GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ANIVERSARE HELMUTH DUCKADAM

DUCKADAM LA 60 DE ANI// Interviu cu românul care a cumpărat mănușile lui Duckadam: „Am dat 3.000 de dolari pe ele. Am vrut să le salvez”

Helmuth Duckadam +3   FOTO
Helmuth Duckadam

Articol de , - Publicat luni, 01 aprilie 2019 15:35

Helmuth Duckadam, fostul mare portar al Stelei, împlinește azi 60 de ani, iar Gazeta Sporturilor i-a dedicat o ediție specială. Voicu, un arădean stabililit în Canada, a cumpărat în 2002 mănușile lui Duckadam de la Sevilla „ca să fie în siguranță, la un român care chiar le apreciază, nu la cineva care să le considere doar nişte obiecte de colecție”.

„În '86, când s-a jucat finala de la Sevilla, aveam 13 ani. Îmi amintesc că tata nu a vrut să mă lase să mă uit la meci, m-a trimis la culcare. Dar l-am păcălit, aveam un radio mic sub pernă, un tranzistor cum li se spunea atunci. Și am ascultat tot meciul acolo, pitit sub pătură. Văzând că nu dorm, până la urmă m-a chemat să văd doar penaltyurile. Atunci am văzut minunea lui Duckadam. Nu știu de ce, tata se uita pe un post unguresc, iar comentatorul era în extaz, tot repeta «așa ceva nu e adevărat!», după ce portarul nostru apărase cele 4 penaltyuri consecutive „, povestește Voicu.

Aşa se recomandă,„fără numele de familie, fiindcă nu vreau să-mi fac publicitate”, spune românul stabilit în Montreal, care lucrează acum în domeniul bursier.

Și le-a făcut cadou de nuntă

În 1988, familia lui Voicu a părăsit România şi un an mai târziu s-a stabilit în Canada. Puştiul de atunci nu ştia că viaţa avea să îl lege definitiv de Duckadam, cel pe care, prea mic fiind, nu a apucat să îl vadă jucând la UTA. În 2002, urma să se căsătorească. Și a văzut că fostul portar își scosese mănușile de la Sevilla la vânzare, pe internet.

„Tocmai primisem un bonus de la firma la care lucram şi m-am gândit să le iau eu. Să le salvez, să nu le cumpere cineva pentru care nu ar fi însemnat mare lucru, ci numai nişte simple obiecte de colecţie. Pentru că aceste mănuşi sunt parte din cea mai importantă performanţă din fotbalul românesc. Ele ar fi trebuit să rămână în România, nu să ajungă la mine! Nu îl cunoşteam pe domnul Duckadam, nu aveam numărul lui, dar, printr-un prieten comun, am reuşit să le iau. Aşa au ajuns mănuşile de la Sevilla la mine. Am dat pe ele 3.000 de dolari. A fost cadoul de nuntă pe care mi l-am făcut, o investiţie de suflet. Acum, ele îi aparţin lui Marco, fiul meu, care are 12 ani. Poate nu e o întâmplare, e şi el portar şi reuşeşte să mai apere şi lovituri de pedeapsă„, spune Voicu.

Abia anul trecut, cu ocazia unei vizite în România, Voicu şi Marco l-au cunoscut personal pe Duckadam, acesta invitându-i la reşedinţa sa din Domneşti.

Talismanul de la capul patului

Mănuşile Reusch, cu care Duckadam a intrat în istorie după ce a apărat 4 lovituri de pedeapsă consecutive în finala de la Sevilla, în urma căreia Steaua a câştigat Cupa Campionilor, stau în cutia făcută de fostul portar, lângă patul din camera lui Marco.

marco portar

„Nu le atingem decât cu privirea”, adaugă Voicu. Pentru Marco sunt ca un talisman pentru cariera pe care o promite. Puştiul e tare mândru că le are. Ştie povestea, a văzut de zeci de ori, pe internet, intervenţiile şi paradele lui Duckadam în acea noapte magică de mai.

marco manusile duckadam

„Vreau să apăr pentru România”

Marco a început fotbalul ca jucător de câmp. „Era cam leneş şi a trecut în poartă. Îi place foarte mult, are calităţi, dar trebuie să muncească”, spune tatăl său. Acum joacă la Etoiles de L'Est (Steaua Estului), dar de curând a trecut testul şi din vară va intra la academia clubului Impact Montreal, care evoluează în Major Soccer League. Chiar acum, în aprilie, va participa, ca jucător al celor de la 1.FC Montreal la Mundialito, în Spania, la cel mai mare turneu de fotbal dedicat echipelor de copii din întreaga lume.

