GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV. Duckadam a participat activ la Revoluția din 1989: „Puteam să ajung și primar! Am Carnet de Revoluționar, dar mi-au tăiat indemnizația!”

Articol de GSP - Publicat joi, 24 decembrie 2020 16:02 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 16:02

Helmut Duckadam a povestit la emisiunea "Prietenii lui Ovidiu" cum a fost dat afară din Armată și cum au fost zilele din decembrie 1989, când era la Arad în timpul Revoluției

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Helmut, pe tine unde te-a prins Revoluția din 1989?
- Eram la Arad, vicepreședinte la Vagonul Arad. Aveam treabă la UTA și mergeam cu mașina să iau ceva acte de la stadionul lor. Pe drum am auzit gălăgie, erau cam primii participanți. Noi auzisem cu două zile înainte ce se întâmplase la Timișoara. La radio Budapesta se auzise deja ce era la Timișoara. Am văzut că se aduna lume din ce în ce mai multă. După ce mi-am terminat treaba, în Piața Sfatului erau taburi și s-au tras focuri de avertisment în aer.

- Și-ai rămas acolo și tu?
- Primisem o primă atunci după ce-am câștigat un meci. Aveam 3.000 de lei la mine și cu un prieten am mers la o mănăstire de unde am cumpărat lumânări. Am tăiat lumânările cu un clește, le-am împărțit și iar s-a strâns lumea.

- Ai fost participant activ.
- Da, da. Apoi am mers în primărie și am stat acolo 2 luni. Răspundeam de toate ajutoarele care intrau prin vestul țării. Atunci chiar puteam să mă fac de toate, chiar și primar. Eram în primii 24 ai Frontului Salvării Naționale și am Carnet de Revoluționar. Legitimația 104. Am doar o indemnizație care trei ani a fost tăiată...

- Tu acum iei pensie de la Ministerul de Interne?
- Da. Că am lucrat la Poliția de Frontieră. De la Armată nu iau nimic. Am fost angajatul lor timp de trei ani cu contract de șase ore. Oricum ei m-au dat afară...

- Cum așa?
- Am avut problema cu mâna și am fost chemat la Ilie Ceaușescu, aflase că n-o să mai pot să apăr. M-a chemat la el în birou și mi-a zis că mă trece în rezervă că nu mai sunt de folos. Luam 3.000 de lei, dar... M-am ambiționat că n-au cum să mă dea afară și m-am dus la Ion Coman, la secretarul CC-ului, care era stelist adevărat. I-am zis: "Eu vreau să rămân în armată!". "Domne, dacă vrei, rămâi!". M-am dus la Arad, dar după șase luni mi-am dat seama că nu e de mine. Mă puneau la instrucție, la trageri și la aplicații. Și mi-am dat demisia...

30 de ani și 8 luniavea Helmut Duckadam în decembrie 1989, dată la care era jucător activ, dar și vicepreședinte la Vagonul Arad

Are legitimație de Revoluționar!

Certificatul are numărul 104, deși în România sunt peste 21.000 de revoluţionari recunoscuţi. Poartă ștampila Parlamentului României și a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din 1989, iar titlul care i s-a conferit fostului mare portar e ”Luptător pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, luptător remarcat prin fapte deosebite”. Mai mult, în martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind conferirea titlului de ”Luptător pentru Revoluţia Română – Luptător cu Rol Determinant” printre care fostul portar Helmuth Duckadam.

Helmut Duckadam, interzis în Ghencea: „M-au chemat la o comisie, ca la un tribunal militar: «Păi, ce facem?»”

CITEȘTE ȘI:

FCSB. EXCLUSIV Gigi Becali dă un jucător afară pentru a-i face loc noului transfer! Cifrele spun că face o greșeală

EXCLUSIV Cum se impuneau jucătorii la Dinamo: „Șase luni în probe cu 5.000 pe lună, apoi, dacă-l oprești, îi dai 20.000!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
cky33
cky33  •  26 Decembrie 2020, 07:48

Ar fi mai decent sa renunte la apariții tv. Ar fi suficient o data pe an sa apara si sa depene amintirii din finala de Sevilla si cam atat. Eu nu pricep cum de Becali l-a platit cu 5000 de euro lunar atatia ani. Mai bine țineai o grupă de 13-14 juniori plus antrenor cu banii ăștia.

nealiniatul
nealiniatul  •  25 Decembrie 2020, 07:54

Duckadam asta este o rusine de om. A fost de toate, militar, militian, conducator de club. A fost si prin America, dar fiind mare putoare nu a facut nimic. In afara de finala de la Sevilla ( cind Steaua nu a dat la la poarta 120 de minute ) individul asta a fost un mare nimeni. Traieste si acum cersind favoruri dupa finala aia ( cind poate au tras si aia prost la poarta , nu ca a aparat el). Un papagal fara caracter!

22cea
22cea  •  24 Decembrie 2020, 23:51

A impartit lumanari si pac , carnetul de rivulutioner !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close