GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REPORTAJ

VIDEO + FOTO Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”

Pe stadion au fost aduse steagurile Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc / FOTO: Eli Driu +17   FOTO
Pe stadion au fost aduse steagurile Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc / FOTO: Eli Driu

Articol de , - Publicat duminica, 24 iulie 2022 07:45 / Actualizat duminica, 24 iulie 2022 11:46

Tribuna clubului de fotbal din Miercurea Ciuc, realizată cu bani de la guvernul maghiar, a adunat sute de suporteri ieri seară, la amicalul dintre echipele U18 FK Csíkszereda și reprezentativa maghiară. După meciul la care s-a intonat și imnul secuiesc, GSP.ro a vorbit cu suporterii despre acest cântec și cum văd ei conflictele dintre etnici și populația majoritară, pe stadion și în afara sa.

Inițial interzis de Federația Română de Fotbal, meciul amical cu Ungaria a fost totuși ținut ieri seară la Miercurea Ciuc. Nu sub însemnele Ținutului Secuiesc, ci ale clubului FK Csíkszereda, o găselniță de ultim moment.

Totuși, înainte de fluierul de început, pe stadion au fost aduse steagurile Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc și apoi s-au intonat trei imnuri. Primul a fost cel al României, ascultat în liniște și aplaudat la final, urmat de cele ale Ungariei și al secuilor, amândouă cântate în cor de sute de oameni, cu mâna pe inimă.

FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
+13 FOTO

„Noi vrem să fim prieteni și cu românii”

Premierul Ungariei Viktor Orban, prezent la eveniment, s-a pozat cu suporterii și a fost aplaudat la scenă deschisă la începutul și la finalul partidei.

După meciul încheiat cu victoria gazdelor, 1-0, câțiva dintre participanți au explicat recunoștința pe care i-o poartă premierului maghiar.

 „A fost mare nevoie să avem un stadion cum e ăsta. Totul rămâne aici, nu duce nimic în Ungaria, nici stadionul, nici suporterii, nici clubul.

 Noi vrem să fim prieteni și cu românii, dar nu prea ne lasă să ne apropiem de ei. Dacă n-ar fi atâta răutate în politicieni, poate atuncea am fi mai apropiați, ca frați”, a spus Istvan, suporter din Sfântu Gheorghe, care a venit la meciul din Miercurea Ciuc împreună cu soția, cumnata și socrul, toți în culorile Sepsi.

Prietenul lor Tibor crede că toată lumea ar trebui să aprecieze faptul că investițiile în sport din Secuime, venite dinspre Ungaria, au ajutat mii de copii.

„La academia din Sfântu peste 600-700 de copii vin să facă sport. Și aici vin din toată țara și asta datorită guvernului maghiar. Dar totul rămâne aici, e al românilor cum e și al nostru.” 

Acesta a reușit să facă și o fotografie cu Orban la finalul meciului. 

Gașca de suporteri din Sfântu Gheorghe invită și politicienii români la meciurile echipelor din Ardeal.

Nu suntem împotriva nimănui, nu suntem fanatici, nu jignim. Dacă politica ar fi puțin mai altfel, relația noastră dintre Secuime și români ar fi altfel!”, au mai spus aceștia.

Viktor Orban, primit ca un erou și la Miercurea Ciuc » Ovaționat de tot stadionul: „Ria, Ria, Ungaria!”
CSIKSZEREDA
Viktor Orban, primit ca un erou și la Miercurea Ciuc » Ovaționat de tot stadionul: „Ria, Ria, Ungaria!”

„Cine se gândea că o să avem liga a doua în Miercurea Ciuc?”

Cât despre imnul secuiesc pe care l-au intonat, Tibor spune că e doar un cântec bisericesc ce se cântă și la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, de Rusalii: 

Este o ideologie nebună pe care o au concetățenii noștri că ne fură Ardealul. Nimeni nu ne fură Ardealul. Nu are legătura Ungaria cu Ardealul, nici Slovacia cu Ardealul”.

László Imre, îmbrăcat în alb-roșu și cu fularul FK Csíkszereda la gât se pregătește să plece cu bicicleta acasă. E fericit că are o ocupație la pensie: cea de „suporter înrăit”. 

„Acum 10-20-30 de ani cine se gândea că o să avem liga a doua în Miercurea Ciuc? La sătesc jucam. Cine are bani are echipe, cine nu, nu”, spune bărbatul.

Încearcă să ne explice ce-i cu imnul secuiesc pe care l-a intonat și el: „e un cântec cu tradiție, de biserică. Vorbește despre regele Atilla și de atunci a rămas cântecul ăsta”.

„Un pumn de secui se macină precum stânca,/Pe o mare a luptelor dintre popoare”, sunt două dintre versurile compuse în 1920 de poetul György Csanády. Imnul a fost interzis în comunism în România și în Ungaria, dar a fost cântat în clandestinitate.

Și astăzi continuă să creeze animozități. „Chiar nu putem sesiza că ideea separatistă a luat o amploare considerabilă și că este doar începutul?”, au transmis într-o scrisoare deschisă mai multe galerii, cerând FRF să anuleze jocul de la Miercurea Ciuc dacă acesta se va juca între echipa Ungariei și cea a unui „stat imaginar”.

FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
+13 FOTO

3 milioane de euro de la unguri pentru tribuna de la Miercurea Ciuc

Máthé Dénes e foarte mândru de nepotul său care a stat în poarta gazdelor în prima repriză. Pensionarul își întinde fularul pe care scrie FK Csíkszereda și tricoul alb al echipei secuilor.

Am fost suporter și pentru Ungaria. Am cântat amândouă imnurile și a fost o sărbătoare și un joc frumos”, a spus acesta. A jucat și el fotbal și baschet în tinerețe și crede că sportul poate uni oamenii, chiar și pe români cu secuii.

Din tribuna nouă realizată printr-o investiție de 3 milioane de euro de la Ungaria se vor auzi din nou ovații în luna august. 

FRF a oferit ca variante clubului din Miercurea Ciuc un amical dintre lotul Under 19 al României cu selecționata Ungariei în august și lotul Under 16 să aibă o partidă amicală cu Muntenegru finalul aceleiași luni.

Citește și alte știri despre acest subiect:

VIDEO+FOTO Sfidează FRF! Cum a fentat Csikszereda interdicția » Selecționata Ținutului Secuiesc a jucat până la urmă cu Ungaria, sub privirile lui Viktor Orban

FOTO Viktor Orban, primit ca un erou și la Miercurea Ciuc » Ovaționat de tot stadionul: „Ria, Ria, Ungaria!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (76)
alexiosas
alexiosas  •  05 August 2022, 10:52
Postat de dutedica pe 05 August 2022, 10:18

Atat a putut creierul tau sa elaboreze, 3 asterisc? Vai si amar. Am vazut fiinte mai articulate pe Animal Planet.

mi-au banat comentariul pentru ca ziceam de ce face gesepe articolul....smechere,da-mi adresa ta si iti promit ca inregistrez urmarea su o pun pe net

dutedica
dutedica  •  05 August 2022, 10:18
Postat de alexiosas pe 24 Iulie 2022, 15:02

***

Atat a putut creierul tau sa elaboreze, 3 asterisc? Vai si amar. Am vazut fiinte mai articulate pe Animal Planet.

IonSaliu
IonSaliu  •  04 August 2022, 17:27
Postat de IonSaliu pe 25 Iulie 2022, 17:49

E de apreciat calitatea limbii Române pe care o dovedesti ca Maghiar. Dar focul mocnit din interior nu-l poţi domoli. Cu ură zici: “România ca țara, societate, maturizare, este pe la nivelul genunchiului broaștei.” Aşa cred cu tărie vasta majoritate a Maghiarilor — din Ungaria, România, şi chiar USA. Totuşi, România e în direcţia bună, pe calea cea bună, spre deosebire de Ungaria. Din păcate, în calea României şi a Ungariei, e o întârziere de vreo 40 ani din cauza lui Stalin. El a interzis aplicarea Planului Marshall în Europa de Est. Uite-te la Germania de Vest cu Planul Marshall şi compară cu Germania de Est (care nici nu mai existâ!) Deci, România dă voie Ungariei să construiască un stadion în România. Guvernul României permite Premierului Ungariei să viziteze România (unde a dorit el, în vizită neoficială). Se intonează chiar şi un imn străin la un eveniment neoficial! Pe de altă parte, România (sau Serbia, sau Slovacia) nu ar avea voie să facă investiţii sportive pentru nationalităţile lor în Ungaria. Si mai rău, un mare număr de Români etnici au fost permanent persecutaţi în Ungaria. Nu li s-a recunoscut niciodată adevărata naţionalitate. Etnicii Români din Ungaria, şi chiar Transilvania, au fost forţaţi să accepte nume maghiarizate. Lăcătuşul a devenit, forţat, Lakatos!

Viktor Orbán se consideră drept “Führer”! Aşa apare în profilul său pe platforma socială Quora (creat in 2018). Linkuri nu se pot posta aici, dar puteti găsi pe Quora un thread numit: “Is it true that Hungary was once called Western Tourkia? And that its name comes from Turkic 'Ten Tribes' word (On Oghur)?” Viktor Babanu trăieşte în “Austria-Ungaria din 1900 până în prezent.” Am făcut şi un screenshot al profilului său, în caz că-şi va edita profilul (din ruşine): saliu.com/images/OrbanFuhrerQuora.jpg

Vezi toate comentariile (76)
Comentează