" la secţiunea de stranieri din Liga I. Arădeanul Haţegan: "Nu e deloc simplu pentru un jucător străin să se impună la o echipă mică din România şi să ajungă şi printre golgeteri. Are nişte calităţi tehnice extraordinare". Marius Avram e singurul care l-a pus pe locul doi pe atacantul Bistriţei în favoarea lui Eric de la Mediaş, alt brazilian: "A explodat fantastic în a doua jumătate a lui 2010".

Opţiunile la antrenori i-au divizat însă pe arbitri: Mircea Lucescu, Pustai, Dan Petrescu, Dorinel. Tehnicianul lui Şahtior are două voturi, în timp ce Pustai şi Dorinel i-au impresionat pe Istvan Kovacs şi pe Marius Avram: "Au dominat turul cu nişte loturi fără vedete".

"Junior Moraes are un stil de joc fantastic. L-am văzut la un meci cum a primit o pasă de 60 de metri, a preluat cu genunchiul fără să-i sară nici un pic mingea, s-a întors cu faţa spre poartă şi a continuat impecabil acţiunea"
Istvan Kovacs, arbitru FIFA

"Dorinel şi Pustai au făcut o treabă formidabilă în campionatul nostru, dar Mircea Lucescu parcă are un pas în faţă prin ceea ce reuşeşte an de an în Ucraina"
Ovidiu Haţegan, arbitru FIFA

Tudor: "Oţelul e lider, nu?"
Unul dintre "centralii" de pe lista FIFA, Alexandru Tudor, a evitat să ofere opţiunile pentru topul GSP, explicînd că nu are toate datele la dispoziţie: "Eu îi ştiu doar pe jucătorii şi pe antrenorii de la meciurile pe care le-am condus. În rest, nu prea m-am uitat la partide, aşa că ar fi nedrept să fac o ierarhie foarte subiectivă. Să fiu sincer, nici nu ştiu foarte bine cine e lider în campionat, parcă Oţelul, nu?".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează