GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

GALERIE FOTO Înot sincron solo şi schi viteză » Cele mai ciudate şi inutile sporturi

Gemma Mengual, înot sincron solo (foto: Reuters) +5   FOTO
Gemma Mengual, înot sincron solo (foto: Reuters)

Articol de - Publicat joi, 09 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 09 iunie 2011 13:48

Istoria sportului a consemnat, de-a lungul său, nişte glume concretizate în introducerea programei olimpice, demonstrativ sau nu, a unor discipline stranii. La care, ulterior, din fericire s-a renunţat.

Unul dintre aceste sporturi a fost înotul sincron solo. Un non-sens încă din denumire, această disciplină a fost introdusă obligatoriu la Jocurile Olimpice din 1984 (Los Angeles) şi, în mod incredibil, a mai durat încă două ediţii, la Seul şi Barcelona. Acum, înotul sincron există la Olimpiadă numai sub formă de duo şi ansamblu.

Schiul viteză (vezi video aici) a fost o altă invenţie inutilă. La această disciplină prezentată demonstrativ la Jocurile Olimpice de iarnă din 1992 (Albertville), scopul era unul singur: să te lansezi cu schiurile în linie dreaptă, pe o pîrtie cît mai abruptă, şi să atingi o viteză cît mai mare (peste 200 de kilometri la oră) fără să cazi şi să-ţi rupi picioarele. Acum, recordul mondial este de peste 250 de kilometri pe oră.

La Jocurile Olimpice de la Paris (1900), care a coincis cu Tîrgul Mondial, s-au întîmplat mai multe "accidente" în domeniul disciplinelor inexplicabile.

Porumbei şi pelotă bască

Unul dintre ele ar fi înot pe sub apă. Un sport  minunat, doar că, de la suprafaţă, nu-l putea urmări nimeni. Ca să îl facă şi mai inutil, organizatorii au plasat evenimentul într-un rîu cu curenţi foarte puternici. 14 sportivi s-au înscris la această probă. Numai doi au rezistat timp de un minut. Timp în care au parcurs 60 de metri.

Tîrgul Mondial a transformat Olimpiada din 1900 într-un circ, şi din cauza următoarelor discipline: stinsul focului, ridicatul zmeului, trasul cu tunul şi cursele de porumbei.

În 1912, în programa olimpică a fost introdus, demonstrativ, Glima (vezi video aici), un sport popular islandez vecin cu luptele. Numai că sportivii erau dotaţi cu nişte curele şi hamuri, ca să poată fi agăţaţi de adversar şi puşi la podea. Cei doi combatanţi se învîrt unul în jurul celuilalt, ca într-un dans. Nu este permis să cazi peste rival, cînd îl trînteşti la podea.

În 1928, la Olimpiada de la St. Moritz, a apărut şi skijoringul. Asta înseamnă că eşti tras pe schiuri de cai sau căţei. Poţi să faci acrobaţii din mers sau, pur şi simplu, să concurezi la viteză. Tot aici, probă olimpică a fost şi sania trasă de cîini. Întrebarea a venit repede şi în mod justificat: de ce să dăm medalii oamenilor, cînd animalele fac toată treaba?

Tot la 1900, pelota (vezi video aici) a fost probă olimpică, deşi este mai mult un joc decît un sport. La pelotă, concurenţii au nişte rachete special construite pentru a reţine o minge cu ele. Scopul e să pasezi mingea din paletă în paletă, fără s-o scapi.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
d46m
d46m  •  09 Iunie 2011, 17:48
Postat de blaustein pe 09 Iunie 2011, 14:41

Va zic eu niste sporturi inutile,ciudate si imbecile: "urmarirea ciobanului" , "cine reuseste sa vorbeasca la telefon,fix sau mobil, cat mai mult cu ciobanul", "liñgusirea ciobanului", "statul cat mai mult 'La Palat' ", "mirosirea ciobanului", "luarea de flegme-n freza si palme peste ochelarii de soare de la cioban" , "filmarea ciobanului cum rumega carnati pe partie" .Descrierea acestor sporturi nu o mai fac, pentru ca stiti si voi.

pai cum sa fie inutile mestere? din editia viitoare a jocurilor olimpice va fi proba olimpica cu acte-n regula. bine ....trebuie sa spun ca nr probelor de acum sunt maxime iar pentru a schimba o proba din ce ai expus tu mai sus... trebuie scos fotbalul! asa ca putem fi fericiti, vom avea si noi reprezentanti la olimpiada si chiar speram la medalii! in rest sa auzim numai de bine!

miezu.
miezu.  •  09 Iunie 2011, 16:58

Înot sincron solo şi schi viteză » Cele mai ciudate şi inutile sporturi . Mai Oana Dusmanescu ai dusmanie pe cei ce practica sporturile astea ? Tu ai incercat sa alergi macar ? sa nu zic de alte sporturi mai complicate pentru tine , tu nu crezi ca ai jignit acum prin articolul tau de doi lei o gramada de sportivi ? cred ca arati ca o orca esuata la mal .

ghpristanda
ghpristanda  •  09 Iunie 2011, 16:34

Ski-ul viteza nu e nici inutil nici ciudat. E unul dintre cele mai grele si periculoase sporturi. Autorul articolului nu intelege nimic din sport probabil. Daca formula unu e sport atunci de ce sa nu fie ski-ul unde chiar faci efort?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează