GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL ŞCOLAR

Bronz de Bordeaux » Povestea echipei şi a aventurii tinerilor care au umilit Brazilia, Belgia şi Grecia

Puștii au obţinut locul 3 // Foto: Facebook +3   FOTO
Puștii au obţinut locul 3 // Foto: Facebook

Articol de , - Publicat duminica, 28 aprilie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 28 aprilie 2013 01:35

Elevii Colegiului Tehnic Auto din Craiova, toţi legitimaţi la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu”, descriu o competiţie necunoscută publicului larg, desfăşurată între 14 şi 22 aprilie în oraşul din sud-vestul Franţei: penalty-uri pornite de la mijlocul terenului, baza avea 25 de terenuri, românul Cioablă a ieşit golgeterul competiţiei!

Joacă de nouă ani împreună. "Atunci i-am preluat la Şcoala de Fotbal «Gică Popescu»", începe Paul Răducan, coordonatorul academiei oltene. Şi profesor de sport al Colegiului Auto din Bănie, acolo unde învaţă cei 18 puşti (născuţi 1996/1997) care i-au bătut pe bucureştenii de la "Benjamin Franklin" cu 5-1 în ultimul act al calificărilor, pe "Ştefan cel Mare". Bariera din drumul către Bordeaux era ridicată!

Scor-record cu flamanzii
Au fost impresionaţi din start. "Erau 25 de terenuri de mărime normală în baza de la Bordeaux, 23 cu iarbă naturală! Am fost cazaţi într-un camping, o atmosferă de tabără. Dar programul a fost extrem de încărcat", continuă Răducan.

În chiar prima zi, băieţii au jucat două partide! "Cu Ungaria au intrat cu trac, au scos acelaşi rezultat ca şi «naţionala» mare, 2-2. Şi-au revenit mai tîrziu: 7-1 cu Belgia!", descrie antrenorul doljean. Băieţii au jucat partide cu reprize de cîte 30 de minute, pentru a putea ţine ritmul sufocant. Au ieşit de pe doi din grupă: "Victoria de răsunet a fost cu Brazilia, 3-1. Nici ei nu erau elevi oarecare, erau toţi legitimaţi la o academie", spune Răducan.

Penalty-uri de la mijlocul terenului!
În "sferturi", Finlanda a fost învinsă în ultimul minut. Problemele au apărut însă în semifinala cu Germania. "Aici, penalty-urile se bat altfel. Iei mingea de la centru şi ai 10 secunde să învingi portarul. E ca şi cum ai scăpa singur de la mijloc", continuă tehnicianul.

"Ne-au încurcat penalty-urile, am pierdut cu 2-3. De ce se fac aşa? Conducerea balonului e ignorată în ultimul timp de antrenorii de la copii, ei o consideră învechită, neimportantă. Deşi nu e aşa! Organizatorii încearcă să-i forţeze pe tehnicieni să nu o lase baltă", spune Răducan. Totuşi, în finala mică, oltenii s-au revanşat: au bătut tot la penalty-uri! "Francezii erau negri de supărare că au ratat bronzul", conchide Răducan.

Alex Cioablă, căpitanul şi golgeterul competiţiei, 8 goluri, a pus şi el înfrîngerea din semifinale pe seama loviturilor de pedeapsă nonconformiste:

"Nu mi s-a părut normal să fim anunţaţi abia cu 3 zile înaintea turneului. Nu am avut timp să ne pregătim deloc. Poate aşa jucam finala!". Puştiul consideră că a fost o experienţă utilă şi că au avut timp şi de puţină distracţie: "La întoarcere ne-am plimbat mult, am văzut Turnul Eiffel şi parcul Disneyland, am fost în Paris şi Bordeaux".

Ce este Campionatul Mondial Şcolar
Federaţia Internaţională a Sportului Şcolar girează Campionatul Mondial al acestui nivel, turneul final reunind bianual echipele calificate după un sistem propriu de preliminarii. Competiţia, care are şi componente turistice şi culturale, reuneşte peste 1.000 de sportivi şi 300 de persoane implicate în organizare. La turneul de la Bordeaux au luat parte 25 de formaţii masculine şi 12 feminine. Toţi jucătorii participanţi sînt legitimaţi în cadrul unei şcoli de fotbal.

