GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PICTURĂ

GALERIE FOTO Pictura, pasiunea nespusă a regretatei soții a lui Cornel Țălnar » Imagini cu expoziția din Poiana Brașov

FOTO: Bogdan Bălaș +11   FOTO
FOTO: Bogdan Bălaș

Articol de , - Publicat joi, 27 decembrie 2018 17:09

O expoziție cu aproape 100 de lucrări ale regretatei Georgetei Țălnar, soția lui Cornel Țălnar, poate fi vizitată în Poiana Brașov.

A trecut un an și jumătate de când Georgeta, soția fostului jucător și antrenor al lui Dinamo, Cornel Țălnar, a decedat. La acea vreme, „Papa” se afla pe banca lui FC Brașov, trupa orașului care îi este a doua casă. Echipa avea, la rândul ei, să dispară în nici două luni.

Chipul „Țânțarului” este mult mai senin în prezent, actualul consilier al selecționerului Cosmin Contra revenind la Brașov, mai exact în Poiană, unde a avut loc, chiar în pragul Crăciunului, vernisajul unei expoziții de suflet, cu aproape 100 de litografii după lucrări ale Georgetei.

Tablouri cu animale, peisaje, natură statică, portrete, autoportrete, scene gen şi chiar o icoană pe sticlă. Toate au fost găsite în podul casei familiei sau în cel al casei bunicii. Lucrări în acuarelă, ulei, cărbune, creion, pix, dar şi într-una din tehnicile inovatoare, în cafea.

„Nu prea am văzut-o pictând” :)

O pasiune care a fost mai degrabă nespusă. „Eu știam că pictează, încă de când am cunoscut-o. Dar am văzut-o foarte rar făcând asta, de-a lungul timpului", explică antrenorul.

„Din povești știu că a desenat de micuță, dar părinții nu au încurajat-o. În liceu a devenit graficianul revistei. Tata era mult plecat, iar ea era modestă. Nu voia să iasă în față. Când venea din cantonament, ascundea lucrările”, deslușește nedumerirea fiica celor doi, Sendy. 

Portet din primul an în tricoul „câinilor” 

Vizibil emoționat, cu glasul tremurând, Cornel deschide vernisajul de sub un portret pe care i l-a făcut Geta, chiar în primul său an în tricoul lui Dinamo.

"Vorbim despre un domeniu care, clar, mi-e străin. E o zi specială pentru familia noastră, în pragul marii sărbători a Crăciunului. Într-un cadru mirific, dăm publicului larg ocazia să-i admire talentul. A fost o mamă și o soție model și și-a neglijat acest har. Are lucrări mai vesele, mai triste, de o complexitate profundă, care exprimă clar trăirile ei. Îi mulțumesc și acum pentru tot ceea ce a făcut pentru noi!”.

I-au găsit peste 500 de picturi

Litografiile expuse la Centrul de Agrement şi Divertisment din Poiana Braşov exprimă emoţie, mister, iar fiecare dintre ele ascunde o altă poveste.

Până în prezent, familia i-a găsit peste 500 și își dorește, în timp, să le scoată la iveală pe majoritatea dintre ele.

„Ne dorim, într-un fel, să reparăm «tăcerea» ei de atâtea decenii. O simțim foarte aproape de noi în fiecare lucrare, dar și în fiecare demers al nostru. A fost un om de excepție și un artist minunat. A lăsat în urmă «Culorile sufletului său», de care noi suntem foarte mândri. Doamna Mihaela Berceanu și gazdele noastre din Poiană ne-au ajutat enorm pentru ca noi să facem acest lucru în memoria mamei mele”, mai precizează Sendy,

Simpozion UNESCO, cu puțin timp înainte să se stingă

Talentul Georgetei a fost apreciat şi de preşedintele Federaţiei Mondiale de Artă Zervas Art Clubs, care a invitat-o pe Georgeta Ţălnar la Simpozionul International de Artă din Grecia, la Salonic, sub egida UNESCO, unde s-a aflat cu doar cinci luni înaintea decesului. „A fost împinsă de noi de la spate să răspundă invitației și a fost foarte apreciată acolo", povestește Sendy, unul dintre cei trei copii ai familiei Țălnar.

Motto-urile Georgetei Țălnar

  • „Viaţa este minunată, indiferent ce obstacole ne apar în cale!”
  • „Nu duci cu tine decât ceea ce dăruieşti!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează