Articol de , - Publicat duminica, 27 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 27 ianuarie 2013 14:55

Sînt frumoase, elegante şi aranjate chiar şi la ora 7 dimineaţa, atunci cînd intră în tură. Acţiunea se desfăşoară la unul din regimentele Jandarmeriei din Bucureşti.

Lucrează 12 ore pe zi, în frig, în stradă, pe stadioane, în situaţii de risc. Dar nu clipesc! Nu zîmbesc şi nu fac poze. Chiar dacă se machiază şi arată impecabil, cele 50 de fete din cadrul Jandarmeriei Capitalei au acelaşi program spartan ca şi restul celor o mie de colegi bărbaţi. "În fiecare dimineaţă, programul începe la ora 7, se întîlnesc cu colonelul garnizoanei respective şi-apoi primesc misiunile la care trebuie să meargă. Proteste în stradă, meciuri de fotbal sau alte evenimente la care Jandarmeria este solicitată", explică Georgian Enache, directorul de comunicare al Jandarmeriei Capitalei.

554641-tabel.jpg

Gazeta a primit permisiunea să asiste la o zi de pregătire a domnişoarelor şi doamnelor care îi înfruntă în egală măsură pe infractorii periculoşi şi pe ultraşii furioşi. Mihaela Petcu, o blondă foarte frumoasă, iese în evidenţă. Pare din filmele americane. "Fac ceea ce fac pentru că asta mi-am dorit dintotdeauna! Nu m-a obligat nimeni, aşa am simţit eu, iar după şapte ani petrecuţi la Jandarmerie mă simt incredibil de bine. Chiar dacă se mai fac glume pe seama noastră, a fetelor, trebuie să reuşeşti să impui respect celorlalţi", spune Mihaela. Dezvăluie că aventurile cele mai spectaculoase le-a trăit la meciuri: "Ţin minte o partidă din 2008 jucată pe stadionul din Ştefan cel Mare, Dinamo-Steaua. Cred că a fost cel mai greu meci la care am participat. Zburau sute de torţe spre noi, spre teren. Am intervenit în forţă şi-am evacuat o parte dintre suporterii recalcitranţi".

Andreea Chitic e machiată, cu unghiile făcute, pregătită parcă pentru o şedinţă foto, deşi nu ştia că o echipă a Gazetei va asista la antrenamente. "Am ales Jandarmeria pentru că îmi plac ordinea şi disciplina! Cel mai bine mă simt la meciurile de fotbal, chiar dacă uneori se aud tot felul de tîmpenii din tribună. Nu mi-e teamă deloc, iar după cei 4 ani petrecuţi aici deja m-am obişnuit. În plus, sora mea e şi ea poliţistă", spune Andreea zîmbind.

Fetele se opresc din poveşti pentru că tocmai au primit o misiune, chiar dacă doar de antrenament. Restabilirea liniştii şi a ordinii publice după intervenţia serviciului de la 112. Sirene, percheziţii şi intervenţie în forţă. Apoi antrenamente în sala de forţă, unde fetele trag din greu la gantere şi spaliere. Mihaela Hliban e cea mai veche dintre cele cinci fete prezente la antrenament, dar e şi cea mai convinsă că şi-a ales cea mai frumoasă meserie din lume: "Cînd eram mică am zis clar că vreau să fiu militar, poliţist sau jandarm. Viaţa din Jandarmerie m-a călit şi acum văd lumea cu alţi ochi. Problemele de pe stadioanele din România le întîlneşti oriunde, numai că la meciuri spectatorii intră prea mult în febra marilor derby-uri. Îmi iubesc meseria şi nu am nici un regret după 8 ani petrecuţi aici".

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru