GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REPORTAJ

VIDEO Curaj, nebunie și suflet » Un sportiv de aproape 50 de ani, protagonistul unui demers nemaivăzut: 115 km înot non-stop pe Dunăre!

Mihai Badea, împreună cu copiii care vor beneficia de fondurile strânse
Mihai Badea, împreună cu copiii care vor beneficia de fondurile strânse

Articol de , - Publicat sambata, 07 august 2021 09:52 / Actualizat sambata, 07 august 2021 12:42

Fostul poloist Mihai Badea, care a lucrat o vreme în fotbal și l-a descoperit pe Octavian Popescu de la FCSB, a devenit după retragere un pasionat al înotului de anduranță.

  • Peste o săptămână, el va fi protagonistul unei provocări remarcabile, numită "Danube 115". 
  • Mai exact, Badea va înota continuu peste 30 de ore pe Dunăre, de la intrarea în țară până la Porțile de Fier! Adică 115 kilometri în aval, fără oprire.

Între 12 și 13 august, un bărbat de aproape 50 de ani va încerca să-și depășească limitele într-un demers nemaivăzut: el va înota pe o distanță-record de 115 kilometri, de la intrarea Dunării în România și până la Porțile de Fier!

Gazeta a stat de vorbă cu Mihai Badea, pentru a afla ce l-a determinat să dea curs provocării, care sunt riscurile aferente, dar și unde vor ajunge banii strânși din donații.

Mihai Badea: "Tremuriciul mi-l dă zona Cazanelor"

"Voi traversa Dunărea de la intrarea în țară până la Porțile de Fier. Când m-am reapucat de înot, m-am înscris într-un proiect care își propunea traversarea înot a șapte lacuri din România. Ce urmează să fac acum e cireașa de pe tort! Am fost motivat de alți doi sportivi din România, de Avram Iancu și de Paul Georgescu", și-a început Mihai Badea povestea.

Înotătorul care în noiembrie va împlini 49 de ani detaliază proiectul #Danube115: "E vorba despre înot continuu pe tot traseul. Ne-am propus să terminăm undeva între 30 și 32 de ore. Vom înota și noaptea și vom vedea ce ne așteaptă la fața locului, pentru că sunt multe zone de risc. Tremuriciul, adică emoțiile, vin din zona Cazanelor, sunt multe povești legate de acea zonă. 

Sper să nu ajung noaptea acolo... Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ambiția și cu credința noastră, vom reuși să trecem peste aceste încercări".

Curaj, nebunie și suflet » Un sportiv de aproape 50 de ani, protagonistul unui demers nemaivăzut: 115 km înot non-stop pe Dunăre!
Mihai Badea va dona toți banii în scopuri caritabile

Reguli, emoții și pericole

Care sunt regulile acestei curse? "Ca un omagiu adus vechilor înotători, nu ai voie să porți decât o cască. Te hidratezi și mănânci când ești în apă, nu ai voie să ieși, nu ai voie să te atingi cu cineva, ți se aruncă un bidonaș în apă. Pentru că noi vom fi însoțiți de o barcă, din care vom fi supravegheați. Eu voi înota alături de bunul meu prieten Bogdan Zurbagiu, fiecare va avea propria barcă".

Fiind vorba de un maraton de peste 30 de ore, hidratarea și alimentația joacă un rol vital pentru înotători. Cum vor avea loc pauzele de energizare? "În acest sport de anduranță, că-ți place sau nu-ți place, că ți-e foame sau nu ți-e foame, la fiecare jumătate de oră trebuie să te hidratezi și să-ți iei acea porție de energie. Altfel poți claca".

La ce dificultăți se așteaptă? "Având în vedere că distanța e foarte lungă, mă gândesc să nu apară tot felul de accidentări. Pot apărea probleme, în special la articulații, la umăr. Apoi, din ce mi-au spus și alți înotători, pe Dunăre poți să te aștepți și la situații neprevăzute, furtuna poate apărea din senin. Cazanele Dunării sunt pentru mine o nebuloasă. Se formează niște curenți destul de puternici la care trebuie să fim foarte atenți".

Demers caritabil: banii merg la copiii din medii vulnerabile

Mihai Badea spune că nu recordurile îl împing să participe la astfel de competiții, ținând să evidențieze scopurile caritabile ale proiectelor sale. Mai exact, prin popularizarea înotului el încearcă să adune fonduri pe care, apoi, le direcționează către cei în nevoie.

De data aceasta, banii vor merge la Școala Primară Concordia din Ploiești, pentru ajutorarea copiilor proveniți din medii vulnerabile.

"Este o școală care se adresează copiilor din zonele defavorizate, le asigură un învățământ de calitate. Am fost acolo, am cunoscut copiii, le-am povestit despre sport, înot, apă. Am văzut nevoia acelor copii pentru un astfel de învățământ de calitate. Toți cei ce vor să-i ajute pot dona pe platforma Galantom (link) pentru proiectul nostru, care se numește Danube115, iar banii vor fi direcționați către Școala Concordia".

La început, cei din familie nu prea erau de acord, pentru că le dădeam emoții înotând în ape deschise. Dar apoi, soția a început să mă însoțească în curse, iar băieții mei îmi spun după fiecare cursă că sunt mândri de mine, că sunt eroul lor. Mi-ar plăcea să fiu erou și pentru alți copii, să-i îndemn către sport, deoarece sportul îți aduce multe beneficii

La această încercare a mea, de a înota 115 kilometri fără pauză pe Dunăre, poate fi vorba despre un record național ca distanță, dar nu țin neapărat să demonstrez chestia asta. Eu vreau doar să atrag atenția asupra faptului că avem nevoie de sport în viața noastră.

- Mihai Badea

Curaj, nebunie și suflet » Un sportiv de aproape 50 de ani, protagonistul unui demers nemaivăzut: 115 km înot non-stop pe Dunăre!
Harta traseului care va fi parcurs înot

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează