GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Avem judecător la TAS » Dan Vişoiu: "Acolo nu merge pe pile sau relaţii!”

Avocat la firma Biriș&Goran, Dan Vişoiu (41 ani), e primul judecător român la TAS +1   FOTO
Avocat la firma Biriș&Goran, Dan Vişoiu (41 ani), e primul judecător român la TAS

Articol de - Publicat sambata, 17 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 16 martie 2012 22:20

Şcolit în SUA, unde a şi obţinut licenţa în anii '90, Vişoiu spune că "la TAS, nu mai sînt român, ci doar reprezentant al acestui for. Eu doar asigur partea care mă alege ca arbitru TAS că procedura de judecată e corectă şi transparentă".

Tribunalul Sportiv de la Lausanne nu înseamnă pentru noi doar litigii fără sfîrşit exportate de Liga 1 şi rezolvate de judecătorii din Elveţia. Asta fiindcă din iulie 2011, România a ajuns să aibă şi un reprezentant la TAS: Dan Vişoiu (41 ani), avocat la firma Biriş-Goran, din Bucureşti.

El are deja la activ 3 cazuri în care a fost desemnat arbitru TAS, două speţe fiind din România. Cu accentul său uşor american se scuză însă că nu poate oferi detalii: "Nu am voie să vorbesc despre aceste cazuri decît dacă sentinţele ar fi fost făcute publice sau dacă părţile sînt de acord".

Recomandat de COSR
Povestea lui începe din '79, cînd familia Vişoiu a emigrat în SUA. Iar în '96 Dan termina Dreptul şi intra în Baroul din Florida. Un an mai tîrziu a revenit în Europa unde a lucrat pentru o firmă de avocatură cu sediul la Budapesta. Aici, primul contact cu dreptul sportului s-a petrecut în '97, cînd a reprezentat Federaţia Ungară de Polo într-un litigiu cu Federaţia Internaţională de Nataţie: "Făcusem un curs de sport law în facultate şi mi-a plăcut foarte mult acest domeniu".

S-a întors în România abia în 2004 şi s-a implicat repede în lumea sportului, numărîndu-se printre fondatorii Comisiei de etică a COSR. Îşi aminteşte că "acum trei ani, mă uitam pe listele de arbitri TAS şi am văzut că nu e nici un român. Am vorbit cu domnul Morariu, preşedintele COSR, şi am zis să încerc. Forul condus de dînsul mi-a şi dat o recomandare pentru Lausanne".

Acceptat la TAS după doi ani
Ca să ajungă arbitru la TAS, orice avocat trebuie să facă parte dintr-un for sportiv naţional, care să-l propună. Dan Vişoiu şi-a depus CV-ul în 2009 şi a aşteptat: "Nu e un examen. Îţi e studiat dosarul, se verifică dacă ai experienţă în materie de arbitraj, de drept sportiv". După doi ani, a venit acceptul. Devenea astfel primul avocat român cu statut de arbitru la TAS!

"Părţile te verifică dacă n-ai avut legături cu adversarul"
Într-un litigiu care ajunge la Tribunalul de la Lausanne, fiecare parte îşi poate alege cîte un judecător. Dan Vişoiu: "Nu eşti contactat direct dacă eşti desemnat, ci informarea vine prin TAS".

Iar regulile spun că nu ai voie să fii şi reprezentant al unei entităţi sportive, şi arbitru TAS în aceeaşi speţă: "Într-o asemenea situaţie trebuie să aleg. De exemplu, firma noastră l-a reprezentat pe Laszlo Sepsi în litigiul cu Poli Timişoara, aşa că nu aveam cum să fiu şi în completul de judecată. Oricum, cînd eşti ales ca arbitru TAS, fiecare te verifică dacă n-ai avut în trecut legături cu adversarul, indiferent de formă, şi te poate respinge".

Proceduri TAS
1. Ordinară - părţile se judecă direct la TAS
2. De apel - părţile se judecă mai întîi pe toate căile prevăzute de legislaţia internă a ţării respective şi, după epuizarea acestora, ajung la TAS
3. De mediere - înaintea începerii oricărei acţiuni într-un litigiu, arbitrii TAS pot fi solicitaţi să medieze două părţi aflate în poziţii ireconciliabile. Este o procedură mai puţin folosită

250 de franci elveţieni pe oră e onorariul unui arbitru TAS, în care intră şi deplasările din ţara de origine

6 săptămîni e termenul minim pentru obţinerea unei decizii TAS, termenul maxim fiind între 6 şi 9 luni

15.000 de euro e costul minim suportat de o parte care apelează la TAS, în cazul unui complet cu un singur arbitru şi fără audieri

"TAS este un tribunal arbitral, ale cărui decizii sînt finale, irevocabile şi executorii. Vedeţi ce se întîmplă şi în cazul Mutu-Chelsea. Nici o instanţă nu mai poate întoarce decizia TAS" (Dan Vişoiu, avocat şi arbitru TAS)

"Recomand oricui încheie un contract sportiv să pună clauză ca, în cazul unui litigiu, părţile să se judece direct la TAS. Ai mult mai repede o decizie finală, irevocabilă şi executorie, decît dacă ai apela la toate căile de atac ale federaţiilor naţionale" (Dan Vişoiu, avocat şi arbitru TAS)

"Dacă reprezentantul unei părţi, chiar şi din România, m-ar contacta să-mi propună să-l ajut în vreun caz la TAS, aş încheia pe loc discuţia şi aş raporta acest incident forului de la Lausanne. E o lege nescrisă, dar respectată acolo" (Dan Vişoiu, avocat şi arbitru TAS)

Cazuri celebre ale României la TAS

2009: Tribunalul Sportiv confirmă amenda record dictată ca despăgubiri pentru Chelsea în cazul "Mutu - Cocaina": 17 milioane de euro

2009: Poli Timişoara reprimeşte cele 6 puncte în Liga 1, penalizare care fusese dictată de FRF în litigiul de palmares şi culori cu Claudio Zambon: bănăţenii termină campionatul pe locul 2 şi participă în preliminariile Champions League

2011: FC Vaslui rămîne cu transferurile blocate, conform decizie FIFA în conflictul dintre club şi Marko Ljubinkovici

2011: cluburile Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor nu primesc licenţa pentru Liga 1, decizie care confirmă hotărîrea iniţială a FRF

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
plischi
plischi  •  17 Martie 2012, 08:20

cand te referi la anii '90, tinere margarit, stii ca acestia inseamna, de fapt, perioada dintre 1980 si 1989?!

alpin
alpin  •  17 Martie 2012, 07:43

Ce tara-i aia unde nu merge cu pile si relatii?!? Vai de mama lor de inapoiati!!!

rudel.obreja
rudel.obreja  •  17 Martie 2012, 00:48

da da .. peste tot sunt interese. numai ca se lucreaza la alt nivel, mai subtil, mai complex of Doamne cu corectii astia

Vezi toate comentariile (3)
Comentează