GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GALA BUTE

S-a terminat un nou termen în dosarul "Gala Bute" » Martor audiat azi: "A fost ca la piață! Noi n-am vrut să sponsorizăm deloc" » Doroftei va fi audiat la următorul termen

Articol de - Publicat miercuri, 05 octombrie 2016 12:33

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzată de corupție.

Șefa biroului de avizare din Ministerul Turismului, Ionela Stoian, a fost audiată azi ca martor. Și Pompiliu Budulan a fost chestionat azi de judecători. Instanța vrea să afle cum de s-a dat hotărârea de guvern prin care Gala Bute a fost avizată.

La termenul următor vor fi audiați Leonard Doroftei, Viorel Sima, Lupulescu Miron, Popovici Cecilia, Emil Rohat, Negulici Elena. 

TERMENUL URMĂTOR VA AVEA LOC LA 19 octombrie, ora 9:00!

Declarațiile făcute azi de Stoian: 

Stoian: "Am avut o discuție cu secretarul general Nastasia care mi-a zis că probabil proiectul va fi trecut pe o listă suplimentară pentru a fi discutat într-o ședință de guvern"

  • "Proiectul de act normativ a fost transmis pe mail, dimineață, colegilor de la finanțe și justiție pe 5 ianuarie 2011. Am discutat cu ei telefonic după cum am discutat și în cadrul ședinței de Guvern. Noi cei de la tehnic ne întâlnim într-o cameră separată. Totul a fost foarte repede. Am avut o discuție legată de o gală de box cu colegii și domnul Nastasia". 
  • "Era o presiune mediatică mare. Știu că veneau și de la primărie și că trebuia să îi organizăm. Că nu avusesem niciodată o gală în România pentru campionul mondial Lucian Bute".
  • "A existat o obiecție de la Ministerul Justiției din câte îmi amintesc. Voiau să știe dacă sursa de buget e doar din MDRT sau și cu fonduri europene. Se întocmea un referat în care era trecută sursa de finanțare, iar activitățile respective puteau fi plătite din fonduri europene doar dacă erau menționate acolo"
  • "Menționez faptul că MDRT nu putea organiza un asemenea eveniment pentru că nu avea printre atribuții asemenea activități"
  • "Am discutat cu colegii de la finanțe și mi-au înmânat o adresă din câte îmi aduc aminte, cum că MDRT nu poate organiza evenimente sportive. Cred că domnul secretar Nastasia a informat-o pe doamna ministru de obiecții. Proiectul hotărârii de guvern a fost modificat pe loc și adopatat în ședința din 5 ianuarie 2011"
  • "Așa cum s-a procedat la adoptarea hotărârii de Guvern atunci, se procedează și astăzi"
  • "Hotărârea de guvern a fost adoptată foarte repede pentru că România urma să participe la un târg de turism la care trebuia să plătească o taxă, așa că trebuia să existe o hotărâre de guvern care să ateste plata acestei taxe"

Întrebări de la Udrea pentru MARTOR:

E.U: Cât ați lucrat la MDRT ați discutat cu mine direct?
I.S: Am participat la o ședință la care a fost și doamna Udrea. A și cred că a mai fost o ședință legată de legea 255

E.U: M-ați auzit pe mine să zic sau să vă cer ceva ilegal?
I.S: Nu

AL DOILEA  martor ESTE POMPILIU BUDULAN

Al 2-lea martor este Pompiliu Budulan, fostul director de la Nuclearelectrica, unul dintre sponsorii din Gala Bute.

Prima întrebare: "Vă mențineți declarația din urmărirea penală"
Răspuns: "Doamnă, mi-am adus aminte. Am declarat atunci că am fost la o ședință cu ministrul economiei. Eram convins de asta pentru că primisem multe informații de la un subaltern. Apoi mi-am amintit că nu am fost la ședința în care au participat și alții".

În sală s-a râs și s-a auzit un - "S-a speriat!". 

Alte declarații ale lui Budulan:

  • "În discuția cu Ion Ariton el nu a precizat de ce trebuia să ne întâlnim a doua zi și i-am zis că voi delega o altă persoană în loc. Pentru participare s-au dus Negulici Elena și Dina Dumitru, doi dintre director". 
  • "De la cei doi am aflat că ședința a fost inițial prezidată de domnul Ariton însă doar pentru câteva minute. Apoi discuțiile s-au purtat cu alte persoane din cadrul Ministerului Economiei"

    În acestor moment Ariton îl trage pe avocat de scaun, iar avocatul răspunde: "Taci un pic".

  • "Mi-au relatat că e o acțiune desfășurată la nivel național pentru promovarea României. S-a făcut solicitarea ca toate companiile din domeniul energetic să sponsorizeze Gala Bute. Mi-au relatat faptul că doamna Ionica Raicu de la Minister a întrebat cu ce sumă pot să contribuie cei de la Nuclearelectrica. Li s-a cerut jumătate din suma alocată bugetului pentru sponsorizări. Reprezentanții Nuclearelectrica nu au fost de acord. Au propus 125.000 de lei. A fost acceptată această sumă". 
  • "Din câte am înțeles trebuia strânsă suma de 1 milion de euro de la companiile energetice pentru sponsorizarea Galei Bute. Ne-au zis că au fost două runde de discuții referitoare la sumele pe care trebuie să le dea fiecare companie. Apoi am primit solicitarea și de la Federația Română de Box. Am crezut că Federația Română de Box organizează. În solicitarea de sponsorizare a fost trecută aceeași sumă ca cea discutată la Ministerul Economiei"
  • "Nu îl cunosc pe domnul Obreja"

    "Ședința de la Ministerul Economiei a avut ca unic subiect acordarea sponsorizărilor"

  • "Bugetul de venituri și cheltuieli avea menționat la sponsorizări 520.000 de lei"

ÎNTREBĂRI PROCUROR / RÂSPUNS BUDULAN

Procutor: Ce valori aveau sponsorizările obișnuite?
Budulan: Mult mai mici
Procuror: Au mai fost situații de genul?
Budulan: Nu!
Procuror: Erau consecințe dacă nu ați fi acceptat sponsorizarea?
Budulan: Nu știu, dar ministerul era acționar majoritar al firmelor energetice

Avocatul lui Ariton a intervenit: Sunteți sigur că a fost și domnul Ariton la acea ședință?
Budulan: Sunt convins că mi-au spus acest lucru
Avocat Ariton: "Ați mai sponsorizat evenimente sportive?"
Budulan: "Da, dar cu 10-15.000 de euro".

Rudel Obreja: "A beneficiat firma domnului de expunere pe bilete, afișe, etc?"
Budulan: Nu mai tiu pentru că a fost Fukushima și erau probleme și cu centrala de la Cernavodă. Erau alte probleme, chiar nu mai știu".

AL TREILEA MARTOR 

Este audiat ca martor și Tudor Cristian Grigore, reprezentantul Societății Apelor Minerale la discuții cu ministrul economiei, aceeași ședință despre care a vorbit și Budulan.

  • "Am fost anunțat în aceeași zi să merg la această ședință. Am ajuns cu întârziere la minister. Se discuta despre sponsorizare. Erau două persoane de la minister. M-au întrebat  dacă sunt de la ape minerale. Când am ajuns nu era Ariton"
  • "Soicetății mele i s-a cerut să sponsorizeze cu 10.000 de lei activitatea sportivă. Am înțeles că despre Gala Bute este vorba"
  • "Mi s-a zis că am 25.000 de lei în acel an. Doamna de la minister m-a întrebat dacă pot sponsoriza cu 10.000 de euro. Am zis că n-am calitatea oficială în acest sens, însă voi informa reprezentanții Societății Apelor"
  • "Imediat după ședință am vorbit cu conducerea Societății Apelor Minerale. Le-am spus că vor fi sunați și li se vor spune despre posibilitățile de sponsorizare"

AUDIEREA LUI DUMITRU DINA

Dumitru Dina este unul dintre cei doi reprezentanți ai Nuclearelectrica la ședință 

  • "În aprilie 2011 eram director de strategie în cadrul Nuclearelectrica. Am fost convocat de domnul Budulan să particip la o ședință la Ministerul Economiei împreună cu Negulici Elena fără să ni se zică subiectul acestei ședințe." 
  • "Nu pot să vă zic cine era la ședință din partea ministerului. Nu îi cunoșteam. Este posibil ca ministrul Ariton să fi fost prezent la ședință, însă eu nu-l cunoșteam. O doamnă a condus ședința. Nu o cunoșteam nici pe ea". 
  • "Am fost convocați ca să sponsorizăm Gala Bute. La începutul discuției reprezentanta Ministerului ne-a cerut 250.000 de lei. Nu am fost de acord. În final s-a stabilit suma de 125.000 de lei"
  • "Era un tabel în care erau înscrise toate sumele. Dar nu mai știu cât erau toate sumele"

Au început întrebările judecătorului: "Păi în urmărirea penală susțineați că e vorba de un milion de euro"
Dina: "Îmi mențin declarația! A fost ca la piață, noi n-am vrut să dăm deloc"

AVOCATUL ALEXANDRU Chiciu, REPREZENTANTUL ELENEI UDREA, CERUT AUDIEREA LUI EMIL BOC ȘI A LUI CĂTĂLIN PREDOIU! 

- Cei doi erau la acel moment prim ministru (Emil Boc) și ministrul justiției (Cătălin Predoiu) / CEREREA A FOST RESPINSĂ! 

La termenul următor vor fi audiați Iurie Ceban, Leonard Doroftei, Viorel Sima, Lupulescu Miron, Popovici Cecilia, Emil Rohat, Elena Negulici. 

TERMENUL URMĂTOR VA AVEA LOC LA 19 octombrie, ora 9:00!

***

Alături de Elena Udrea au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, şi Dragoş Botoroagă.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
cobra_z
cobra_z  •  05 Octombrie 2016, 15:57

astia care fura zeci si sute de milioane de euro sunt judecati zeci de ani si la sfarsit ,dupa atata timp cand nu mai exista interes public , primesc o condamnare cu suspendare, iar unul care a furat o gaina ca nu a avut ce manca e arestat,judecat si inchis in aceeasi saptamana...

kingdon
kingdon  •  05 Octombrie 2016, 13:36

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează