GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Moment halucinant între Tudor Gheorghe și Nicolae Ceaușescu: „Am intrat total sărit de pe fix! Și l-am auzit deodată că zice ...”

Articol de GSP - Publicat duminica, 25 octombrie 2020 17:09 / Actualizat duminica, 25 octombrie 2020 19:11

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în studioul Gazetei Sporturilor la „Prietenii lui Ovidiu”, pentru o ediție explozivă. Artistul în vârstă 75 de ani a povestit un episod inedit din cariera sa: cum l-a cunoscut pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu la o serbare de Zilele Recoltei în județul Olt.

- Dar tu pe Nicolae Ceaușescu l-ai cunoscut vreodată?
- O singură dată am fost invitat de moșu' Sandu (n.r. Constantin Sandu), fostul prim-secretar de la Olt, care era nașul lui. A venit la o serbare de Ziua Recoltei și m-a chemat. "Bă, ce faci?". "Bine, tovarășul secretar". "Ia vezi, e mașina 1UT101 în fața casei?". "Da!". "Suie-te în ea". Puteai să refuzi? Nu puteai. "Vezi că vine ăl bătrân mâine p-acilea. Poate cânți și tu un cântec". Trebuie să știi că atunci când se făcea o chestie d-asta era un protocol pe care-l aproba Ministerul Culturii. Se făceau vizionări, audiții. Nu veneai să cânți tu ce vrei.

- Așa era pe vremea aia, da.
- Am acasă programul care a fost tipărit. Și scria pe el Tudor Gheorghe și erau trei puncte. Nu se știa ce fac! Îți dai seama ce curaj și pe moșu'. Și-am intrat eu. Erau la masă, mâncau... Eu nici n-am dormit. Mă gândeam că ei mănâncă, beau și eu trebuie să le cânt. Ce să le cânt la sarmale, mă?! Și-am găsit un cântec frumos, o baladă populară. Ovidiu, am intrat, total sărit din fix.

- De ce?
- Eu puneam piciorul pe-un scaun când cântam cu chitara. Am intrat și ăia nu-mi puseseră scaun. Ăia mâncau acolo. M-am uitat, era moșu', tovarășul, primul secretar și Popescu Dumitru, Burtică (n.r. Cornel Burtică, membru al Consiliului Politic Executiv al PCR), toată lumea... Când am intrat s-a făcut o clipă liniște. Ei vorbeau, mâncau, nu interesa pe nimeni! S-au uitat așa toți la mine. Moșu' Sandu mânca. Era surpriza lui de fapt. Eu tăceam. Nu ziceam nimic. Și l-am văzut pe Ceaușescu că zice: "Aaaa? Păi?!". Și zic: "Tovarășe secretar general, nu s-o găsi un scaun și pentru mine?".

- Așa.
- Au adus repede un scaun și eu am pus piciorul pe el. Vedeți ce fel de om sunt? Când îmi aduc un scaun, pun piciorul pe el. Ceaușescu a început să râdă, i-a plăcut chestia asta. Dezastrul a fost când am început să cânt! Praful s-a ales! Că am găsit, nenorocitul de mine, un cântec care începea așa: "Când a fost la '53, de s-a încoronat Știrbei / Puneai plug cu patru cai și-arai unde puteai, câte puteruș aveai / Când a fost la '58, de s-a luat pământul tot...". Ha, ha, ha!

- Aoleu, l-ai nimerit!
- A fost un moment... A înghețat toată chestia! Atunci am auzit replica genială a lui moșu' Sandu, care mânca sarmale. Când am zis eu: "Când a fost la '58, de s-a luat pământul tot", i-a zis lui Ceaușescu "Ia cu ardei!". Ha, ha, ha! Bine, dezvoltată, balada era splendidă. Era practic revolta țăranilor care se termina dumnezeiește de frumos.

- Și Ceaușescu ce-a zis?
- A luat un pahar de vin: "Asemenea cântece pentru tinerii care...". Și-a dat drumul la cuvânt, eu am stat, am ascultat și-am plecat. Și-a fost OK! Dar de atunci nu m-a mai chemat nimeni niciodată. Am aflat după aceea că el m-ar mai fi chemat, dar când întreba de mine îi spuneau: "E plecat în străinătate și ne reprezintă cu onoare". Pe dracu', eu n-aveam voie să ies din țară. Dar se fereau că cine știe ce ziceam. Era riscant.

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU TUDOR GHEORGHE

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Momente șocante » Tudor Gheorghe, drogat cu heroină și dezbrăcat în cadă: „Dădeam din mâini, mi s-a rupt filmul!" » Incredibil ce a urmat

EXCLUSIV Ciprian Marica a rupt tăcerea despre escapada amoroasă de la Cluj: „Mi-am asumat! Nu doresc nimănui să treacă prin asta”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  09 Noiembrie 2020, 11:46

...Menestrelul ''dizident'', finul lui Sorescu si super-prietenul lui Paunescu este inca unul dintre imensii artisti-pupincuristi-oportunisti ai regimului trecut, spre rusinea lui tata-sau care a facut puscarie ca fost liberal!...

usano1
usano1  •  26 Octombrie 2020, 16:19

Curat halucinant, probabil au fost si ceva prafuri la mijloc, dar nu atunci, mai degraba acum....

169210116778515
Valeriu Chis  •  26 Octombrie 2020, 16:04

Ia uite, unde era dizidentul!!!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close