Articol de GSP - Publicat luni, 21 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 28 martie 2011 12:30
Din 26 martie, Jurnalul National si Editura Litera va ofera cel de-al 6-lea volum din colectia " Mari Compozitori” : Johannes Brahms (CD si carte)
Johannes Brahms s-a nascut la Hamburg (Germania), la 7 mai 1833, si a murit la Viena (Austria), pe 3 aprilie 1897. A fost nu doar un compozitor stralucit, ci si un pianist extraordinar, si s-a impus drept unul dintre muzicienii remarcabili ai romantismului tarziu. Pianist virtuoz, a cantat in prima auditie multe dintre creatiile proprii; a colaborat, de asemenea, cu numerosi interpreti remarcabili ai epocii, printre care pianista Clara Schumann si violonistul Joseph Joachim. Brahms, un perfectionist intransingent, si-a distrus multe dintre lucrari si le-a lasat pe altele nepublicate. A acoperit o gama vasta de genuri muzicale, compunand lucrari pentru pian, pentru ansambluri camerale, pentru orchestra simfonica, dar si lucrari pentru solisti vocali si coruri.
Brahms a venit pe lume intr-o familie foarte modesta din nordul Germaniei: tatal, Johann Jakob Brahms (1806–1872), a ajuns in Hamburg ca muzicant ambulant, incercand sa isi construiasca o cariera de muzician. Canta destul de bine la mai multe instrumente, dar si-a gasit angajamente mai ales in calitate de cornist si de contrabasist. A avut succes doar la o varsta mai inaintata, cand a fost angajat de Orchestra Filarmonica din Hamburg. In 1830 s-a casatorit cu Johanna Henrika Christiane Nissen (1789–1865), care era croitoreasa si era mai in varsta decat el cu 17 ani...
De saptamana viitoare, Jurnalul de Duminica va putea fi gasit la chioscurile de ziare începand de joi si va ramane pe piata timp de o saptamana. Revista va aparea alaturi de colectia“Mari Compozitori”. Astfel, de joi, 31 martie, veti putea achizitiona Jurnalul de Duminica impreuna cu cel de-al 7-lea volum din colectia “Mari Compozitori” - Ludwig van Beethoven (CD si carte). Editia de joi a Jurnalului National va aparea, ca de obicei, alaturi de suplimentul Jurnalul de bucatarie.