DIVERSE

OPINIE // Gică Hagi, antrenorul de olimpici » Cristian Coman: „Drumul către performanță este de multe ori ingrat, pentru că laurii nu vin imediat”

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 iulie 2019 18:09

Fotbalul din România a lipsit de la cea mai mare competiție sportivă, Jocurile Olipice, timp de 15 olimpiade (așa cum a lipsit și de la cele dedicate exclusiv fotbalului, în ultimii 20 de ani).

După Tokyo 1964, ne-a venit rândul, adică rândul la performanță, abia la Tokyo 2020. Mai exact, la 56 de ani distanță. Puștii lui Isăilă, Rădoi și mai ales ai lui Gică Hagi - cu 11 „academicieni” în lotul U21 EURO 2019 - au reușit să închidă cercul.

Omul care a construit Academia de fotbal, riscându-și banii, culege acum roadele. Apar informații despre oferte pentru jucători de la cluburi mari, imense din Europa. Iar Hagi pare că rămâne cu picioarele pe pământ. Spune Gică Hagi în interviul din Gazeta Sporturilor: „Vorbiți voi despre bani, eu, nu! Eu m-am născut să fiu bogat! Fac ce-mi place, asta mă face bogat.”

Viziunea lui Gică Hagi despre investiția în Viitorul și în viitor este acum confirmată, nu este o utopie.

Gică Hagi a devenit „antrenorul de olimpici”.

Precum profesorii din matematică și fizică - domenii în care ani de zile avioanele din toată lumea au dus și au adus copii români, medaliați olimpici - Gică Hagi, (repet, într-o proporție mare, alături de a readus fotbalul românesc la Jocurile Olimpice.

Drumul către performanță este de multe ori ingrat, pentru că laurii nu vin imediat. Cei care construiesc nu sunt în lumia reflectoarelor și vloggurilor, trudesc în necunoscut, în anonimat ani de zile. Cei care speculează și iau lauri episodici sunt alții, nu ei, iar „constructorii” se luptă cu tentația rampei și cu propria îndoială: ”Oare în România se poate face o strategie pe termen lung? Poate eu nu voi reuși”. Selectează, investesc, asudă, poate mai înjură în barbă. Strâng din dinți și merg mai departe.

Priviți declarațiile a trei „antrenori de olimpici”, despre felul în care privesc ei copiii. Cum îi descoperă și cum îi învață să zboare.

Gică Hagi – fotbal (din interviul GSP): „Urmăresc tehnica, personalitatea și viteza jucătorului. E ușor. Mă uit la el, văd ceva și-l aleg. Mai departe, calitățile se mai și antrenează. Inteligența și personalitatea contează mai mult decât calitățile fizice. Fizicul și tehnica se dezvoltă prin antrenamente, prin repetiții. Prin muncă, despre asta e vorba”

Radu Gologan – matematică: „În primul rând, îl vezi că analizează orice întrebare cu mare pasiune și că îi place. După aceea, dacă îl cunoști mai bine, realizezi că descoperă singur și vine cu idei noi pe care nici tu nu le-ai descoperit.”

Jean Rotaru - fizică: „Este important ca explicația ta să se plieze pe felul elevului de a fi. Dau teme, dar nu-i sancţionez pe cei care nu le fac. Încerc să fiu cât mai corect şi, cel mai important, să păstrez ierarhia corectă. Elevii nu sunt deranjaţi de nota în sine, ci de evaluarea greşită"

Toți trei folosesc exprimări clare, cuvinte simple în primul rând, dar care dezvăluie o atitudine de încurajare a performanței. De la primul nivel, acela al copiilor aflați la început de drum. Fără orgolii sau indignări de vedetă. Dar pentru asta, trebuie să înfrunți timpul.

Gică Hagi – fotbal: „De azi pe mâine poate exista doar o discuție despre o criză, nu o construcție! Mie îmi plac doar proiectele pe termen mediu și lung, producerea unor generații de jucători foarte buni.”

Este atât de simplu, încât nu este pentru oricine.

  • Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!Amantul unei oltence, umilit de soțul femeii care i-a prins în casă. Ce l-a pus să facă în pielea goală. VIDEO
Libertatea
Comentarii (3)
Marcel Popa  •  05 Iulie 2019, 20:41

Fara bani nu faci performanta. Pe langa ce este afara la noi este jale.Fotbalul romanesc este in moarte clinica degeaba ne tot amagim cu Viitorul lui Hagi.

ovidiu_3003  •  05 Iulie 2019, 20:03

...uite asa a aparut la noi cultul personalitatii...omul nu i bun de nimik ...dar e ridicat in slavi ...de oameni platiti sau prosti ...hagi i a invatat sa faca blat cu Franta ...atat ...

samertx  •  05 Iulie 2019, 19:32

Gică n-avea succes dacă nu era ajutat de federație. A primit fonduri de la respectiva. Respectiva să ajute mai multe școli, vom avea un fotbal mai bun. Viitorul este dovada.

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
18:00 Fotbal, Liga 1
Sepsi - Chindia
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, Liga 1
CFR Cluj - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, La Liga
Alaves - Getafe
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
22:00 Fotbal, Premier League
Manchester United - Southampton
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Inter - Torino
Digi 4, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1