"Competiţia a fost cîştigată de Turcia, care avea toţi fotbaliştii legitimaţi la Fenerbahce, Galatasaray sau Beşiktaş" (Paul Răducan, antrenor România)

124 de echipe au participat la faza naţională, preliminară, a CM de fotbal şcolar

13 a fost numărul ediţiei actuale a CM şcolar, prima la care a participat România

12 e locul pe care l-a ocupat în competiţie echipa de fete, eleve ale Şcolii Gimnaziale "Ion Agârbiceanu" din Cluj

Cine sînt cei 18 medaliaţi
Popescu, Amza (portari), Lică, Diego, Enache, Troacă, Duriţă,  Tămârş (fundaşi), Preda, Marinoiu, Cruceru, Ionescu, Georgescu, Nistorescu (mijlocaşi), Marin, Cioablă, Grosu, Popescu (atacanţi)

CE REZULTATE AU AVUT ROMÂNII
Adversar Rezultat: Stadiu*
Ungaria 2-2: Grupa C
Belgia 7-1: Grupa C
Africa de Sud 1-1: Grupa C
Brazilia 3-1: Grupa C
Grecia 3-0: Grupa C
Finlanda 2-1: "Sferturi"
Germania 0-0 (2-3 pen.): Semifinală
Franţa A** 0-0 (3-2 pen.): Finala mică
*Au existat 4 grupe a cîte 6 echipe, primele două clasate ajungînd în "sferturi"
** Franţa a mai aliniat o echipă, "B", după retragerea selecţionatei din Cipru

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
blaustein
blaustein  •  28 Aprilie 2013, 12:48
Postat de botizan pe 28 Aprilie 2013, 01:53

Ceva ma face sa ma indoiesc de marea performanta ... cum noi la nationala U 17 suntem pe nicaieri , nu am ajuns nici macar in Elite Round la Europene , adica in primele 28 de echipe ... dar aici iesim pe 3 in lume ... Turcia la fel nici ei nu au ajuns in Elita de 28 de echipe europene , si castiga trofeul asta ... De ce am impresia ca alte nationale au trimis amatori ???

Din ce inteleg eu, aceasta competitie este la nivelul scolilor, nu alea de fotbal...alea normale, unde inveti carte. Nu are nici o legatura cu fotbalistii, prcatic joaca elevi de liceu. Asta este explicatia, alte tari au trimis amatori, adica aia nu sunt fotbalisti profesionisti ci niste elevi care in timpul liber mai joaca poate un fotbal, oadata pe saptamana intre prietenii de la bloc. Asa ca iata pe cine am umilit noi..!!! Din pacate insa, in competitiile care sunt sub tutela FIFA si UEFA participa fotbalisti profesionisti, carora nu le putem face fata indiferent cu cine ne-am prezenta noi acolo.

aer5
aer5  •  28 Aprilie 2013, 10:07
Postat de astreck pe 28 Aprilie 2013, 08:59

Bv lor,dar cel care a scris acest articol este complet idiot!...sau poate titlul a fost pentru vanzare.Daca bati Brazilia cu 3-2 si este o umilinta,atunci cum poti sa spui la infrangerea Romaniei in fata Olandei...Si apropo..cum vreti sa educati tinerii prin aceste cuvinte?..umilinta?..mai bine explicati ceea ce inseamna modestie,respect fata de sport si de adversar,caracter si decenta.traiesc in Germania de ceva timp si pe la toate sporturile nu am auzit niciodata acest cuvant...UMILINTA...Dar cuvantul idiot exista aproape in toate limbile...Sa vezi ce umiliti or se fie peste cativa ani de catre Statul roman,de fotbalul nostru si de societate..Asta da umilinta!...

daca asta e adevarul care e problema ta..i-am umilit si gata...si scorul a fost 3-1

lupul-cel-rau
lupul-cel-rau  •  28 Aprilie 2013, 09:23
Postat de robertino2 pe 28 Aprilie 2013, 01:34

Cred ca e o greseala acolo. Francezii erau albi de suparare, asa e corect. :))))

Just! :))))))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează