DIVERSE  ·  PICTURĂ

GALERIE FOTO Pictura, pasiunea nespusă a regretatei soții a lui Cornel Țălnar » Imagini cu expoziția din Poiana Brașov

FOTO: Bogdan Bălaș +12 FOTO
FOTO: Bogdan Bălaș

Articol de — , - Publicat joi, 27 decembrie 2018 17:09

O expoziție cu aproape 100 de lucrări ale regretatei Georgetei Țălnar, soția lui Cornel Țălnar, poate fi vizitată în Poiana Brașov.

A trecut un an și jumătate de când Georgeta, soția fostului jucător și antrenor al lui Dinamo, Cornel Țălnar, a decedat. La acea vreme, „Papa” se afla pe banca lui FC Brașov, trupa orașului care îi este a doua casă. Echipa avea, la rândul ei, să dispară în nici două luni.

Chipul „Țânțarului” este mult mai senin în prezent, actualul consilier al selecționerului Cosmin Contra revenind la Brașov, mai exact în Poiană, unde a avut loc, chiar în pragul Crăciunului, vernisajul unei expoziții de suflet, cu aproape 100 de litografii după lucrări ale Georgetei.

Tablouri cu animale, peisaje, natură statică, portrete, autoportrete, scene gen şi chiar o icoană pe sticlă. Toate au fost găsite în podul casei familiei sau în cel al casei bunicii. Lucrări în acuarelă, ulei, cărbune, creion, pix, dar şi într-una din tehnicile inovatoare, în cafea.

„Nu prea am văzut-o pictând” :)

O pasiune care a fost mai degrabă nespusă. „Eu știam că pictează, încă de când am cunoscut-o. Dar am văzut-o foarte rar făcând asta, de-a lungul timpului", explică antrenorul.

„Din povești știu că a desenat de micuță, dar părinții nu au încurajat-o. În liceu a devenit graficianul revistei. Tata era mult plecat, iar ea era modestă. Nu voia să iasă în față. Când venea din cantonament, ascundea lucrările”, deslușește nedumerirea fiica celor doi, Sendy. 

Portet din primul an în tricoul „câinilor” 

Vizibil emoționat, cu glasul tremurând, Cornel deschide vernisajul de sub un portret pe care i l-a făcut Geta, chiar în primul său an în tricoul lui Dinamo.

"Vorbim despre un domeniu care, clar, mi-e străin. E o zi specială pentru familia noastră, în pragul marii sărbători a Crăciunului. Într-un cadru mirific, dăm publicului larg ocazia să-i admire talentul. A fost o mamă și o soție model și și-a neglijat acest har. Are lucrări mai vesele, mai triste, de o complexitate profundă, care exprimă clar trăirile ei. Îi mulțumesc și acum pentru tot ceea ce a făcut pentru noi!”.

I-au găsit peste 500 de picturi

Litografiile expuse la Centrul de Agrement şi Divertisment din Poiana Braşov exprimă emoţie, mister, iar fiecare dintre ele ascunde o altă poveste.

Până în prezent, familia i-a găsit peste 500 și își dorește, în timp, să le scoată la iveală pe majoritatea dintre ele.

„Ne dorim, într-un fel, să reparăm «tăcerea» ei de atâtea decenii. O simțim foarte aproape de noi în fiecare lucrare, dar și în fiecare demers al nostru. A fost un om de excepție și un artist minunat. A lăsat în urmă «Culorile sufletului său», de care noi suntem foarte mândri. Doamna Mihaela Berceanu și gazdele noastre din Poiană ne-au ajutat enorm pentru ca noi să facem acest lucru în memoria mamei mele”, mai precizează Sendy,

Simpozion UNESCO, cu puțin timp înainte să se stingă

Talentul Georgetei a fost apreciat şi de preşedintele Federaţiei Mondiale de Artă Zervas Art Clubs, care a invitat-o pe Georgeta Ţălnar la Simpozionul International de Artă din Grecia, la Salonic, sub egida UNESCO, unde s-a aflat cu doar cinci luni înaintea decesului. „A fost împinsă de noi de la spate să răspundă invitației și a fost foarte apreciată acolo", povestește Sendy, unul dintre cei trei copii ai familiei Țălnar.

Motto-urile Georgetei Țălnar

  • „Viaţa este minunată, indiferent ce obstacole ne apar în cale!”
  • „Nu duci cu tine decât ceea ce dăruieşti!”Ultimul bilanț al autorităților este șocant. Numărul infectărilor de coronavirus a explodat față de ieri
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:00 Fotbal, Liga 1
Viitorul - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Sheffield Utd - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, Serie A
Atalanta - Napoli
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, La Liga
Real Sociedad - Espanyol
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
21:30 Fotbal, Baraj Bundesliga
Werder Bremen - Heidenheim
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Manchester City - Liverpool
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Roma - Udinese
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
23:00 Fotbal, La Liga
Real Madrid - Getafe
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1