GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Gloria stă în ochi » Concluziile conferinţei naţionale de Medicină Sportivă: viitorul sportului se duce către neuroştiinţe

Articol de GSP - Publicat sambata, 21 aprilie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 21 aprilie 2012 11:11

Directorul Institutului de Cercetare pentru Sport, Pierre de Hillerin, a descris un studiu al francezilor, care, cu aparatură adaptată, cercetează mişcarea ochiului sportivului pentru a-i detecta în privirea din timpul concursului intenţiile şi modul în care-şi distribuie atenţia. Datele obţinute sînt prelucrate pentru antrenamente şi competiţii viitoare.

Casa COSR de lîngă Arcul de Triumf, un hol de la subsol înţesat cu standuri de prezentare de aparatură medicală, forfotă continuă, ţinute de gală. E a XXII-a Conferinţă Naţională de Medicină Sportivă, unde oamenii aflaţi în umbra performanţelor se reunesc pentru a schimba informaţii, a afla experienţele altora, a afla încotro se învîrte lumea lor specială.

Pierre de Hillerin, directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, e printre cei care urcă la pupitru: "Cunoaştere şi evoluţie în sprijinul sportului de performanţă". Un titlu în spatele căruia stă o colecţie de întîmplări pe care auditoriul le soarbe cu privirea.

1) Pe ecran stagnează, la un moment dat, imaginea unui tip pe ochiul căruia e montat un minidispozitiv, rupt parcă din Terminator. , remarcă Hillerin. Şi aduce în discuţie analiza de intenţie, o metodă cu patent francez: "Observă şi studiază mişcarea ochiului sportivului, detectînd din privire către ce se îndreaptă intenţia şi atenţia lui în timpul unui concurs. Astfel, va avea informaţii suplimentare în pregătire. Cine va şti să utilizeze cel mai deştept şi cel mai rapid acest gen de date, acela va învinge!".

Aparatul care citeşte articulaţiile canotorilor
2) Mai departe, o poveste cu iz de ignoranţă. "La Institut, pe aparatura existentă, am dezvoltat o metodă adaptată pentru canotaj, care permite înregistrarea forţei, a momentului forţei pe 25 de segmente de articulaţii. Indică ce muşchi obosesc, arată asimetrii nebănuite, ajutînd în dezvoltarea tehnicilor de concurs, de antrenament. Din păcate, aceste lucruri nu au stîrnit atenţia federaţiei. În schimb, francezii ar fi gata să preia imediat tehnologia, dar sper că în ţară va apărea, totuşi, cineva interesat de subiect".

Minor răpus de doping
3) Şi o tragedie: "Atenţie la tehnicile dopajului! E un subiect care vă scapă deseori din mînă, veţi ajunge doar să bănuiţi uneori ce se întîmplă, dacă aveţi ochiul format. Înainte de '89, a existat cazul unui copil de 14 ani, care a avut o explozie de ţesut colagenos din cauza substanţelor dopante şi a decedat. Iar antrenorul lui avusese înainte un caz similar!".

Copil-minune blocat mental de prezenţa tatălui în tribună
Iar Elena Anghel Stănilă ("Intervenţii experienţiale centrate pe optimizarea performanţelor copiilor şi adolescenţilor în sport") a adus pe scenă psihologia sportivă. Printre altele, cu un caz captivant de motivaţie şi vulnerabilitate: "Un puşti de 9 ani cîştiga absolut tot la tenis de cîmp, dar se bloca atunci cînd tatăl său, care avea aşteptări spectaculoase, era în tribună. Tatăl, notar cu renume, căsătorit cu o avocată de top, a înţeles situaţia după o serie de şedinţe de consiliere familială, iar povestea a avut un final fericit. Din păcate, nu mereu se întîmplă la fel".

"Viitorul sportului se duce către neuroştiinţe, care se află acum la început, la nivelul la care era în urmă cu cîţiva ani buni biochimia sportivă, atît de evoluată acum" (Pierre de Hillerin, director Institutul de Cercetare pentru Sport)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
vandersaar
vandersaar  •  21 Aprilie 2012, 12:10

Interesant.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează