GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CORONAVIRUS

Simona Halep s-a vaccinat cu Pfizer » Ce spune WADA și reacția responsabilului COSR, după ce președintele Covaliu excludea AstraZeneca

Simona Halep (29 de ani, 3 WTA) a fost imunizată astăzi împotriva Covid-19, cu serul Pfizer. Mihai Covaliu, președintele COSR, susține că doar Pfizer și Moderna sunt aprobate de WADA, deși site-ul oficial al Instituției susține altceva.
Simona Halep (29 de ani, 3 WTA) a fost imunizată astăzi împotriva Covid-19, cu serul Pfizer. Mihai Covaliu, președintele COSR, susține că doar Pfizer și Moderna sunt aprobate de WADA, deși site-ul oficial al Instituției susține altceva.

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 februarie 2021 19:05 / Actualizat miercuri, 24 februarie 2021 21:47

Simona Halep (29 de ani, 3 WTA) a fost imunizată astăzi împotriva Covid-19, cu vaccinul Pfizer. Mihai Covaliu, președintele COSR, a lăsat să se înțeleagă că doar Pfizer și Moderna sunt aprobate de WADA, deși site-ul oficial al Instituției susține că și AstraZeneca poate fi folosit de sportivi.

Sportivii din loturile naționale sunt prinși în faza secundă a campaniei de vaccinare. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a încheiat o înțelegere cu cu Institutul Cantacuzino. Conform informațiilor obținute de Libertatea, Pfizer a fost ales pentru imunizare. Au voie atleții să folosească și altele, fără a risca sancțiuni din partea Agenției Mondiale Antidoping? 

Mihai Covaliu: „Pfizer și Moderna, agreate de WADA” 

Mihai Covaliu, președintele COSR, a susținut astăzi că Agenția Mondială Antidoping a recomandat vaccinarea doar cu Pfizer și Moderna: „Sportivii de lot olimpic se vaccinează la Institutul Cantacuzino, cu Pfizer și cu Moderna. Acest lucru se explică prin faptul că Agenția Mondială Antidoping a aprobat aceste două vaccinuri drept vaccinuri agreate. COSR a făcut o solicitare către Institutul Cantacuzino, pentru vaccinarea sportivilor olimpici”. 

Ofițerul desemnat de COSR pentru vaccinarea împotriva Covid-19, doamna doctor Diana Torje, a clarificat situația pentru GSP.ro. Sportivii le pot folosi pe toate cele 3, Pfizer, AstraZeneca și Moderna, în funcție de disponibilitatea lor la momentul respectiv, în centrul de vaccinare. Covaliu a explicat că nu a exclus vaccinul AstraZeneca, dar că este posibil ca declarațiile sale să fi lăsat loc de interpretare.

De ce a ales Simona Halep vaccinul Pfizer? 

Pe teritoriul României sunt apropate 3 seruri de imunizare, cel de la Pfizer, AstraZeneca și Moderna. Singurul care prevede o restricție de vârstă este cel de la AstraZeneca. Poate fi folosit doar de persoane între 18 și 55 de ani. Nu acesta a fost însă motivul pentru care Simona Halep a ales Pfizer, susține doctorul Florin Oancea, directorul general al Institutului Național Cantacuzino, pentru Libertatea

A fost opțiunea doamnei Halep. Sunt centre de vaccinare care merg cu Pfizer, centre care merg cu AstraZeneca și centre care folosesc Moderna. Dacă doamna Halep ar fi vrut AstraZeneca, probabil ar fi trebuit să aleagă alt centru de vaccinare. Și încă o explicație pentru care se alege Pfizer. La Pfizer, rapelul se face cel mai repede, după 21 de zile și ai încheiat vaccinarea. La AstraZeneca se face după 56 de zile, ceea ce pentru un sportiv ar însemna cam mult să aștepti!
- Florin Oancea, directorul general al Institutului Național Cantacuzino

Poziția oficială WADA

Site-ul oficial al WADA susține că toate cele 3 seruri folosite în România pot fi utilizate de sportivi: „Sănătatea sportivilor este prioritatea WADA în timpul pandemiei de coronavirus și îi putem asigura că există șanse minime ca un vaccin să atragă un rezultat pozitiv la testele antidpoing. Să fim clari, în ciuda faptului că au apărut de curând, nu există niciun motiv care să creeze îngrijorare și care să ne facă să credem că vaccinul ar contraveni regulamentelor antidoping”.

În urmă cu 4 zile, un reprezentat al Agenției Mondiale Antidoping a oferit declarații și mai concrete pe acest subiect, pentru TASS, susținând că există înțelegeri parafate cu Pfizer și AstraZeneca. Totul a plecat de la o întrebare despre vaccinul dezvoltat de Rusia, Sputnik V.

WADA nu are niciun motiv să creadă că vaccinul acesta încalcă vreo normă antidoping. Agenția are deja memorandumuri și înțelegeri cu unii dintre producători, cum ar fi Pfizer și AstraZeneca. În acest moment, este permisă folosirea vaccinului rusesc Sputnik V, la fel ca ca cele 3 dezvoltate în Statele Unite, cele două din Mare Britanie și cele 6 produse în China
- Purtător de cuvânt WADA

Pfizer, avantaje față de AstraZeneca

Vaccinul oferit de Pfizer are o serie de avantaje față de AstraZeneca. Pe lângă limita de vârstă impusă de cel din urmă, apare și o diferență în ceea ce privește eficiența. Comitetul de Vaccinare a oferit date care arată că serul de la Pfizer are o eficiență de 90%, în timp ce AstraZeneca de doar 60%. Timpul de așteptare între primul vaccin și rapel este un alt atu, 21 de zile în cazul Pfizer și între 4 și 8 săptămâni pentru AstraZeneca. 

Citește și alte știri despre campanai de vaccinare: 

VIDEO Simona Halep s-a vaccinat împotriva coronavirusului: „Este spre binele tuturor. Sunt mai în siguranță” » Ce planuri are acum

FOTO Larisa Iordache, un fotbalist de la FCSB și o parte din staff-ul naționalelor de fotbal s-au vaccinat împotriva coronavirusului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
gogoas
gogoas  •  25 Februarie 2021, 01:20
Postat de catalynn pe 24 Februarie 2021, 22:42

Și când te gândești ca amărâta asta fugise de Zika de la Olimpiada braziliana pt a nu ii afecta fertilitatea ... Nu e ironic!? :-))) Din câte știu Simona a avut deja CoViD in toamna (cel puțin așa am citit chiar in gsp), io unul as fi evitat vaccinul in locul ei. Nu sunt “antivaccinist”, însă “my body is my temple” așa ca nu as injecta orice mai ales dacă nici nu e absolut necesar. Multă sănătate! :-)))

Pai nu cistiga la olimpiada oricum

ripensistu
ripensistu  •  24 Februarie 2021, 23:59

Nu exista argument sa nu te vaccinezi.

catalynn
catalynn  •  24 Februarie 2021, 22:42

Și când te gândești ca amărâta asta fugise de Zika de la Olimpiada braziliana pt a nu ii afecta fertilitatea ... Nu e ironic!? :-))) Din câte știu Simona a avut deja CoViD in toamna (cel puțin așa am citit chiar in gsp), io unul as fi evitat vaccinul in locul ei. Nu sunt “antivaccinist”, însă “my body is my temple” așa ca nu as injecta orice mai ales dacă nici nu e absolut necesar. Multă sănătate! :-)))

Vezi toate comentariile (7)
Comentează