GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Ștefan Tudor și Mihai Nenciu, de pe nisip în vârf de munte » Vor alerga de la Marea Neagră până pe vârful Moldoveanu

Articol de - Publicat marti, 12 noiembrie 2019 13:31

Doi constănțeni, Ștefan Tudor (stânga) și Mihai Nenciu (dreapta), vor parcurge în alergare distanța de la cel mai jos punct din România, plaja de la Marea Neagră, până la cel mai înalt, vârful Moldoveanu, la 2.544 de metri. 

Spiritul de aventură și dorința de a demonstra că voința și ambiția pot ajuta pe oricine să-și depășească limitele i-au făcut pe doi constănțeni iubitori de sport să pună în practică un proiect inedit, „De la 0 la Moldoveanu”.  

Fără să fie sportivi de performanță, ci doar mari amatori de mișcare în aer liber, Ștefan Tudor și Mihai Nenciu și-au propus să înfruntare provocarea de a parcurge distanța de la cel mai jos punct din România, plaja de la Marea Neagră, până la cel mai înalt punct din țara noastră, vârful Moldoveanu, la 2.544 de metri. Și nu oricum, ci în alergare, pe durata a cel mult cinci zile. 

Ce înseamnă asta? În jur de 500 de kilometri și o diferență uriașă de nivel, peste 6.000 de metri per total traseu. Plecarea este stabilită pentru marți dimineața, la ora 8:00, de pe plaja de la Mamaia, pe traseul pe traseul Mamaia - Hârșova - Țăndărei - Slobozia - Ploiești - Târgoviște - Câmpulung - Nucșoara - Vf. Moldoveanu. 

Idee din copilărie 

Proiectul s-a născut din visul pe care Ștefan l-a avut încă în copilărie, iar întâlnirea cu Mihai l-a ajutat să facă pasul către realitate.  

„Ca toate lucrurile mari, a început cu un vis, s-a conturat ca o dorință și, când a întâlnit mediul potrivit, s-a maturizat într-un plan. Mediul potrivit înseamnă legătura de sânge cu fratele meu și nebunia prietenului meu Mihai, care, sub motto-ul nostru, «N-are ce să fie!», m-a ambiționat și convins că trebuie să facem asta cu un an mai devreme”, dezvăluie Ștefan. 

Cei doi temerari au în comun pasiunea pentru alergare, participând la numeroase competiții pentru amatori, inclusiv la ultramaratoane de alergare montană, ceea ce îi va ajuta să depășească piedicile puse de relieful nu tocmai prietenos din Munții Făgăraș. Ca să-și atingă obiectivul, și-au fixat o țintă de minimum 90 de kilometri zilnic, ceea ce înseamnă o medie de 16 ore de alergare pe zi. 

Șosele și drumuri de munte 

Se vor opri doar pe timpul nopții, pentru câteva ore de odihnă, la pensiuni, în cort sau chiar în sacul de dormit, în aer liber.  

Mare parte din traseu vom alerga pe marginea șoselei, ceea ce reprezintă un risc, dar ne-am dotat cu toate elementele de siguranță. Veste reflectorizante, lumini de semnalizare, lampă frontală, tot ce trebuie ca să ne ferim de pericole. Târgoviște este ultima localitate importantă de pe traseu, apoi vom trece prin satul Nucșoara, aflat la poalele Munților Făgăraș, de unde vom intra pe drumuri de munte. Este cea mai scurtă rută și am luat deja legătura cu cei de la Salvamont Argeș, care ne vor însoți o bucată de drum”, spune Mihai. 

„Planul se poate schimba pe parcurs, în funcție de ceea ce se va întâmpla. Ne-am temut un pic de vreme, în special de vânt, care îngreunează înaintarea și scade temperaturile. Se pare că avem noroc, va fi destul de cald și nu se anunță precipitații, inclusiv în ziua în care vom urca pe Moldoveanu”, adaugă Ștefan. 

 

10.000 de calori consumate pe zi

Pregătirea din punct de vedere tehnic s-a făcut pe parcursul câtorva luni, mai ales că bugetul expediției este asigurat din venituri proprii. Suportul tehnic vine de la George, fratele lui Ștefan, care îi va însoți pe cei doi cu mașina. Astfel, vor fi asigurate cele cinci mese solide pe zi, deja porționate și puse la pachet, suplimentele nutritive, geluri, batoane și băuturi izotonice, care să susțină efortul deosebit pe care-l vor depune alergătorii.  

„Din calculele noastre, vom consuma în jur de 10.000 de calorii în fiecare zi, ceea ce este destul de mult”, explică Mihai.  

În plus, fiecare dintre ei și-a rezervat câte șase perechi de încălțări, dintre care două speciale pentru alergarea montană. Mai mult, pe traseu vor fi monitorizați cu ajutorul Cortos Vertix, ceasuri dotate cu oximetru, măsurarea nivelului de oxigen din sânge, și altimetru, oferite de InfinityRun, pentru a evita eventualele probleme de sănătate cauzate de efortul depus. 

Cei doi speră ca proiectul lor să fie încununat cu succes pentru a da un exemplu tuturor.  

„Suntem primii care încearcă acest lucru și ne confruntăm cu un amalgam de trăiri, entuziasm, curiozitate, neliniște. Nu vrem să demonstrăm nimic, ci doar să fim o dovadă vie că oamenii obișnuiți care depun pasiune și efort în ceea ce fac, pot reuși lucruri excepționale. Puterea exemplului nu este doar cea mai bună formă de educație, ci și singura”, au transmis cu câteva ore înainte de plecare. Aventura lor poate fi urmărită pe pagina de facebook a expediție: „De la 0 la Moldoveanu”.  

Ștefan Tudor – 38 de ani 
Sporturi practicate: alergare (ultramaraton), ciclism 
Palmares competițional (intern): Marathon 3200 și 7500, Transylvania 100k, Maraton DHL, Ciucaș Ultra 
Palmares competițional (extern): Cappadocia Ultra Trail 120k 

„Cu siguranță, este proiectul sportiv, și nu numai, al vieții mele, iar dificultatea este una extrem de ridicată. Problema cea mai mare pentru cei care trec către ultraalergare este că percepția asupra distanțelor se schimbă și limitele, barierele, devin neclare. Totodată, este extrem de fină granița dintre reușită și eșec, iar pregătirea temeinică pentru o asemenea încercare face diferența. Cred că suntem pregătiți , dar examenul acesta ține cinci zile, în care sudăm o prietenie, creăm o amintire, probabil îi motivăm pe alții, ceea ce ne dorim, și trăim o experiență unică” 

Mihai Nenciu - 40 de ani 
Sporturi practicate: alergare, alpinism, scufundări, parașutism 
Palmares competițional (intern): Marathon 7500, Ciucaș Ultra, Transylvania 80k 
Palmares competițional (extern): Lavaredo Ultra Trail, Istria 100 Miles, Cappadocia Ultra Trail 120k. 
Participant la proiectul "7 Summits", care are drept țintă cucerirea celor mai înalți munți de pe cele 7 continente 

„Este un moment de referință pentru mine, ca practicant de sporturi extreme. Cred că este cea mai mare provocare a mea de până acum, din punct de vedere sportiv. Distanța maximă pe care am alergat-o vreodată într-o competiție oficială a fost de 173 kilometri. Aștept cu curiozitate și emoție să văd prin ce transformări psihice și fizice voi trece după ce voi depăși bornele de pe traseu. Nu subestimez deloc dificultatea acestui proiect, dar știu că pot duce la bun sfârșit această nouă provocare”. 

VEZI ȘI:

ROMÂNIA U21 // VIDEO Tricolorii mici se țin de poante » Olimpiu Moruțan, blocat pe balcon! :)

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează