FOTBAL  »  LIGA 2  »  SCANDAL

UPDATE, VIDEO+FOTO Sfidează FRF! Cum a fentat Csikszereda interdicția » Selecționata Ținutului Secuiesc a jucat până la urmă cu Ungaria, sub privirile lui Viktor Orban

Drapelul Ținutului Secuiesc a fost fluturat la startul meciului / FOTO: Eli Driu (Libertatea) +11   FOTO
Drapelul Ținutului Secuiesc a fost fluturat la startul meciului / FOTO: Eli Driu (Libertatea)

Articol de , , - Publicat sambata, 23 iulie 2022 20:00 / Actualizat duminica, 24 iulie 2022 01:06

Stadionul modernizat din Miercurea Ciuc a fost inaugurat azi, într-un eveniment început la ora 18:00, sub privirile premierului Ungariei, Viktor Orban, cu un amical între Ungaria U18 și o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc, care a îmbrăcat tricourile celor de la Csikszereda, pentru a fenta interdiciția FRF.

  • CONTEXT:
  • Pe afișul inițial al partidei, promovat pe Facebook, ciucanii anunțaseră un meci inaugural între o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc și cea a Ungariei;
  • Galeriile cluburilor din România au intervenit printr-o amenințare publică violentă, iar FRF nu a aprobat partida sub respectiva denumire;
  • Csikszereda a comunicat ulterior că pe teren va fi o echipă U18 a clubului, însă federalii vor monitoriza meciul și vor verifica dacă jucătorii care intră pe teren chiar sunt legitimați la juniorii grupării din Liga 2.

UPDATE 18:55 » Ținutul Secuiesc a jucat la Miercurea Ciuc! Cum a fentat Cszikszereda interdicția

Andreea Archip, jurnalist Libertatea care asistă la respectivul eveniment, transmite că, înainte de startul meciului, au fost intonate imnurile României, Ungariei, dar și cel al Ținutului Secuiesc. De altfel, drapelul galben-albastru secuiesc a apărut pe gazon în dreptul echipei din Miercurea Ciuc, în momentul intonării imnurilor. Dacă la „Deșteaptă-te, române!” tăcerea s-a așternut pe stadion, celelalte două imnuri au fos cântate la unison de cei prezenți.

În momentul în care de la stația de amplificare s-a auzit imnul României, din colțul unde se afla galeria s-a auzit un murmur de dezamăgire care s-a potolit rapid. Imnul a fost ascultat în tăcere, la final a fost aplaudat de o parte a publicului, mai transmite reporterul Libertatea aflat la Miercurea Ciuc.

Steagul Ținutului Secuiesc în dreptul echipei Csikszereda U18 a fost primul semn că, de fapt, schimbarea anunțată de clubul din Miercurea Ciuc e de fapt o scamatorie. De fapt pe teren s-a aflat până la urmă echipa Ținutului Secuiesc, lucru confirmat de foaia de joc.

În echipa de start a echipei îmbrăcate în echipamentul lui Csikszereda apar de fapt toți jucătorii convocați inițial să joace pentru Ținutul Secuiesc. Lotul fusese anunțat în urmă cu două zile, pe site-ul ciucanilor.

Csikskereda U18: Matyas Becze (Csikszereda) - Kristof Dencsak (Csikszereda), Roland Vajda (Academia Pușkaș), Szilard Csedo (Csikszereda), Alex Gondor (Csikszereda) - Szabolcs Dusinszki (Academia Pușkaș), Szilard Balogh (Csikszereda), Roland Vajna (Sepsi), Gellert Karacsony (Csikszereda) - Tamas Birtalan (Csikszereda), Milan Orban (Csikszereda)
Rezerve: Lorand Menyhart (Sepsi), Flavius Colceriu (Csikszereda), Roland Mate (Sepsi), Lenard Szoke (Csikszereda), Tamas Bence (Csikszereda), Alex Ureche (Csikszereda), Balasz Buza (Csikszereda), Henrik Fazakas (Csikszereda), Szilard Feher (ACS Târgu Mureș), Otto Vura (Sepsi)

  • Echipa e formată, așadar, din 14 jucători de la Csikszereda, patru de la Sepsi, doi de la Academia Pușkaș și unul de la ACS Târgu Mureș
Viktor Orban, primit ca un erou și la Miercurea Ciuc » Ovaționat de tot stadionul: „Ria, Ria, Ungaria!”
CSIKSZEREDA
Viktor Orban, primit ca un erou și la Miercurea Ciuc » Ovaționat de tot stadionul: „Ria, Ria, Ungaria!”

Fanii au aprins torțe, iar pe stadion a fost fluturat și drapelul cu cele două simboluri secuiești, Soarele și Luna. Mai mult, în tribune a apărut și un steag al Ungariei, pe care era scris Csikszereda, numele formației din Miercurea Ciuc. Eli Driu, fotoreporterul Libertatea, a surprins mai multe cadre elocvente.

Drapelul Ținutului Secuiesc a fost fluturat la startul meciului / FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Andreea Archip (Libertatea)
FOTO: Andreea Archip (Libertatea)
+7 FOTO
  • Sursă foto: Eli Driu (Libertatea)

La meci a asistat și Viktor Orban, premierul Ungariei, cel care fusese prezent zilele trecute și la confruntarea Sepsi - Olimpija Ljublijana. Spre finalul meciului, spectatorii prezenți la meci au început să-l aplaude și să-l ovaționeze pe prim-ministrul maghiar. Ulterior, galeria ciucanilor a dat tonul cântecului „Ria, Ria, Ungaria”.

Amicalul s-a încheiat cu victoria celor de la Csikszereda, scor 1-0. Unicul gol al partidei a fost înscris de Dusinszki, în minutul 31, din lovitură liberă.

VIDEO Pe stadion a fost fluturat drapelul cu cele două simboluri secuiești

Meciul integral a fost transmis pe contul de Youtube al lui Csikszereda:

UPDATE 15:00 » Reacția FRF

FRF transmite că a notificat clubul Csikszereda încă de pe 15 iulie că nu are permisiunea de a organiza un amical cu o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc. Cu toate acestea, gruparea din eșalonul secund a continuat să promoveze partida cu afișul inițial, pe contul oficial de Facebook, până joi inclusiv (21 iulie). 

***

Știrea inițială: Amical Ungaria 18 - Ținutul Secuiesc U18 la inaugurarea arenei din Miercurea Ciuc!

Astăzi, de la ora 18:00, era anunțată inițial o partidă amicală dintre naționala U18 a Ungariei și reprezentativa similară a Ținutului Secuiesc, la inaugurarea arenei din Miercurea Ciuc. Un posibil astfel de meci a stârnit furia ultrașilor din România.

FK Csikszereda a promovat pe site-ul oficial și pe Facebook partida amicală, spre nemulțumirea reprezentanților galeriilor din România, care au pus presiuni și au trimis o scrisoare violentă prin care au cerut anularea meciului.

Sfidează FRF! Cum a fentat Csikszereda interdicția » Selecționata Ținutului Secuiesc a jucat până la urmă cu Ungaria, sub privirile lui Viktor Orban
Afișul inițial al evenimentului, în care era anunțat duelul Ținutul Secuiesc U18 - Ungaria U18

Ulterior, FRF a intervenit și a blocat prezența unei echipe sub denumirea de națională U18 a Ținutului Secuiesc. Astfel, până la urmă meciul care va inaugura noul stadion ar trebui să fie un amical între FK Csíkszereda U18 și Ungaria U18.

Ce caută Viktor Orban în fotbalul românesc » Azi merge la inaugurarea unui alt stadion construit de maghiari în România
SEPSI
Ce caută Viktor Orban în fotbalul românesc » Azi merge la inaugurarea unui alt stadion construit de maghiari în România

FRF va monitoriza partida

Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, FRF a explicat de ce nu a aprobat meciul, a precizat ce alternative le-a oferit ciucanilor și că va urmări cu atenție meciul care se va juca în această seară.

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, Federația Română de Fotbal face următoarele precizări: 

  • Meciul la care faceți referire nu a fost aprobat de Federația Română de Fotbal.
  • Refuzul a venit ca urmare a faptului că jocul propus a fi organizat de către clubul din Miercurea Ciuc nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de jocuri prevăzute de art. 6 alin. 1 din  Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice.
  • Totodată, Federația Română de Fotbal a oferit clubului FC Csikszereda Miercurea Ciuc două propuneri de evenimente ce pot fi organizate pe stadionul din oraș:

                 Lotul Under 19 al României să joace un meci de pregătire cu selecționata similară a Ungariei, în luna august.

                Lotul Under 16 al României să dispute o dublă amicală cu reprezentativa Muntenegrului în datele de 30 august și 1 septembrie.

  • Referitor la solicitarea inițială a clubului din Miercurea Ciuc, cea referitoare la organizarea unui meci România U18 – Ungaria U18, această partidă nu se putea organiza având în vedere că programul reprezentativei U18 era deja stabilit, urmând a avea o altă acțiune programată la începutul lunii august, iar jucătorii se aflau în perioada de pregătire cu cluburile de care aparțin.
  • De asemenea, Federația Română de Fotbal a informat Federația Maghiară  de Fotbal, precum și forurile internaționale FIFA și UEFA, despre refuzul său de a oferi acordul pentru partida menționată.
  • Ulterior, clubul FK Csikszereda a revenit cu o nouă solicitare pentru organizarea meciului dintre selecționata Ungariei U18 și echipa U18 a clubului din Miercurea Ciuc, solicitare pe care FRF a aprobat-o.
  • Federația Română de Fotbal urmărește cu interes situația și va analiza, dacă va fi cazul, ce se va întâmpla în această seară pe stadionul din Miercurea Ciuc
    - comunicat FRF
Sfidează FRF! Cum a fentat Csikszereda interdicția » Selecționata Ținutului Secuiesc a jucat până la urmă cu Ungaria, sub privirile lui Viktor Orban

Nu sunt de acord să se cânte imnul Ungariei în țara mea
 – Gheorghe Mustață, liderul Peluzei Nord FCSB

Ținutul Secuiesc, o controversă fără sfârșit

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%). 

Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.

GSP a scris în mai multe rânduri despre investițiile Guvernului maghiar în regiune, inclusiv la fotbal.

VIDEO Orban s-a întâlnit cu fanii celor de la Sepsi la finalul victoriei cu Ljubljana

Citește și: 

Mesajul lui Viktor Orban, după ce a fost în centrul atenției la meciul lui Sepsi: „Hai, maghiarilor! E minunat să fim din nou împreună!”

Novak se laudă că UDMR a investit în sport, dar omite că banii sunt proveniți de la Guvernul României

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (105)
Analiza
Analiza  •  02 August 2022, 10:05

Rușine! Noi, romanii suntem înțelegători cu toți! Cu rromii ,cu ungurii, cu toată lumea! Însă voi nu aveți pic de respect!

DL13
DL13  •  27 Iulie 2022, 01:33
Postat de etet pe 24 Iulie 2022, 05:43

Vai de noi, cat primitivism si cata prostie! Si daca eu vreau sa fac selectionata banatului, care sa joace cu selectionata Olteniei, ce va doare, si pe cine? Nu pot sa imi imaginez pe nimeni sa se ofusce, decat poate niste bucuresteni (unii, desigur). Sau seletcionata Maramu' cu selectionata Tinului Secuiesc. Ce misto meciuri. Crisana vs Banat! Deci, care e problema? Problema este doar pentru neanderthalieni, car enu suporta ca exista specific si identitate regionala, de care oamenii normali sunt mandri.

Problema nu s-ar fi pus dacă echipa ținutului Secuiesc juca cu o echipă din Banat sau Oltenia, dar a jucat la egal cu echipa națională a Ungariei, ca și cum Ținutul Secuiesc ar fi un stat independent cu propria națională! Așa începe reclamația pentru independență: azi o partidă, mâine mai multe drepturi de autonomie organizațională, și peste 30 de ani vor fi adunat încetul cu încetul toate prerogativele ce țin de un stat independent și atunci când vor cere chiar independența vor și avea scuza că funcționează deja ca atare prin toate drepturile obținute în decursul anilor. Și poate chiar vom fi forțați să le-o oferim de comunitatea internațională pentru că deja vor avea toate prerogativele. Și totul a început cu un meci nu între echipe regionale ci între o echipă regională și una națională. Înțelegi acum problema extrem de gravă? Mă rog dacă așa puțin iubești România, ești liber/ă să pleci în Ungaria sau unde vrei, că nimeni nu o să-ți ducă lipsă!

DL13
DL13  •  27 Iulie 2022, 01:13
Postat de DoarDiviziaB pe 24 Iulie 2022, 21:27

Pentru toți extremiștii din galerii, când românii au echipa FC Romania in Anglia este bine? ***. ***

Hello? Pe ce lume trăiești? Când FC Romania din Anglia a pretins să joace la egal cu o echipă națională? Ai văzut vreun meci la egal dintre FC Romania cu naționala României sau vreo altă echipă națională? Sau când suporterii FC Romania au avut vreo idee de autonomie locală sau mai mult independență? Nu este aceiași situație, și comparația ta este total nepotrivită. Cumva ești dintre ungurii aceeia care încă pretind că Transilvania a fost furată de români? Numai la ei auzi astfel de comparații ireale și deplasate!

Vezi toate comentariile (105)
Comentează
Close