GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  BOALĂ

O fostă campioană olimpică luptă cu depresia » Mesajul româncei: „Scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor”

Dana Sofronie, la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.
Dana Sofronie, la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.

Articol de GSP - Publicat vineri, 20 august 2021 12:33 / Actualizat vineri, 20 august 2021 13:57

Între sportivii care duc o luptă inegală și nedreaptă cu propriul mental se numără și fosta campioană olimpică Dana Sofronie. Fosta gimnasta a făcut parte timp de doi ani din lotul olimpic de senioare.

Fosta sportivă, medaliată cu argint la sol și aur pe echipe la Jocurile Olimpice de la Atena, se confruntă cu grave probleme medicale. Este internată în Centrul de Nevroze Predeal, de unde a postat un mesaj manifest pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și ea.

„Da, sufăr de depresie de ani buni. Este o boală greu de suportat dacă nu este tratată. La vârsta de 8 ani au început insomniile care au continuat până în ziua de astăzi. Până acum câțiva ani am reușit să țin insomniile sub control, dar, în timp, devenind foarte agresive, a trebuit să apelez la ajutorul specialiștilor. 

Simptome? Anxietate, dureri de picioare, izolare, nedorința de socializare, aproape o neputință de a merge, de a face pași etc. Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital și am reușit să îmi revin numai datorită ajutorului a celor din jur, a doamnei dr. Cotan Raluca și a specialiștilor Centrului de Nevroze Predeal. 

Mi-am luat inima în dinți și mi-am făcut curaj abia acum să scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor. Fie din teama de a nu fi judecat, fie din alte motive”, a scris Dana Sofronie pe contul personal de Facebook.

Mulți sportivi suferă de depresie

Dana Sofronie nu este singura sportivă care suferă de această boală. Adrian Mutu, actualul antrenor al lui FCU Craiova, declara în trecut că a suferit de depresie, fapt ce l-a dus la consumul de droguri: „M-am drogat pentru că eram într-o depresie provocată de divorţ”.

Un alt fotbalist care a suferit de această boală este brazilianul Adriano, care a fost devastat depă moartea tatălui său: „Am intrat în depresie după decesul tatălui meu, şi numai alcoolul putea să mă vindece. Eram fericit atunci când beam şi nu mă opream deloc. 

Beam orice găseam, vin, whisky, bere, multă bere. Lumea zicea că sunt nebun că am renunțat la un contract de multe milioane de euro, dar adevărul este că niciun ban nu poate compensa afecţiunea familiei”, spunea Adriano în 2009.

Naomi Osaka, victimă și ea a depresiei

Japoneza a dezvăluit că s-a zbătut în trecut cu depresia, pe care a depășit-o cu greu. „Adevărul este că am trecut prin lungi perioade de depresie după US Open 2018 și că le-am depășit cu greu. 

Toată lumea care mă cunoaște știe că sunt o fire introvertită, iar toți colegii de competiție au observat că întotdeauna am căștile pe urechi când sunt la turnee. Asta mă ajută să trec peste anxietate”, spunea Osaka în urmă cu 3 luni.

Sebastian Colțescu, cel mai cunoscut caz de la noi

Cazul lui Sebastian Colțescu este bine cunoscut, arbitrul încercând să se sinucidă în urma unei depresii, după fusese suspendat de la meciurile din Liga I şi Liga a II-a, rămânând astfel fără surse de venit.

Persoane din lumea fotbalului susţin că olteanul a suferit o depresie şi ar fi vrut iniţial să se arunce de la etaj. Vecinii au alertat Poliţia şi Salvarea. Pentru că nu a vrut să lase pe nimeni să-i intre în locuinţă, forţele de ordine ar fi intervenit în forţă, spărgînd uşa apartamentului, după care Colţescu a fost luat în primire de un echipaj SMURD.

Citește știri din sportul românesc:

Final în procesul dintre Ionuț Negoiță și Ștefan Bărboianu: „Am fost influențat negativ de către cei din jur. Îmi cer scuze public”

Ilie Năstase, nemilos cu Talpan: „Era bine când avea contracte cu Becali? A ajuns un colonel să dirijeze generalii!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
rocky5
rocky5  •  22 August 2021, 18:32

Cum? Nu are Covid? Ia mai verificați, ca e la modă!

hofer
hofer  •  22 August 2021, 10:45
Postat de dexter3 pe 20 August 2021, 17:07

Explica-mi tu, ca pari a fi un geniu. Depresia exista doar in mintea indivizilor slabi, a celor care isi plang de mila sau asteapta mila altora, a celor lenesi, fara initiativa, fara curaj. Selectia naturala isi spune cuvantul, cei puternici rezista, cei slabi plang. Cei care muncesc, care au activitati, pasiuni, cei care iubesc ceea ce fac si felul in care isi traiesc viata, nu vor fi niciodata depresivi. Parintii si bunicii mei au prins vremuri grele, razboaie, comunism, prigoana si nu s-au plans niciodata. Ar fi multe de scris dar ma opresc, ca e mai bine. N-o sa le placa geniilor de la gsp...

Asa am crezut si eu, si am aratat cu degetul exact cum faci tu acum. Depresia este diferita la fel si manifestarile ei. Mie material nu mi-a lipsit nimic . Desi aveam un Job foarte bun, castigam ff. multi bani si situatia mea materiala era ff.buna, subconstientul meu lucra negativ. Deci in cateva cuvinte eram un nefericit cu multi bani, cu excursi si concedii in diferite colturi ale Lumi. Aici intervine Zicala Romaneasca: "Bani nu aduc fericirea!.." Am reusit cu picaturi de Baldrian puse in ceai seara inainte de culcare si meditatie pozitiva citind Povestile si intamplarile altor persoane care au avut Depresie. Aceasta carte ma ajutat ff.mult sa ies din Prapastia sapata de subconstient: "Sorge dich nicht - lebe! (Dale Carnegie) " Nu-ti face griji-traieste!.. * Atentie!.. Medicamentele ajuta pe termen scurt dupa care devi mai bolnav.

974595099240315
Vasile Lascar  •  21 August 2021, 14:44

Depresiile vin de la neimpliniri...neimplinirile materiale in special...La 60 de ani am luat carnetul de conducere auto...a fost o mare implinire si de atunci din 2000 pana azi ma simt un om implinit...nu-mi pasa cine e prim ministru...sau cine e presedinte a Romaniei...sunt un optimist convins ca se merge pe drumul cel bun...in Romania noastra draga !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close