Am fost extrem de emoţionat la întâlnirea cu domnul Duckadam, care este un idol, un model pentru mine. Vreau să fiu un portar mare, să ajung să apăr într-o zi poarta echipei naţionale a României, să parez penaltyuri. Nu aş vrea să joc pentru altă ţară”, spune puştiul care are privilegiul de a admira zilnic mănuşile de la Sevilla. .

marco duckadam 

„Nu am renunţa niciodată la aceste mănuşi. Dar eu şi Marco am fi de acord ca ele să fie expuse la un muzeu al clubului Steaua, dacă s-ar rezolva problemele între Armată şi FCSB. Sunt ale românilor, ar trebui să le vadă şi generaţiile viitoare de copii” Voicu, arădeanul care a cumpărat mănuşile lui Duckadam

„Nu pot să cred că nimeni din România nu a vrut acele mănuşi, că nu a vrut să îl ajute pe domnul Duckadam, fie şi cu un împrumut. E grav că s-a întâmplat asta!”Voicu, arădeanul care a cumpărat mănuşile lui Duckadam

„Când ne-am văzut, domnul Duckadam mi-a făcut cadou o sticlă de ţuică personalizată, cu numele dânsului. O s-o deschid când va împlini Marco 18 ani”Voicu, arădeanul care a cumpărat mănuşile lui Duckadam

„Nu vreau să mai răscumpăr acele mănuşi. Le-am avut 16 ani, mi-au rămas amintirile. Ştiu că sunt în siguranţă, la cineva care chiar le apreciază”Helmuth  Duckadam, fost internaţional

Vezi și:

VIDEO EXCLUSIV Helmuth Duckadam a reconstituit pas cu pas penalty-urile de la Sevilla » Cum a trăit succesul istoric al Stelei cu Barcelona: „Nu mă interesa ce fac colegii, eram în altă lume” 

Señor Duckadam » Interviu-eveniment cu legendarul portar al Stelei la 60 de ani! Dezvăluire cutremurătoare: „Dacă-mi descopereau anevrismul mai repede, nu mai exista Sevilla”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
gerularupeimana
gerularupeimana  •  01 Aprilie 2019, 20:50
Postat de raduu1cristian pe 01 Aprilie 2019, 20:02

n-auzi ca se plictisise de ele? s-au poate ca nu avea bani sa-si cumpere medicamente fiind foarte bolnav, el asa zice dar eu cred ca minte ca sa discrediteze o natie, singura natie din lume care are ca proverb " sa moara si capra vecinului" si care nu ca nu-si pune vreodata problema sa-si aprecieze valorile putine pe care le are dar se bucura cand aud ca au dat de necaz. Si cand spun natie ma refer la mine, la tine si la prietenii nostrii.

Si ce vrei sa faca natia pentru Duckadam, sa-i cumpere medicamente, sa-i dea bani, masini, case? El ca sportiv s-a umplut de glorie pentru momentul de geniu de la Sevilla, iar toata viata a trait de pe urma imaginii sale, chiar si acum isi vinde imaginea exact cum si-a vandut manusile. Manusile macar au ajuns la cineva care le apreciaza, dar asta prin intamplare ca Duckadam le-ar fi vandut oricui ar fi dat mai multi bani pentru ele, dovada ca acum isi inchiriaza imaginea lui Gigi Becali, care il apreciaza pe Duckadam de nu mai poate.

581534618615543
Robert Ivan  •  01 Aprilie 2019, 20:19

LA MULTI ANI ! Helmuth Duckadam de la un dinamovist din 1983 si pana in prezent.

dakesis
dakesis  •  01 Aprilie 2019, 20:05

dar pe urechea lui Duckadam cat ar fi gata sa dea? Cand si-o taie? Are cuvant sau numai gargara?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close