GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RASISM

Soluția lui Thuram pentru combaterea rasismului: „Abia atunci vor face ceva instituțiile”

Lilian Thuram
Lilian Thuram

Articol de GSP - Publicat vineri, 19 noiembrie 2021 16:39 / Actualizat vineri, 19 noiembrie 2021 17:04

Lilian Thuram (49 de ani) i-a îndemnat pe fotbaliștii albi să aibă un rol mai activ atunci când jucătorii de culoare sunt victime ale rasismului în timpul meciurilor.

Fostul campion mondial i-a îndemnat pe sportivi să nu fie complici la rasism, după ce doar în acest sezon au existat multiple incidente în fotbalul mondial. Jucătorii de culoare au fost victime ale rasismului atât pe teren, cât și pe site-urile de socializare.

În ziua în care jucătorii albi vor înțelege că fac parte din soluție și că nu pot fi neutri, lucrurile vor avansa. Trebuie să invităm jucătorii să citească subiectul rasismului, astfel încât să înțeleagă că pot schimba lucrurile.

Când o să învețe asta și vor decide ulterior să iasă de pe teren, atunci vei vedea că instituțiile vor găsi soluții la problema rasismului. Dacă oprești meciurile, oprești afacerea, iar fotbalul este, mai presus de toate, o afacere. Drept urmare, dacă vom opri meciurile, instituțiile fotbalistice vor fi nevoite să găsească o soluție”, a declarat Thuram pentru CNN.

Thuram, una dintre victimele rasismului

Thuram s-a născut în Guadelupa, dar s-a mutat în Franța când avea nouă ani. Ulterior a ajuns să reprezinte naționala Franței, alături de care a câștigat Campionatul Mondial din 1998. Deține și recordul de selecții cu 142 de apariții pentru Les Bleus.

Fostul fundaș spune că a fost victima rasismului de-a lungul carierei sale de jucător, în special când a ajuns în Italia, în 1996, la Parma. În 2001, Thuram a fost dorit de Lazio, însă a refuzat transferul din cauza galeriei fasciste.

Thuram este autorul unei cărți recente pe tema rasismului, „Gândul alb”.

Jucători, abuzați rasial

Doar în acest sezon din Serie A au existat patru cazuri majore de rasism sau discriminare, țintele fiind Dusan Vlahovic, Franck Kessie, Tiemeoue Bakayoko și Kalidou Koulibaly. 

Recent, echipa olimpică de fotbal a Germaniei a părăsit terenul în timpul unui meci amical cu Honduras după ce unul dintre jucătorii germani a fost abuzat rasial.

Citește și:

Răchită, derapaj rasist în disputa cu Daniel Niculae: „Dacă voiam sa fiu malițios, îi ziceam și eu să își vadă de păsările lui”

Suporterii lui CSA Steaua nu dau înapoi: „FCSB, gazdă în Ghencea doar peste cadavrele noastre. Nu fuzionăm niciodată cu ei”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
radumatei
radumatei  •  19 Noiembrie 2021, 20:48

Îmi plăcea de Thuram ca jucător dar constat că s-a transformat într-un activist belemist ***. El și ceilalți jucători de culoare trebuie să înțeleagă că manifestările rasiste sunt incidente izolate și că nu ai cum să elimini agresivitatea din fără a-l mutila iremediabil. Fotbaliștii sunt bărbați în toată firea plătiți regește, ***. Cred că pot face față unor cuvinte urâte adresate lor de niște *** din tribune.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

geo_bruba
geo_bruba  •  19 Noiembrie 2021, 18:34

eu cred ca ce ar trebui sa faceti e sa fiti hotariti si sa faceti greva!! Nu mai jucati pina dispare complet rassismul!!! Aratati-le tuturor ce pierd

alexpreda
alexpreda  •  19 Noiembrie 2021, 18:10

barbatii adevarati nu se sperie de cuvinte. si binenteles, ca de obicei, tot albii sunt vinovati si tot albii tre sa faca nu stiu ce.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează