GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DEZBATERE

DEZBATERE Cele mai populare sporturi din lume: fotbalul rămâne rege la nivel global, NFL defilează în SUA » Ce sport e cel mai popular în România?

Articol de - Publicat luni, 22 februarie 2021 12:52 / Actualizat luni, 22 februarie 2021 13:35

Într-o anchetă amplă realizată de „Sports Show”, fotbalul a fost încununat cel mai popular sport din lume, cu peste 3,5 miliarde de fani. Surpriza vine de pe locul doi: cricketul, cu o bază de 2,5 miliarde de fani.

În realizarea unui top 10 al celor mai populare sporturi din lume s-a ținut cont de o serie de nu mai puțin de 15 criterii, printre care: baza globală de fani și audiența; numărul de spectatori la TV; valoarea comercializării drepturilor TV, popularitatea pe internet și prezența pe social media; numărul de ligi profesioniste din lume; media salariilor sportivilor din ligile de top; sponsorizările și numărul de țări în care acel sport e popular.

Iată topul 10 al celor mai populare sporturi din lume:

Nr.SportBază de faniRegiuni majore de popularitate
1Fotbal3,5 miliardeEuropa, Africa, Asia, America
2Cricket2,5 miliardeAsia, Australia, Anglia
3Baschet2,2 miliardeSUA, Canada, China, Insulele Filipine
4Hochei2 miliardeEuropa, Africa, Asia, Australia
5Tenis1 miliardEuropa, America, Asia
6Volei900 milioaneAsia, Europa, America, Australia
7Tenis de masă850 milioaneAsia, Europa, Africa, America
8Baseball500 milioaneSUA, Japonia, Cuba
9Fotbal American410 milioaneSUA
10Golf390 milioaneEuropa, Asia, America, Canada

Cele mai interesante date din anchetă:

  • 250 milioane de fotbaliști joacă în întreaga lume;
  • Fotbalul e prezent în 200 de țări și teritorii;
  • 3,2 miliarde de oameni s-au uitat la Cupa Mondială de fotbal din 2018;
  • Baseballul e considerat cel mai bogat sport din lume: salariul mediu pentru un sportiv din MLB, cea mai cunoscută ligă de baseball din lume, e de 8,5 milioane de dolari pe an, iar întreaga industrie a acesui sport e evaluată la 40 miliarde de dolari;
  • Cricketul e propulsat pe locul 2 în topul celor mai populare sporturi de o bază numeroasă de fani care provine în special din țările populate din Asia (India, Pakistan, Bangladesh). Mai e popular și în Anglia, Australia, Africa de Sud etc.;
  • Doar 15 țări din lume apreciază cricketul ca fiind un sport popular, ligile profesioniste dedicate acestui sport fiind limitate;
  • Baschetbaliștii sunt cei mai căutați sportivi de pe internet. Majoritatea căutărilor vin din SUA și China;
  • O caracteristică a tenisului este că e mai popular în țările dezvoltate. Acest sport devine mai puțin popular cu cât țările sunt mai puțin dezvoltate.

SUA, o perspectivă unică asupra sporturilor

Spre deosebire de majoritatea țărilor din lume, în care topul de mai sus nu se schimbă prea mult, iar fotbalul e rege, în SUA există un cu totul alt clasament al preferințelor sportive.

Fotbalul american e pe primul loc. Deși are o bază globală de 410 milioane de fani, aproximativ 70% din ei provin din SUA. De altfel, NFL e etalonul fotbalului american, iar alte ligi profesioniste sunt la ani lumină de competiția din SUA.

Fotbalul european e abia pe locul 5, fiind surclasat și de sporturi ca baseballul (2), baschetul (3) și chiar hocheiul pe gheață (4). În top 10 al celor mai apreciate sporturi din SUA mai intră, în ordine: tenisul, golful, wrestlingul, motorsport (cu accent în special pe Nascar) și badmintonul.

Dezbarere GSP: care e cel mai popular sport în România

GSP vă propune să aflăm și care este cel mai popular sport din România și să realizăm un top 10 al celor mai apreciate sporturi din țara noastră.

Lista sporturilor pe care o propunem pentru top 10 este formată din: fotbal, tenis, handbal, gimnastică, scrimă, ciclism, rugby, atletism, tenis de masă și volei. Votează în sondajul de pe prima pagină a gsp.ro care este sportul tău preferat sau lasă-ne un comentariu dacă nu face parte din nominalizări.

Alte dezbateri:

OPINIE » Dan Udrea, întrebare pentru Becali: „Pe Colțescu, Chivulete, Cojocaru și Petrescu cine îi recuză?” » Să vedem realitatea care nu-i convine lui FCSB!

DEZBATERE GSP. Controverse fără sfârșit: vom avea Craiova vs Craiova și FCSB vs CSA Steaua în 2021?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
creeperno290
creeperno290  •  22 Februarie 2021, 22:37

Fotbal

remarque
remarque  •  22 Februarie 2021, 16:27
Postat de realfan_ady pe 22 Februarie 2021, 14:19

In dezbaterea de mai jos de ce lipsesc alete sporturi iubite gen hochei, polo pe apa sau baschet????

pentru ca in Bucuresti nu mai exista. Si atunci nici ziaristii nu au mai auzit de ele. In presa de sport de la noi exista doua subiecte: FCSB si Simona Halep.

2947853518578577
Alexandru Tudoran  •  22 Februarie 2021, 16:06

In Romania, sporturile preferate sunt datul cu parerea pe facebook si jucatul de fifa pe pc.In rest, de unde atata sport?Mall-urile si McDonaldsurile sunt pline

Vezi toate comentariile (9)
Comentează