GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  TRAGEDIE

Maraton încheiat în hău: doi sportivi români au pierit în aceeași prăpastie din Piatra Craiului » Femeia a căzut prima, iar bărbatul a încercat eroic să o salveze

Articol de , - Publicat duminica, 06 octombrie 2019 17:34

Doi sportivi, o femeie și un bărbat, au murit în week-end la Maratonul Piatra Craiului. Tragedia s-a produs într-un punct foarte periculos, în zona Valea Urzicii - Prepeleac, un loc unde poteca trece pe lângă un perete de stâncă, pe cealaltă parte fiind o prăpastie

E doliu în sportul românesc. Sâmbătă a avut loc o nouă tragedie. De această dată, la ediția Maratonului montan Piatra Craiului. Evenimentul nefericit s-a produs în zona Valea Urzicii-Prepeleac, una dificilă, pe coborâre, conform salvamontiştilor. 

Eniko, o femeie de 45 de ani, din Odorheiu Secuiesc, și Eduard, un bărbat de 39 de ani din Cluj-Napoca, care lucra într-un spital din Anglia, s-au prăbuşit 70 de metri într-o râpă de pe traseu. Sportivii trecuseră de jumătatea concursului, femeia a căzut prima. 

O altă participantă care a văzut scena a sunat imediat la 112, dar un alt concurent, Eduard, medic de 39 de ani, s-a aruncat în râpă în încercarea de a o salva pe aceasta. Și-a fracturat ambele picioare, iar starea lui s-a agravat până la sosirea medicilor. 

Oficialii ISU au anunţat că în momentul în care au ajuns la locul tragediei, femeia se afla deja în stop cardio-respirator. I-au fost aplicate manevre de resuscitare, dar n-a mai putut fi salvată. La fața locului se afla deja și un elicopter SMURD care era pregătit să o preia pentru a o transporta de urgență la un spital. 

În schimb, bărbatul a fost luat în viață de salvamontiști. Aceștia au primit ajutor și de la un echipaj al Jandarmeriei cu girofar pentru a ajunge mai repede la spital, dar starea alergătorului s-a agravat rapid, iar decesul nu a putut fi evitat. A intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. 

Maraton încheiat în hău: doi sportivi români au pierit în aceeași prăpastie din Piatra Craiului » Femeia a căzut prima, iar bărbatul a încercat eroic să o salveze

"Au murit făcând ceea ce le plăcea lor mai mult" 

Organizatorii maratonului au decis oprirea competiției, iar ieri au emis un comunicat despre tragedia de sâmbătă. 

"Știm că Eniko și Eduard erau alergători experimentați, omniprezenți la cursele de alergare montană din țară, de neoprit în pasiunea lor și aceasta o știu rudele lor, prietenii lor, colegii lor... Eniko era o atletă bine pregătită, iubea Piatra Craiului și alergarea montană, era entuziasmată vineri, când și-a luat kitul de participare, și veselă la start. Eduard iubea alergarea și iubea foarte mult oamenii. 

Atât de mult iubea oamenii încât și-a pus viața în pericol încercând să o salveze pe Eniko și în cele din urmă a murit în această încercare! Este foarte trist, dar vrem să credem că ei au murit făcând ceea ce le plăcea lor mai mult să facă!", se arată în postarea pe Facebook a organizatorilor. 

Maratonul Piatra Craiului, ajuns anul acesta la a 14-a ediţie, se desfășura pe un traseu care pornea din Zărneşti, străbătea masivul făcând un ocol prin judeţul Argeş, iar punctul de sosire era tot în Zărneşti. La ediția din acest an se înscriseseră în cursă 140 de femei cu vârste de la 18 la peste 50 de ani şi peste 500 de bărbaţi cu vârste de la 18 la peste 70 de ani.

41 de kilometriera distanța care trebuia parcursă de participanții la cel de-al 14-lea maraton organizat în Piatra Craiului

REACȚIA SALVAMONT ARGEȘ  

"Prima a căzut fata. În timp ce culegeam informațiile de la apelant, cel care a anunțat incidentul la 112, a căzut și băiatul, tot participant la maraton. Din spusele apelantului și ale colegilor mei, ajunși la locul evenimentului, am înțeles că fata a alunecat vreo 70 de metri, au găsit-o în stare de inconștiență. În zonă aveam patru salvatori montani, asigurau asistență la acest eveniment. 

Împreună cu ei era și un medic. S-au efectuat manevrele de resuscitare a fetei. După mai multe minute de aplicare a protocolului de resuscitare, prioritar a devenit băiatul, care era conștient, dar nu își simțea picioarele", a declarat șeful Salvamont Argeș, Cristian Toma. 

Vezi și: 

Un antrenor de box din București, reținut în cazul crimei din Piața Constituției » Comunicatul emis de Poliția Capitalei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  07 Octombrie 2019, 02:18

ce ne-au mai prostit americanii cu bullshitul lor! au murit facand ce le placea, vor fi rasplatiti in ceruri si alte prostii! au murit si punct! pacat, viata este una singura! nu exista rai, iad,viata dupa moarte, viata prin amintiri si alte ***! au piedut ce aveau mai de pret si asta e tragic! ca vor fi amintiti sau pomeniti, nu ii va incalzi cu nimic!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bbb7419
bbb7419  •  06 Octombrie 2019, 19:06

ce va mai plac titlurile astea pompoase:"a incercat eroic sa o salveze"...pe bune??? n ati auzit declaratia salvamontului cum ca a cazut in acelasi loc ,nici vorba de a incerca vreo salvare eroica pe de alta parte cand iti place sa descarci astfel adrenalina ,te poti astepta si la asemenea deznodamant pacat ,trist,tragic

1616362188580443
Dan Dumitrescu  •  06 Octombrie 2019, 18:48

Pasiunea asta pentru sporturile extreme ar trebui poderata cu masuri obligatorii de siguranta iar traseele sa fie verificate anterior de organizatori si instituita raspunderea legala a acestora. Ceea ce vedem este un soi de nebunie in care riscurile enorme sunt asumate si chiar ignorate in favoarea obtinerii unor performante efemere. Muntele ii pedepseste aspru pe acestia luandu-si ratia anuala de victime. Dumnezeu sa-i odihneasca!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează