GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RETRO GSP

RETRO GSP » 34 de ani de la un „trofeu furat” Stelei, în faţa a peste 60.000 de spectatori! De ce meciul n-a fost live la TV

Articol de - Publicat luni, 14 decembrie 2020 10:28 / Actualizat luni, 14 decembrie 2020 11:53

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la meciul în care Steaua a pierdut Cupa Intercontinentală, înfrântă de River Plate, dar mai ales de un asistent japonez care i-a refuzat un gol valabil, marcat de Belodedici la 0-0.

14 decembrie 1986. Steaua se afla la aproape 9.000 de kilometri depărtare de Bucureşti. În Japonia, la Tokyo, unde a disputat meciul cu River Plate contând pentru Cupa Intercontinentală.

Steaua venea din postura de deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni, 2-0 în faţa Barcelonei, după penalty-uri, iar gruparea argentiniană câştigase Copa Libertadores.

Belodedici a marcat un gol perfect valabil în Steaua - River Plate

În faţa a peste 60.000 de spectatori şi cu o mare absenţă în primul 11, Ladislau Boloni, care se accidentase în ultimul meci de campionat, Steaua a făcut un meci foarte bun, însă a pierdut trofeul din cauza unuia dintre cei 3 arbitri.

În minutul 16, Belodedici a marcat un gol perfect valabil, însă asistentul japonez Shizuo Takara l-a anulat, deşi mingea îi venise stelistului din piciorul unui adversar.

După numai 12 minute, sud-americanii au marcat prin Alzamendi şi în ciuda unei dominări roş-albastre totale în repriza secundă şi a unor ocazii mari pe care Piţurcă, Weissenbacher, Balint şi Majearu le-au avut, Steaua n-a mai putut să înscrie şi a pierdut ceea ce ar fi putut să însemne singurul trofeu internaţional, la nivel mondial, nu doar european, din palmaresul clubului.

De ce Steaua - River Plate nu s-a transmis live în România

Partida s-a disputat la prânz în Japonia, iar din cauza diferenţei de fus orar, în România meciul a început la 5:00 dimineaţa. Partida nu a fost oferită live de TVR, ci înregistrată, în cursul zilei. Dumitru Graur a fost atunci la Tokyo.

„Am făcut un împrumut de 17.000 de lei şi am mers acolo pe banii mei. Iar la faţa locului am realizat demersurile necesare să obţin un post de comentator. Am reuşit pe un preţ foarte redus, ceva de genul 800 de dolari, şi am sunat la redactorul-şef de la Bucureşti să-l anunţ, în speranţa că vom da totuşi partida live. Când m-a auzit, s-a cam crispat, de teamă să nu-i spun altceva, că rămân prin Japonia! În fine, până la urmă nu s-a rezolvat, iar meciul înregistrat l-a comentat Cornel Pumnea parcă, din studio”, a povestit Graur pentru GSP în urmă cu ceva ani.

Fondul sonor a fost asigurat prin nişte difuzoare, care ofereau senzaţia unui zumzet permanent în tribune, unde japonezii nu se prea zbăteau să facă mare gălăgie. Era ca un fel de vuvuzele, aşa se auzea.
- Dumitru Graur

Belodedici s-a răzbunat după 5 ani

În 1991, Belodedici avea să se simtă răzbunat, pe acelaşi stadion din Tokyo. A jucat din nou cu Cupa Intercontinentală pe masă. De această dată în tricoul celor de la Steaua Roşie Belgrad.

Sârbii, cu o echipă formidabilă, care îi cuprindea printre alţii pe Savicevici, Mihajlovici, Jugovici, Darko Pancev, i-au spulberat pe chilienii de la Colo Colo, scor 3-0.

Jugovici, autor al unei duble, a fost desemnat omul meciului, a fost premiat cu o maşină Toyota şi cu 5.000 de dolari. Belodedici îşi trecea în CV, la doar 27 de ani, şi Cupa Intercontinentală, pe lângă două Cupe ale Campionilor Europeni şi Supercupa Europei.

5 dolaripe zi a fost diurna jucătorilor Stelei pe perioada deplasării la Tokyo, pentru meciul cu River Plate

Cum a fost mituită Steaua ’86 de mafia pariurilor

În direct la GSP Live, Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a acceptat să dezvăluie în premieră detaliile tragi-comice ale întâlnirii cu trei asiatici implicați în mafia pariurilor, în holul hotelului din Tokyo în care Steaua a stat înainte de Cupa Intercontinentală, pierdută cu River Plate (0-1).

„La un moment dat, m-au abordat trei asiatici. Erau doi domni și o doamnă, toți foarte mici de statură. Aveau, cred, 1,30 metri toți împreună. «Sunteți de la Steaua?»  Da! «Nu veniți cu noi să bem o bere?». Ba da, tot nu aveam ce face. Am băut o bere, am discutat ce o să fie cu meciul. La plecare, unul îmi zice: «Pentru copii, un suvenir de la noi». Și îmi bagă ceva în buzunar, la piept. Ajung în cameră, mă uit și văd 100 de dolari. Wooooow! Erau bani mulți”, a povestit Duckadam.

Duckadam continuă povestea: „A doua zi, parcă mă așteptau în hol. «Domnule Duckadam, ce faceți? Nu veniți la o bere?». Ba da, cum să nu vin?! Voiam să vedem ce se întâmplă. La final, iarăși. «Pentru copil, un suvenir». Când mă duc în cameră, încă o sută de dolari.  Eu, ca fraierul, îi spun lui Lăcătuș. «Mă, uite ce mi se întâmplă! Ăștia îmi tot bagă sute de dolari. Suveniruri, suveniruri». Când mă duc a doua zi, hop! și Lăcătuș și încă vrei doi pe acolo. Suvenir, suvenir pentru toți. Le dădeau tuturor. «Mă, ceva nu e în regulă!»".

Era o chestie de pariuri, cei trei erau din Hong Kong. Asiaticii au fost totuși oameni extraordinari. La un moment dat, le-am spus că nu ne băgăm la prostii, iar ei au zis: «Ok, nu e nicio problemă. O să pariem mai puțin, dar nu suntem supărați. Poate ne vedem la Monte Carlo, la Supercupa cu Dinamo Kiev». Dar acolo nu i-am mai văzut".
- Helmuth Duckadam

Dumitru Stângaciu, amintiri din cariera tumultoasă: o geantă cu bani pentru un blat cu River Plate

Steaua - River Plate 0-1
A marcat: Alzamendi (28)
Stadion:  Naţional (Tokio)
Spectatori: 62.000

Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Weissenbacher - Balint, L. Bălan, T. Stoica, Bărbulescu (70, Majearu) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu 

River Plate: Pumpido - Gordillo, Gutierrez, Ruggeri, Montenegro - A. Enrique, Gallego, Alfaro (86, Sperandio), Osvaldo Alonso - Alzamendi, Funes. Antrenor: Hector 
Rodolfo Veira

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Dezvăluire după 17 ani, de la meciul de coșmar cu Danemarca: „Cernat să recunoască acum!”

Veste uriașă pentru jucătorii lui CFR Cluj! Ce primă vor încasa după victoria cu FCSB: „Anunț public asta! CFR are ADN de campioană”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
171875491077582
Costel Chelaru  •  17 Octombrie 2021, 13:43

A fost cel mai bun meci facut de Steaua dintre cele 3 finale. Paradoxal am pierdut

dubluv
dubluv  •  14 Decembrie 2020, 22:12

a fost offside la Belodedici

manutd.steaua
manutd.steaua  •  14 Decembrie 2020, 14:37
Postat de Tosca Gelu pe 14 Decembrie 2020, 11:49

E vorba de Steaua,,,restul trofeelor se pot vedea la muzeul stadionului din Ghencea,,,nu Pipera,,,!

Iar tu te-ai bucurat doar pentru cele care nu sunt la muzeul stadionului din Ghencea!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează